IMAMO 3918 NOVOZARAŽENIH I 85 PREMINULIH; Markotić: / Prvo cijepljenje već prije kraja godine

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
17.12.2020.
7:38
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu pratite uživo

  • U Hrvatskoj je danas 3918 novih slučajeva zaraze, preminulo je 85 ljudi
  • U svijetu je potvrđeno 73.821.896 slučajeva zaraze
  • U svijetu se od koronavirusa oporavilo više od 52 milijuna ljudi, a umrlo je njih više od milijun i 650 tisuća
  • Francuski predsjednik Emmanule Macron zaražen je koronavirusom
  • Plenković: Stožer će u petak objaviti nove mjere

Pratite uživo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KBC Split dobio još uređaja za ventilaciju pluća

22:00 COVID Centar KBC- a Split dobio je četiri nova uređaja za kisik s visokim protokom i dva monitora vitalnih funkcija ukupne vrijednosti od oko 210 tisuća kuna, priopćeno je u četvrtak navečer sa splitskog Medicinskog fakulteta. Donaciju su zajednički osigurali Medicinski fakultet i Rotary klub Split u suradnji sa Strabagom za građevinske poslove d.o.o. i Autokućom Vrdoljak do.o.. Ona bi trebala olakšati posao liječnicima, te pomoći u zbrinjavanju velikog broja bolesnika kojima je takva terapija od iznimne važnosti, smatraju donatori. U priopćenju se navodi kako su sva novija istraživanja i iskustva liječnika pokazala da je liječenje uređajima za primjenu kisika s visokim protokom jako uspješan u izbjegavanju krajnje opcije liječenja na respiratoru gdje je smrtnost svugdje u svijetu, pa tako i u nas, jako visoka.

"Primjenom tzv. High Flow Oxygen (HFO) uređaja u mnogih bolesnika odgađa se ili u potpunosti izbjegava potreba za liječenjem na respiratoru. U dogovoru s ravnateljem KBC-a Split dr. Julijem Meštrovićem i voditeljem COVID Centra KBC-a Split dr. Ivom Ivićem, kao i s liječnicima Klinike za infektologiju dr. Mirelom Pavičić Iveljom i Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje dr. Tonijem Kljaković Gašpićem, pokrenuta je humanitarna akcije nabave potrebnih uređaja", navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveukupna vrijednost donacije je 210 tisuća kuna. Primopredaja donacije održat će se u petak ujutro ispred Medicinskog fakulteta na Križinama, navodi se u priopćenju.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Markotić: Prvo cijepljenje s manjim brojem doza prije kraja godine

20:45 Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić rekla je u četvrtak da bi se prvo cijepljenje u Hrvatskoj s manjim brojem doza trebalo dogoditi prije kraja ove godine.

"Iza toga slijede kvote koje bi trebale već biti dogovorene već na razini EU i u jednom trenutku bi u svim zemljama u isto vrijeme početi cijepljenje. Još uvijek se vode razgovori na razini EK, pokušava se na osnovi toga što farmaceutske kompanije mogu isporučiti napraviti pošten raspored i distribucija cjepiva po zemljama", rekla je Markotić u Dnevniku HTV-a, upitana kakvu dinamiku cijepljenja možemo očekivati kada ono počne i kada će na red doći većina građana koji ne pripadaju prioritetnim skupinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je kako će se prvo cijepiti ugrožene populacije, stariji ljudi, potom zdravstveni djelatnici i djelatnici u sustavu socijalne skrbi. Iza toga u odnosu na dinamiku koju će farmaceutske kompanije moći pratiti, cjepiva će dobivati svi ostali. Iskreno se nadamo da će to biti čim prije, i da će se u nekih četiri do pet mjeseci veći dio moći cijepiti, ali to ne mogu reći sa sigurnošću, kao ni itko drugi, dodala je dr. Markotić.

Više pročitajte OVDJE

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Pfizer tvrdi da nema teškoća u proizvodnji cjepiva

20:00 Kompanija Pfizer je u četvrtak objavila da nema nikakvih teškoća u proizvodnji cjepiva protiv covida-19, dan nakon što su američki dužnosnici rekli da se tvrtka suočava s takvim problemima. Pfizer je poručio da je uvjeren u svoju sposobnost da ove godine globalno isporuči 50 milijuna doza cjepiva a u idućoj do 1,3 milijarde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ni jedna isporuka cjepiva nije stala niti kasni. Ovoga smo tjedna uspješno isporučili 2,9 milijuna doza koje je zatražila vlada SAD-a na lokacije koje je ona odredila", rekao je Pfizer u izjavi.

Vlada SAD-a je potpisala ugovor s Pfizerom za isporuku 100 milijuna doza, koja je počela po cijelom SAD-u nakon što je cjepivo odobreno. Američki ministar zdravstva Alex Azar je u srijedu izjavio da je Pfizer izvijestio o problemima u proizvodnji cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osigurat ćemo da im putem bilo kojeg mehanizma pružimo punu podršku kako bi mogli proizvoditi (cjepiva) za Amerikance", istaknuo je Azar.

Pfizer jučer nije odmah odgovorio na upit, ali je izvršni direktor te tvrtke, Albert Bourla, ranije ovog tjedna za CNBC rekao da je tvrtka pozvala američku administraciju da iskoristi Zakon o obrambenoj proizvodnji kako bi se ublažila "kritična ograničenja opskrbe", osobito nekih komponenti. Nije naveo više detalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

14.08.2020.,. .Zagreb . Ilustracija za cjepivo protiv koronavirusa. Velike svjetske farmaceutske kompanije ( GSK, Pfizer, Sanofi,Astrazenica, Valneva,Sanofi,BioNTech ) koje su vec u 3. fazi klinickih ispitivanja cjepiva za COVID 19. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U varaždinskoj Calzedoniji, pozitivno 55 radnika

19:00 Nakon brzog testiranja zaposlenika Grupe Calzedonia u Varaždinu, kojem je dobrovoljno pristupilo 1747 zaposlenika, utvrđeno je da je pozitivno na koronavirus 55 zaposlenika, odnosno 3,1 posto, priopćili su u četvrtak iz Grupe Calzedonia. U priopćenju su ustvrdili da su čelnici Grada Varaždina i gradski Stožer Civilne zaštite uputili putem medija neargumentirane optužbe da su tvornice Grupe Calzedonia u Varaždinskoj županiji izvor zaraze SARS-Cov-2 virusom s incidencijom od 25 do 40 posto.

Više pročitajte OVDJE

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U SAD više od 17 milijuna zaraženih

18:55 Sjedinjene Države prešle su 17 milijuna zaraženih od koronavirusa, Indija se približava broju od deset milijuna, dok je Brazil premašio 7 milijuna inficiranih, podaci su u četvrtak Sveučilišta John Hopkins. Sjedinjene Države najpogođenija su zemlja na svijetu - imaju i najviše zaraženih (17,011.532) i najviše umrlih (308.000). Ta je zemlja u srijedu imala rekordni broj od preko 3700 smrtnih slučajeva i također rekordnih više od 250.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom u jednom danu. Zdravstveni stručnjaci za porast zaraženih i umrlih krive velike obiteljske proslave Dana zahvalnosti prije tri tjedna kada su milijuni Amerikanaca putovali kako bi se pridružili svojim najmilijima. Stručnjaci strahuju da će se situacija dodatno pogoršati tijekom nadolazećih blagdana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Masovna kampanja cijepljenja koja je pokrenuta u ponedjeljak u Sjedinjenim Državama s prvim dozama cjepiva Pfizer/BioNTech ipak neće omogućiti trenutno zaustavljanje virusa jer će proći mjeseci prije negoli se procijepi dovoljno velik dio populacije, upozoravaju stručnjaci.

Indija se pak približava broju od deset milijuna zaraženih, trenutno ih ima 9,956.557. Ona je druga najpogođenija zemlja u svijetu po broju zaraženih. U Indiji je umrlo 144.451 zaraženih virusom Sars-CoV-2 i na trećem je mjestu po broju umrlih, iza Brazila. Brazil je pak treći po broju zaraženih, ima ih 7,04 milijuna, objavilo je ministarstvo zdravstva. U srijedu ta najveća latinskoamerička zemlja imala je u jednom danu 70.574 novih infekcija, što je najviši broj od početka pandemije. Dosad je 183.735 ljudi u Brazilu umrlo od koronavirusa, i po tome je drugi u svijetu, iza SAD-a. Vlada predsjednika Jaira Bolsonara usprotivila se snažnim mjerama obuzdavanja širenja koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Istarski stožer pozvao studente na oprez i odgovornost

18:31 Kako bi se smanjio broj novozaraženih covidom među studentima i učenicima koji se vraćaju sa školovanja iz drugih dijelova Hrvatske ili inozemstva, Istarski stožer civilne zaštite pozvao je u četvrtak na pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stožer civilne zaštite Istarske županije, u svrhu prevencije pojave povećanog broja covid-19 novozaraženih osoba, iz populacije studenata i učenika koji se vraćaju sa školovanja iz drugih dijelova Hrvatske ili inozemstva, poziva na nužnu potrebu primjene svih propisanih epidemioloških preventivnih mjera, tijekom putovanja na povratku i nakon dolaska u Istarsku županiju", naveo je stožer u priopćenju.

Dodaju kako je potrebno izbjegavati okupljanja i druženja, ograničiti rizične kontakte te korištenje javnog prijevoza, osobito kod sumnje na mogućnost infekcije. Kod sumnje na oboljenje od covida-19 potrebno je žurno javiti se liječniku, prethodno telefonom te izbjegavati svaki kontakt do dobivanja negativnog nalaza. Stožer civilne zaštite poziva sve studente i učenike koji se vraćaju u Istarsku županiju nakon završene nastave da u svojem ponašanju budu odgovorni, da ne ostvaruju rizične kontakte te da ne sudjeluju u okupljanjima, bez obzira na razlog, kako bismo spriječili širenje bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Njemački desničar i 'koronaskeptik' obolio od Covida

18:01 Njemački zastupnik krajnje desnice koji je kritizirao "početak korona diktature" i u Bundestagu nosio izbušenu masku, pozitivan je na covid-19 i primljen je u bolnicu, izvijestila je u četvrtak njegova parlamentarna skupina. Thomas Seitz (53) hospitaliziran je krajem prošlog tjedna u Laaru, u Baden Wuerttembergu. "Liječnici kažu da će se brzo oporaviti", rekla je parlamentarna skupina u razgovoru za agenciju dpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Seitz se, kao i većina od 88 zastupnika krajnje desnice, protivi ograničenjima zbog pandemije, kao što je nošenje maske, koja uspoređuje s "početkom korona diktature". Tako je u studenom izašao za govornicu u parlamentu s izbušenom maskom. Predsjedateljica sjednice mu je tada zaprijetila novčanom kaznom ne bude li nosio kiruršku masku, a on je potonju usporedio s "brnjicom". "Ova bolest je statistika a ne stvarnost", redovito je isticao.

AfD koji gubi potporu u anketama manje od godinu dana do izbora, jedina je stranka u Njemačkoj koja je otvoreno "koronaskeptična".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

(FILES) In this file photo taken on October 30, 2020 Member of parliament of the Alternative for Germany (AfD) far-right party Thomas Seitz wears a face mask bearing the inscription "Thank you MRKL" (referring to Chancellor Angela Merkel) after speaking during a session at the Bundestag (lower house of parliament) in Berlin. Thomas Seitz, a lawmaker from Germany's far-right AfD party, who sparked furore for wearing a mask with holes to a Bundestag sitting, has been hospitalised because of the coronavirus, German media reported December 17, 2020. Seitz, 53, is "according to his doctors expected to make a swift recovery," national news agency DPA reported, quoting a statement.,Image: 576812570, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

U Virovitičko-podravskoj županiji 50 novozaraženih

17.25 Na području Virovitičko-podravske županije u posljednjih 24 sata je 50 novooboljelih od Covida-19, izvijestio je u četvrtak navečer županijski Stožer civilne zaštite. Najveći broj novozaraženih je iz Virovitice - 24 i Slatine - 12. U Suhopolju je četiri novooboljelih, Špišić Bukovici tri, Pitomači i Gradini po dva te Orahovici i Čačincima po jedan. U Općoj bolnici Virovitica na liječenju su 52 osobe, a u KBC Osijek hospitalizirano je četiri osobe s područja Virovitičko-podravske županije. Od početka epidemije koronavirusa u Virovitičko-podravskoj županiji zaraženo je 2500 osoba, a 53-oje je umrlo.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljska uvodi karantenu, a Britanija i Nizozemska još strožije mjere

16.20 - Suočene s velikim rastom broja novozaraženih koronavirusom, Poljska, Nizozemska i Velika Britanija odlučile su uvesti mjere potpunog zatvaranja. U Poljskoj će karantena na razini cijele države na snagu stupiti 28. prosinca, a trajat će do 17. siječnja. Zatvorit će se svi hoteli, skijališta i trgovački centri.

U većinski katoličkoj Poljskoj neće biti novih mjera za Božić, no na Staru godinu uvest će se policijski sat koji će trajati od 19 sati do 6 ujutro idućeg dana. Oni koji će se iz inozemstva u državu vratiti javnim prijevozom morat će 10 dana provesti u izolaciji.

Iako je prije nekoliko dana uvela na pet tjedana potpuno zatvaranje, Nizozemska je u posljednja 24 sata imala gotovo 13 tisuća novih slučajeva zaraze koronavirusom, oborivši time dnevni rekord dva dana zaredom.

Mjere je dodatno postrožila i Velika Britanija koja će u velikim dijelovima države podići razinu opasnosti od virusa na "vrlo visoku“. To znači da barovi i restorani neće primati goste, nego će samo dostavljati hranu. Ograničava se i okupljanje ljudi, no radna mjesta i škole ostaju otvorene.

Britanska vlada ranije je stanovnicima rekla kako smiju posjećivati svoje obitelji za Božić, no sada ih poziva da slavlja budu lokalna i malog opsega.


EK nabavlja dodatnih 100 milijuna doza Pfizer/BioNTechova cjepiva

16.08 - Europska komisija (EK) je u četvrtak zaključila preliminarne razgovore s farmaceutskom tvrtkom Novavax o nabavi cjepiva protiv covida 19 i odlučila aktivirati opciju nabave dodatnih 100 milijuna doza cjepiva od Pfizera i BioNTecha.

EK je 11. studenoga odobrila ugovor s Pfizerom i BioNTechom o kupnji 200 milijuna doza i opciju za kupnju dodatnih 100 milijuna doza koje će se isporučiti nakon što se cjepivo pokaže sigurnim i učinkovitim protiv covida-19.

Odluka o aktiviranju te opcije donesena je nakon što kod nekoliko tvrtki s kojima je EK također zaključio ugovore došlo do neočekivanih zastoja u kliničkom ispitivanju tako da će se EU u početku morati osloniti na manji broj proizvođača nego što je ranije planirano.


Ivan Đikić o novim mjerama

14.52 - Ivan Đikić za N1 je komentirao pandemiju koronavirusa te mjere borbe s epidemijom, ali i i rezultate istraživanja te televizije prema kojemu je tek 40 posto anketiranih građana izjavilo da će se cijepiti protiv koronavirusa, a 18 posto njih se složilo s tvrdnjom da postoji mogućnost da covid-19 cjepivo sadrži čipove. Istraživanje je pokazalo i da upravo njemu najviše vjeruju. "Vjerujem da građani prepoznaju da želim pomoći svojim znanjem", rekao je Đikić.

Što se tiče mjera u pripremi, one su dosta ozbiljne. “Sad se događa i ono za što su prije govorili da se neće dogoditi, da nećemo prekidati transport ljudi. To se događa jer smo bili neozbiljni u studenome. Sad nam je takva situacija da moramo prihvatiti sve gubitke. Kad mjere budu objavljene, moramo građanima objasniti da one mogu funkcionirati samo ako ih oni poštuju. Ako se svi građani u Hrvatskoj ne uozbilje i ne prihvate mjere koje vlada mora uvesti, bojim se da ćemo imati tešku situaciju u siječnju”, kazao je.

“Sada moramo prihvatiti podatke, složiti se i djelovati. Trebamo djelovati na temelju transparentnosti i činjenica. Trebamo paziti i ne družiti se za blagdane bez obzira na potrebu za zabavom i čime god drugim”, rekao je Đikić. Više možete pročitati ovdje.

Image
IVAN ĐIKIĆ O NOVIM MJERAMA: /

'Sad se događa ono što su govorili da neće raditi, zato što smo bili neozbiljni u studenome'

Image
IVAN ĐIKIĆ O NOVIM MJERAMA: /

'Sad se događa ono što su govorili da neće raditi, zato što smo bili neozbiljni u studenome'


Vlada i Znanstveni savjet o ograničenjima i propusnicama

13.59 - U Banskim dvorima sastali su se članovi Vlade sa Znanstvenim savjetom kako bi analizirali epidemiološku situaciji te dogovorili nove mjere za suzbijanje širenja epidemije Covida-19.

"Svi smo naglasili da je važno razgovarati, razmjenjivati spoznaje o najnovijim informacijama. Čuli smo mnoga toga novog. Drago mi je da Znanstveni savjet i dalje plovi ovim nemirnim morima. Svi su suglasni da je nove mjere, pogotovo u okolnostima blagdana i druženja, potrebno donijeti. Svi se slažu da je ovaj drugi val, zimski covid, izazovniji i s kliničkog aspekta", rekao je Beroš nakon sastanka.

Dotaknuli su se i gospodarskih aspekata pandemije te modalitete mjera koje su poduzele druge zemlje.

"Najlakše je sve zatvoriti, ali ova Vlada i Stožer promišljaju o balansu mjera i ekonomskih aktivnosti", napomenuo je. Potvrdio je da se govorilo i o propusnicama, ali da će mjere biti objavljene sutra. Postojeće mjere bit će produljene.

"Ako se bude nešto i donosilo, bit će najvjerojatnije na županijskom nivou", rekao je Beroš. "Većina znanstvenika složila se da su one primjerene, potrebne i dobre, a sve u smislu smanjenja mobilnosti. Ako se propusnice i uvedu sigurno je da će se neki propusti pokušati popraviti. Cilj mjera je spriječiti nepotrebna druženja", kazao je.

"Nitko neće ulaziti u kuće, ali treba smanjiti druženja. To je najmanje što netko može napraviti da sačuva zdravlje vlastite obitelji i šire", kazao je Beroš odgovarajući na pitanje hoće li se za blagdane ograničiti druženja članova iz najviše dva kućanstva."

Premijer Plenković je na sjednici Vlade najavio da će Nacionalni stožer sutra objaviti nove mjere koje se uvode od idućeg tjedna, a one koje su sada na snazi izvjesno je da će biti produljene. "U pripremi su nove mjere, Stožer će ih objaviti sutra. Cilj je učiniti sve kako bi ove blagdane proveli na miran način. Borimo se za bolji siječanj. Potrebno je smanjiti mobilnost kako bismo u siječanj ušli na što bolji način", rekao je premijer.

Od mjera koje su na stolu i koje bi se uvele od idućeg tjedna su međužupanijske propusnice te zabrana okupljanja osoba iz više od dva kućanstva.


Epidemiolog Kolarić pozitivan na koronavirus

13.17 - Član Vladina znanstvenog savjeta, epidemiolog Branko Kolarić ima koronavirus.

Da je obolio od COVID-19, za DNEVNIK.hr potvrdio je u SMS-u uz objašnjenje da zbog povišene temperature nema snage ni razgovarati. Rekao je i da zna gdje se zarazio.


Samoizolacija iz opreza nakon sastanka sa francuskim predsjednikom

13.15 -Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel ići će u samoizolaciju iz opreza jer je u ponedjeljak bio u Elizejskoj palači na sastanku s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, koji je zaražen koronavirusom, a u samoizolaciju također odlaze španjolski i portugalski premijer. "Francuske vlasti obavjestile su predsjednika Europskog vijeća da se on ne smatra bliskim kontaktom. Ipak, iz opreza, predsjednik će ići u samoizolaciju", objavio je Michelov glasnogovornik Barend Leyts. "Tijekom samoizolacije, predsjednik će nastaviti raditi od kuće", dodao je Leyts.

Po diplomatskim izvorima, francuske vlasti smatraju da predsjednik Macron predstavlja rizik od zaraze od ponedjeljka navečer. Macron je u razdoblju od desetak dana prije nego što je u četvrtak potvrđeno da je pozitivan na koranovirus imao niz sastanaka s državnim čelnicima i ostalim visokim dužnosnicima. Macron i njegov tim pokušavaju procijeniti gdje se francuski predsjednik mogao zaraziti koronavirusom.

Iako se francuski predsjednik i španjolski premijer nosili maske i nisu se rukovali, Sanchez također odlazi u samoizolaciju. Sanchez će otkazati sve javne aktivnosti do 24. prosinca i taj period provesti u samoizolaciji, priopćio je njegov ured u četvrtak.

Francuski premijer Jean Castex isto će otići u samoizolaciju zbog kontakta s Macronom proteklih nekoliko dana, rekao je Gerard Larcher, šef Senata - gornjeg doma francuskog parlamenta. Čelnici političkih stranka iz Senata i Narodne skupštine - donjeg doma francuskog parlamenta, također su u samoizolaciji jer su ovaj tjedan bili na ručku s Macronom.

Britanski premijer Boris Johnson poželio je francuskom predsjedniku brz oporavak.


U BiH i dalje nema značajnijeg širenja zaraze

13.04 - U Bosni i Hercegovini u četvrtak je ponovo potvrđeno nešto više od 800 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je nastavak trenda koji traje već više od sedam dana u kojima se dnevni broj novozaraženih drži ispod tisuće.

Od srijede je testirano nešto više od 3500 uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 546 osoba iz Federacije BiH te kod 286 iz Republike Srpske. U protekla 24 sata prijavljeno je 36 novih smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom, a preminula je 21 osoba iz Federacije BiH te 14 iz RS.

Prema podacima koje je u četvrtak objavilo Ministarstvo civilnih poslova BiH, sadašnja incidencija, odnosno broj zaraženih na stotinu tisuća stanovnika u razdoblju od sedam dana, je 190. Ti se podaci odnose na prošli tjedan i potvrđuju smanjenje broja novozaraženih u odnosu na prvih sedam dana u prosincu, kada je incidencija bila iznad 200.

U cijeloj BiH je, od početka pandemije u ožujku, do sada potvrđeno oko 104 tisuće slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je ukupno nešto manje od 3500 oboljelih od Covida-19.


Varaždinska županija: 212 novozaraženih

13.00 - U Varaždinskoj županiji novih je 212 osoba zaraženih koronavirusom, a umrlo je 11 osoba, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite u četvrtak.

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 212 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a broj novozaraženih unutar 7 dana na 100.000 stanovnika smanjio se na 747. Varaždinska županija u posljednjih tjedan dana ima 1245 novih slučajeva, čime se nastavlja trend opadanja broja novazaraženih, ali brojevi su iznadprosječni te i dalje predstavljaju izuzetno lošu epidemiološku situaciju, naglašavaju iz varaždinskog županijskog Stožera civilne zaštite.

Jučer je testirano 595 uzoraka. Udio pozitivnih na covid-19 među testiranim uzorcima simptomatskih pacijenata iznosio je 49 posto, a udio pozitivnih u svim testiranim uzorcima 36 posto.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 275 osoba s težom kliničkom slikom. Oporavila se 321 osoba, a aktivnih slučajeva je 1741.

Umrlo je 11 osoba pozitivnih na covid-19. Ukupno je do sada umrlo 199 osoba, od kojih 95 tijekom prosinca. Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirane su 12.443 osobe pozitivne na covid-19.


Brodsko-posavska županija: 175 novozaraženih

12.58 - U Brodsko-posavskoj županiji u četvrtak je zabilježeno 175 novih slučajeva zaraze koronavirusom i dvoje umrlih, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite. Preminule su dvije osobe od 75 i 77 godina.

U toj županiji 85 osoba pozitivnih na koronavirus je na bolničkom je liječenju, njih 12 pri liječenju treba potporu respiratora.

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije u četvrtak je izvijestio o 65 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je u toj županiji trenutno je 549 osoba pozitivno na koronavirus. Među njima su 52 osobe na bolničkom liječenju. U samoizolaciji u Požeško-slavonskoj županiji je 1.395 osoba.


Švedski kralj rekao da je zemlja "zakazala" u odgovoru na pandemiju

12.48 - Švedska je "zakazala" u svom odgovoru na pandemiju koronavirusa, izjavio je u četvrtak kralj Carl XVI Gustaf. "Mislim da smo zakazali. Imamo veliki broj umrlih i to je strašno", rekao je kralj u dokumentarnom filmu o kraljevskoj obitelji čiji je isječak prikazan na javnoj televiziji SVT.

"Ova pandemija je strašna kada uzmemo u obzir koliko je ljudi umrlo, koliko je tuge i frustracije u brojnim obiteljima, ali i kod vlasnika firmi koji su na koljenima", rekao je kralj Carl Gustav.

U Švedskoj, koja broji oko 10 milijuna stanovnika, od novog koronavirusa je umrlo preko 7800 ljudi, znatno više nego u susjednim nordijskim zemljama. Početkom tjedna povjerenstvo švedske vlade je zaključilo da je zemlja uvelike podbacila u zaštiti starije populacije u domovima za stare i nemoćne, ali i u drugim ustanovama.

Nedavno je princ Carl Philip zajedno sa suprugom otišao u karantenu nakon što je potvrđeno da su pozitivni na virus.


Splitsko-dalmatinska županija: 367 novozaraženih

12.42 - U Splitsko-dalmatinskoj županiji u posljednja je 24 sata zabilježeno 367 novooboljelih osoba, a u bolnici je umrlo šest muškaraca, izvijestio je u četvrtak Županijski stožer Civilne zaštite.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1168 obrađena testa danas je 367 novooboljelih osoba pozitivno na covid-infekciju i to najviše iz Splita - njih čak 154.

"Od ukupnog broja novooboljelih, 201 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno su 3172 osobe u samoizolaciji, na bolničkom liječenju je 171 covid-pozitivnih osoba u splitskom KBC-u, a 16 osoba je na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminulo je šest muških osoba i svi su uz brojne komorbiditete bili pozitivni i na COVID infekciju", kazali su u Stožeru.


U Sloveniji pada tjedni broj zaraza

12.29 - U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđena 1642 nove zaraze koronavirusom, a umrlo je još 43 oboljelih od posljedica Covida-19, objavila je u srijedu slovenska vlada, dok peti dan zaredom pada tjedni broj zaraženih.

Provedeno je 6350 testiranja, uz 25,8 posto pozitivnih briseva. Pri tome je u zadnja 24 sata bilo manje novooboljelih u odnosu na prethodni dan, kad je bilo 2107 novih zaraza.

Jučer je bilo potvrđeno 207 zaraza manje nego prije sedam dana, a prosječan broj zaraženih na tjednoj razini pada već peti dan za redom, što je pozitivan i poticajan trend, kazao je jutros na konferenciji za novinare glasnogovornik vlade za Covid-19 Jelko Kacin. Potvrdio je da je vlada sinoć za još 30 dana produžila stanje epidemije, kako se i očekivalo, i što vladi pruža zakonsku osnovu za prilagođavanja potrebnih mjera.

Mjere koje će vrijediti za vrijeme božićno-novogodišnjih blagdana vlada još nije donijela i to će učiniti ovih dana, kazao je Kacin.


Zadarska županija: 107 novozaraženih

12.20 - Na području Zadarske županije 107 je novozaraženih koronavirusom, a sedam je osoba umrlo, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

U Općoj bolnici Zadar od posljedica covida-19 umrla je 64-godišnja žena te muškarci u dobi od 69,81 i 90 godina, od kojih je dvoje bilo na respiratoru. Umrli 90-godišnjak bio je korisnik Doma za starije i nemoćne osobe Zadar, a u toj su ustanovi umrle još tri osobe, dvije žene u dobi od 73 i 83 godine te 87-godišnji muškarac. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 434 uzoraka, pod nadzorom je 2118 stanovnika, a izliječena su 423.

Policija je evidentirala dva kršenja samoizolacije.


Grad Zagreb: 559 novozaraženih

12.19 - Prema podatcima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo u gradu Zagrebu u protekla 24 sat zabilježeno je 559 novooboljelih osoba od bolesti COVID-19.

Brzim antigenskim testovima u tom je razdoblju testirano 1079 osoba, među kojima je pozitivna bila 431 osoba, odnosno 39,9 posto.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) "Dr. Andrija Štampar" obavljeno je 1347 testiranja na SARS-CoV-2, a 425 nalaza bila su pozitivna. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 576 osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 950 osoba, objavio je u četvrtak na svojim internetskim stranicama Stožer civilne zaštite Grada Zagreba.


Karlovačka županija: 170 novozaraženih

12.16 - Karlovačka županija ima 170 novih slučajeva covida-19, a u bolnici u Karlovcu umrle su tri osobe i u Ogulinu jedna, što je 149 do sada umrlih u sve tri bolnice ove županije, podaci su županijskog Stožera Civilne zaštite objavljeni u četvrtak.

U bolnicama Karlovačke županije liječi se 165 covid pozitivnih pacijenata, u Karlovcu 61, u Specijalnoj bolnici u Dugoj Resi 53, a u Ogulinu 51.

U posljednja 24 sata na bolničko je liječenje primljeno 15 pacijenata s covidom i to deset u karlovačku, četiri u ogulinsku i jedan u dugorešku bolnicu. Bilo je i ozdravljenih unatrag jednog dana, s bolničkog liječenja otpušteno je 11 pacijenata, ukupno do sada njih 354 osoba. Na respiratoru se nalazi petero pacijenata oboljelih od covida-19.

Inspekcija karlovačkog Stožera civilne zaštite nije utvrdila nepravilnosti u provođenju antiepidemijskih mjera.


Sve članice EU-a planiraju početak cijepljenja 27. prosinca

11.58 - Sve članice Europske unije planiraju početi cijepiti svoje stanovništvo 27. prosinca, rekao je njemački ministar zdravstva Jens Spahn u četvrtak. "U Njemačkoj, ako odobrenje stigne kako je planirano, počinjemo 27. prosinca. Ostale članice EU-a žele biti spremne početi i žele početi od 27. prosinca", rekao je Spahn uoči online sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i čelnicima proizvođača cjepiva BioNTech.

Njemačka je kao članica EU-a obvezna pričekati da Europska agencija za lijekove (EMA) odobri cjepivo. Očekuje se da će EMA to učiniti 21. prosinca.

Viši dužnosnik EU-a rekao je u srijedu da bi blok 27 zemalja 23. prosinca mogao dati konačno odobrenje za cjepivo Pfizera i BioNTecha.


Međimurska županija: 128 novozaraženih

11.51 - U Međimurskoj županiji u protekla 24 sata evidentirano je 128 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrle su tri osobe, priopćio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Po podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda, PCR metodom testirane su 302 osobe od čega je evidentirano 119 pozitivnih slučajeva na covid-19. Testiranjima brzim antigenskim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o dva pozitivna slučaja.

Epidemiolozi su na temelju kliničke slike, bez testiranja, dijagnosticirali covid-19 kod šest osoba, dok je iz drugih županija javljena informacija o jednom pozitivnom slučaju osobe s prebivalištem/boravištem na području Međimurske županije.

U proteklih 24 sata oporavile su se 142 osobe, a broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1 470. U protekla 24 sata umrle su tri osobe s posljedicom covida-19 i to 83-godišnja žena te dvojica muškaraca u dobi od 64 godine, svi s teškim dodatnim kroničnim bolestima, priopćili su iz Stožera.


Krapinsko-zagorska županija: 135 novozaraženih

11.46 - Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 135 novih osoba pozitivnih na koronavirus.

Oporavile su se još 263 osobe te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije 1.296. U samoizolaciji se nalaze 1.790 osobe.

Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice nalaze se 24 pacijenta sa SARS CoV-2 infekcijom. Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice nalazi se 29 pacijenata. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 88 pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2, od kojih je 12 na respiratoru. Preminulo je 7 dodatnih osoba pozitivnih na koronavirus.


Međunarodni tim stručnjaka u siječnju u Kini, stanovnici Wuhana žele da posjete njihov grad

11.30 - Međunarodni tim stručnjaka trebao bi otputovati u Kinu u siječnju, objavio je WHO u četvrtak, više od godinu dana nakon što je prvi slučaj koronavirusa povezan s tržnicom Huanan u Wuhanu, a stanovnici Wuhana nadaju se da će doći u Wuhan i dokazati da koronavirus nije porijeklom iz tog grada. "Mi također želimo znati kako se razvio, konkretno odakle je stigao, ako je izvor virusa ovdje", rekao je Wan, stanovnik Wuhana.

WHO nije potvrdio hoće li njihov tim ići u Wuhan. Objavili su da se vode rasprave o planu putovanja. Dvočlani tim WHO-a već je posjetio Kinu u srpnju, ali nisu bili u Wuhanu. Reuters je ranije pisao, pozivajući se na izvore iz WHO-a i diplomate, da će tim od 12 do 15 međunarodnih stručnjaka posjetiti Wuhan i proučiti dokaze, uključujući uzorke ljudi i životinja koje su prikupili kineski istraživači i upotpuniti njihove prve studije.

Peking se snažno usprotivio pozivima na međunarodnu istragu porijekla koronavirusa, ali je otvoren za istragu predvođenu WHO-om. "Kina je spremna pojačati svoju suradnju s WHO-om kako bi unaprijedila globalne napore praćenja i pridonijela svojim udjelom u svojoj ranoj pobjedi nad pandemijom", rekao je glasnogovornik Wang Wenbin.

Iako su vlasti zatvorile tržnicu Huanan u siječnju, sve više znanstvenika vjeruje da koronavirus nije porijeklom s te tržnice. Neke studije sugeriraju da je koronavirus već cirkulirao nekim područjima prije nego što je otkriven na toj tržnici. Kina i dalje strogo zabranjuje pristup lokacijama poput tržnice Huanan, koja je zatvorena i zaključana, dok se život u Wuhanu i Kini većinom vratio u normalu. Peking također ističe da je virus postojao u inozemstvu prije nego što je pronađen u Wuhanu i za razliku od drugih zemalja, pakete smrznute hrane smatra rizikom za širenje covida-19.

Drugi su rekli da je posjet WHO-a prilika da se pokaže kako je grad bio uspješan u borbi protiv koronavirusa. Wuhan nije potvrdio lokalno širenje zaraze od 10. svibnja. Prije toga su stanovnici Wuhana bili zatvoreni 76 dana u jednom od najstrožih zatvaranja u svijetu.


Saudijska Arabija počinje cijepiti stanovništvo

11.23 - Saudijska Arabija počela je cijepljenje protiv koronavirusa u četvrtak, reklo je ministarstvo zdravstva, dan nakon što je primila dvije pošiljke Pfizerova i BioNTechova cjepiva.

Snimke na televiziji Footage pokazuju muškarca i ženu koji primaju cjepivo u medicinskom centru u glavnom gradu Rijadu. Kratko nakon toga cijepljen je i ministar zdravstva Tofik al Rabiah.

Kraljevina je primila prve dvije pošiljke u srijedu te je postala prva zemlja u regiji koja ga je dobila. Prošli tjedan kraljevina je odobrila upotrebu cjepiva koje su razvili američki farmaceutski div Pfizer i njemački partner BioNTech. Također je odobreno u Ekvadoru i Čileu. Vlasti su pozvale ljude da se za cijepljenje registriraju putem mobilne aplikacije koju je razvilo ministarstvo.

Saudijska Arabija, s oko 34 milijuna stanovnika, prijavila je više od 360.000 slučajeva koronavirusa i 6000 smrtnih ishoda.


Stožer: Danas imamo 3918 novih slučajeva, preminulo 85 ljudi

10.00 U posljednja 24 sata zabilježeno je 3918 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 22445. Među njima su 2943 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 287 pacijenata.

Preminulo je 85 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 186 963 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 2955 preminulo. Ukupno se oporavilo 161 563 osoba od toga 3790 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 55 777 osoba.Do danas je ukupno testirano 920 509 osoba, od toga 12294 u posljednja 24 sata.


Francuski predsjednik Macron ima koronavirus

10.42 Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozitivan je na koronavirus. Pokazivao je simptome nakon čega se testirao, i test je pokazao da je pozitivan te će ići u izolaciju.


Vukovarsko-srijemska županija: 103 novozaraženih

10.38 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 103 novih pozitivnih osoba na COVID-19, od čega je 76 pozitivnih na PCR testiranju, a 27 na brzom antigenskom testu. Preminule su dvije osobe.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 6982, od kojih je 6221 osoba izliječena, a ukupno su preminule 122 osobe. Trenutno je u županiji 100 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 430 osoba, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 30749. U samoizolaciji na području županije je 1579 osoba.


Beroš: 'Proteklih tjedan dana Hrvatska bilježi blagi pad novozaraženih'

10.19 - Ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je izvijestio da Hrvatska proteklih tjedan dana bilježi blagi pad novozaraženih od covida-19, no i poručio da nema opuštanja te pozvao građane da uoči Božića odgode obiteljska druženja, proslave i putovanja.

"Bilježimo daljnja smanjenje broja zaraženih, posebno u odnosu na protekli tjedan kada smo imali najveće brojeve i pred dva tjedna kada smo imali drugi najveći broj do danas", izjavio je Beroš na sjednici Vlade.

Pritisak na bolnički sustav i dalje usporeno raste te se po posljednjim službenim podacima na bolničkom liječenju nalazi 2907 osoba, od kojih je 294 na respiratoru.

Izvijestio je i da je počelo testiranje brzim antigenskim testovima u domovima za starije i nemoćne. U prvom tjednu testirano je 1663 djelatnika i 1598 korisnika, a pozitivan rezultat utvrđen je kod 18,2 posto testiranih korisnika smještaja i 2,3 posto testiranih djelatnika.


Ličko-senjska županija: 39 novozaraženih

10.16 - S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 39 je novooboljelih osoba od COVID-19, 37 osoba je izliječeno.

11 oboljelih osoba je s područja Gospića, 14 s područja Senja, 5 s područja Otočca, po 3 s područja Perušića i Lovinca te po jedna oboljela osoba s područja Plitvičkih Jezera, Udbine i Donjeg Lapca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba, javlja lokalni stožer.

Od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno je oboljelo 2328 osoba od čega je 293 aktivan slučaj, 64 osobe su preminule te je ukupno izliječeno 1971 osoba.

U posljednja 24 h provedeno testiranje nad 117 osoba. Pod aktivnim nadzorom/samoizolacijom je ukupno 906 osoba.


Dubrovačko-neretvanska županija: 67 novozaraženih

10.11 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 67 novih slučajeva zaraze koronavirusom (od toga 34 slučaja brzim antigenskim testom). Ukupno je zaraženo 35 osoba muškog spola i 32 osobe ženskog spola, a za njih 46 je utvrđena epidemiološka veza.

Preminula je jedna muška osoba iz Dubrovnika (rođ. 1957.); izliječeno je 135 osoba.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 57 osoba pozitivnih na koronavirus. Osam pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, četiri pacijenta su na invanzivnoj ventilaciji i četiri pacijenta na neinvanzivnoj ventilaciji.

U posljednja 24 sata obrađeno je 308 uzoraka, a od početka pandemije analizirana su ukupno 30 310 uzoraka. U samoizolaciji su 1634 osobe, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 110 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.


Zagrebačka županija: 401 novozaraženi

10.02 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do četvrtka, 17.12.2020. do 10:00 sati evidentirano je 14241 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 9307 osoba, a 42 osobe su preminule. Trenutno su aktivna 4892 slučaja.

U odnosu na podatke od jučer oboljela je 401 osoba.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.


Bjelovarsko-bilogorska županija: 82 novozaraženih

9.57 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđena su 82 nova slučaja zaraze koronavirusom.

19 novozaraženih osoba je iz Daruvara, 17 iz Bjelovara, 10 iz Grubišnog Polja, 9 s područja općine Sirač, 6 iz Čazme, 5 iz općine Đulovac, 4 iz Garešnice, po 3 iz općina Končanica i Ivanska, a po jedna iz općina Hercegovac, Rovišće, Štefanje, Šandrovac, Veliko Trojstvo i Dežanovac.

Na COVID odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 55 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od njih je 5 na respiratoru. Preminula je jedna osoba.


Koprivničko-križevačka županija: 174 novozaraženih

9.55 - Koprivničko-križevačka županija ima 174 novih slučajeva bolesti COVID-19, a na bolničkom liječenju nalazi se 79 osoba.

U bolnici je preminulo pet osoba s koronavirusom (1938.g., dvije osobe 1948.g., 1950.g. i 1951.g) koje su u kliničkoj anamnezi imale i druge dijagnoze.


Osječko-baranjska županija: 233 novozaraženih

9.41 - U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano ukupno 575 uzoraka od kojih je 233 bilo pozitivno.

Novopozitivne osobe imaju prebivalište u 49 naselja na području Osječko-baranjske županije; najviše na području grada Osijeka s prigradskim naseljima (98), slijede područja gradova/općina Našice (22), Valpovo (19), Čepin (15), Beli Manastir (12), Đakovo (11), Donji Miholjac (7), Belišće i Darda (po 5), Antunovac, Bilje, Đurđenovac, Erdut i Jagodnjak (po 4),

Donja Motičina, Kneževi Vinogradi, Koška i Šodolovci (po 2) te Bizovac, Čeminac, Draž, Ernestinovo, Marijanci, Petlovac, Petrijevci, Podgorač, Satnica Đakovačka, Trnava i Vladislavci (po 1).

Na bolničkom liječenju nalazi se ukupno 244 osoba oboljelih od COVID-19, i to 187 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 47 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 57 pacijenta s tim oboljenjem.

U zadnja 24 sata u KBC Osijek i OŽB Našice preminulo je devet osoba s područja Osječko-baranjske županije. Preminuli su bili u dobi od 60 do 88 godina, a uz COVID-19 imali su i druga oboljenja.

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 2.562 osobe.


Sisačko-moslavačka županija: 214 novozaraženih

9.38 - U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je 214 novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o 105 osoba s područja grada Siska, 44 osobe s područja grada Petrinje, 16 osoba s područja grada Popovače, 9 osoba s područja grada Gline, 8 osoba s područja općine Lekenik, 8 osoba s područja grada Kutine, 7 osoba s područja grada Hrvatska Kostajnica, 5 osoba s područja općine Sunja, 3 osobe s područja općine Martinska Ves, 3 osobe s područja općine Gvozd, tri osobe s područja općine Velika Ludina, 2 osobe s područja općine Dvor te jedna osoba s područja grada Novske.

Stožer je i ovom prigodom apelirao na stanovnike županije da se dosljedno pridržavaju mjera i preporuka Nacionalnog i Županijskog stožera.


Istarska županija: 86 novozaraženih

9.34 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 505 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 86 novozaraženih osoba s područja županije.

Za 63 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 5 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Rijeka (2), Zagreb (2), Italija (1).

U epidemiološkoj obradi nalazi se 18 osoba. Izliječeno je 66 osoba. Trenutno je 728 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba, javlja lokalni stožer.

U mjerama samoizolacije nalazi se 1547 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 65 osoba, od toga je 1 osoba u respiracijskom centru.


Azijsko-pacifička regija neće imati rani pristup cjepivu

9.26 - Azijsko-pacifička regija mogla bi dobiti cjepivo protiv covida-19 tek sredinom iduće godine i zato treba nastaviti provoditi mjere zaštite, priopćila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U početku će biti dostupan samo ograničeni broj cjepiva i većina zemalja u azijsko-pacifičkoj regiji mogla bi dobiti pristup cjepivu tek sredinom 2021. godine, rekao je direktor WHO-a za regiju zapadnog Pacifika Takeshi Kasai.

"Razvoj sigurnih i učinkovitih cjepiva je jedna stvar. Druga stvar je njihova proizvodnja u odgovarajućim količinama i dostavljanje svima kojima su potrebne", dodao je. "Iako smo svi umorni od ove pandemije, moramo se nastaviti pridržavati mjera i ponašanja koji štite ne samo nas nego i one oko nas."

Kasai je apelirao na mlade da se sjete da bi mogli nesvjesno prenijeti virus svojim roditeljima, bakama i djedovima, susjedima i prijateljima koji možda imaju komorbiditete a time i veći rizik od razvoja težeg oblika covida-19.

Plenković: Stožer će sutra objaviti nove mjere

9.20 Plenković je na sjednici Vlade govorio o cijepljenju te o tome kako bismo se trebali ponašati za blagdane u kontekstu borbe protiv koronavirusa; ‘Smanjite okupljanja’, glavna je poruka premijera. Na početku sjednice Vlade oko 9 sati premijer Andrej Plenković rekao da su dnevni brojevi slučajeva koronavirusa visoki kao i smrtnost, no da ohrabruje podatak da imamo vidljivi trend pada zaraženih i preminulih, dakle za 6,5 posto. Zahvalio se zdravstvenim radnicima.

“Veliki brojevi zaraženih pokazuju da se nedovoljno pridržava pravila”, rekao je te dodao da ako se pridržavamo pravila da će se ublažiti mjere i živjeti normalnije. “Ni najstrože mjere nisu dovoljne ako ih se ne pridržavamo, i tu je osobna odgovornost”, rekao je i dodao da će sutra predstaviti nove mjere.

Kazao je kako su nove mjere u pripremi te kako će ih Stožer sutra objaviti.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Primorsko-goranska županija: 475 novozaraženih

9.19 - U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod 475 osoba, testirano je 1522 uzoraka, a umrlo je petero ljudi, izvijestili su u četvrtak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Udjel osoba pozitivnih na koronavirus u odnosu na ukupan broj laboratorijskih obrada danas je prosječnih 31 posto.

Ozdravilo je 297 osoba, pa je sada 3408 aktivnih slučajeva Covida-19. Prema podacima iz riječke bolnice, u toj bolnici liječe se 143 osobe oboljele od Covida-19, od kojih njih 15 diše uz pomoć respiratora.


Australska država prekršila ljudska prava; tvrde da su odluke donesene radi sigurnosti stanovnika

8.52 - Odluka australske države da zatvori više od 3000 ljudi u stambene tornjeve sa socijalnim stanovima kako bi suzbila širenje covida-19 nije se temeljila na izravnim zdravstvenim savjetima i predstavlja kršenje ljudskih prava, stoji u izvješću ombudsmana države Victorije.

Australska druga najnaseljenija država Victoria na nekoliko je dana u srpnju zatvorila devet stambenih tornjeva zbog porasta broja zaraženih. Privremena glavna zdravstvena dužnosnica imala je samo 15 minuta da razmotri i odobri zatvaranje, kao i da razmotri potencijalan utjecaj na ljudska prava, ustvrdila je pučka pravobraniteljica Deborah Glass u svom izvješću objavljenom u četvrtak.

"Hitno zatvaranje nespojivo je s ljudskim pravima stanovnika, uključujući njihovo pravo na humano postupanje kad su lišeni slobode ... čini se da je postupak suprotan zakonu", rekla je.

Ljudi smješteni u osam tornjeva bili su zatvoreni u svojim stanovima pet dana. Međutim, deveti toranj u kojemu je bilo najviše zaraženih bio je u totalnoj karanteni dva tjedna. Neki ljudi ostali su bez hrane i lijekova, a mnogi su čekali više od tjedan dana da ih puste van, navodi se u izvješću.

Državne vlasti priznale su da su počinjene greške, ali tvrde da su odluke donesene radi sigurnosti stanovnika.

"Ne ispričavamo se zbog spašavanja života, apsolutno se ne ispričavamo zbog spašavanja života", rekao je viktorijski ministar stanovanja Richard Wynne novinarima.

Victorija je uvela zatvaranje širom države nekoliko dana nakon što su vlasti zatvorile stambene tornjeve kako bi suzbila novo širenje zaraze, ali je u međuvremenu zahvaljujući zatvaranju učinkovito suzbila virus.

Do četvrtka, 48 dana zaredom nije prijavljen ni jedan novi slučaj koronavirusa u zemlji.


Požeško-slavonska županija: 66 novozaraženih

7.49 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 549 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 497 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 52 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 1395 osoba, a ukupno je testirano 20915 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 339 uzoraka, od kojih je 66 pozitivnih.

Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.


'Crni rekordi' u SAD-u: Proći će mjeseci do imunizacije dovoljno velikog dijela populacije

7.35 - Sjedinjene Države zabilježile su u srijedu rekordni broj od preko 3700 smrtnih slučajeva i također rekordnih 250.000 slučajeva zaraze koronavirusom u jednom danu, podaci su Sveučilišta John Hopkins.

Prema podacima američkog Ministarstva zdravstva, trenutno je oko 113.000 ljudi hospitalizirano zbog koronavirusa, a ukupno je 3.784 smrtnih slučajeva, dok broj umrlih treći put u tjedan dana prelazi prag od 3000.

Zdravstveni stručnjaci za porast zaraženih i umrlih krive velike obiteljske proslave Dana zahvalnosti prije tri tjedna kada su milijuni Amerikanaca putovali kako bi se pridružili svojim najmilijima. Stručnjaci strahuju da će se situacija dodatno pogoršati tijekom nadolazećih blagdana.

Ogromna kampanja cijepljenja koja je pokrenuta u ponedjeljak u Sjedinjenim Državama s prvim injekcijama cjepiva Pfizer/BioNTech ipak neće omogućiti trenutno zaustavljanje virusa jer će proći mjeseci prije negoli se imunizira dovoljno velik dio populacije, upozoravaju stručnjaci.


SAD: Potpredsjednik Pence se cijepi u petak

7.10 - Američki potpredsjednik Mike Pence cijepit će se u petak cjepivom Pfizer-BioNTech, potvrdila je Bijela kuća. Pence i njegova supruga Karen bit će cijepljeni kako bi "povećali povjerenje Amerikanaca" u cjepiva protiv koronavirusa, priopćila je Bijela kuća u kratkoj izjavi u četvrtak.

Predsjednik Donald Trump, koji je bio zaražen virusom u listopadu, zasad se nije izjasnio kada bi mogao biti cijepljen.

"Predsjednik je spreman za cijepljenje i učinit će to čim njegov medicinski tim to smatra prikladnim. Ali prioritet su mu radnici koji su na prvoj crti bojišnice", rekla je Trumpova glasnogovornica Kayleigh McEnany.

Novoizabrani predsjednik Joe Biden rekao je da će to učiniti uskoro.


Twitter će brisati lažne objave o cjepivima

7.00 - Internetska društvena mreža Twitter najavila je u srijedu da će od sljedećeg tjedna tražiti od korisnika uklanjanje lažnih objava o cjepivima Covid-19, slijedeći tako Facebook i YouTube koji to već primjenjuju.

"U ovoj pandemiji dezinformacije o cjepivima predstavljaju glavni i rastući zdravstveni izazov - i svi mi moramo igrati svoju ulogu", objavilo je vodstvo Twittera.

Twitter može zatražiti od korisnika uklanjanje lažnih tvrdnji koje upućuju na to da se cjepiva koriste za štete ili kontrolu populacije, laži o navodnim nuspojavama ili dovodi u pitanje samo postojanje Covid-19 i potrebu za cijepljenjem. Od početka sljedeće godine Twitter također planira staviti upozorenja pod tweetove koji sadrže neutemeljene glasine, kao i nepotpune ili izvan konteksta informacije o cjepivima.

Kampanje cijepljenja započele su u nekoliko zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Sjedinjene Države i Kanadu, a uskoro bi trebale započeti i u Europskoj uniji.


Dvije od tri osobe na respiratoru u KB Dubrava će umrijeti

Jučer - Niti jedan dan u KB Dubrava, zagrebačkom covid centru, nije umrlo toliko pacijenata zaraženih koronavirusom kao ovaj protekli. Preminule su 24 osobe, a mrtvačka kola, jedna za drugima parkiraju sa stražnje strane bolnice. Dok se bore za dah, pacijenti te grozne prizore gledaju s prozora svoje sobe. Liječnici i medicinske sestre ne srame se priznati pa kažu: “Ispod ovih odijela plačemo!”.

“Ima i tuge i bijesa i plača i razočaranja u svakom slučaju. Smrt je postala svakodnevni dio našeg posla, uistinu nismo navikli na ovako veliki broj smrtnih slučajeva”, kazala je za RTL Direkt Tatjana Kereš, pročelnica Zavoda za hitnu i intenzivnu KB Dubrava.

Zdravstveni djelatnici iz “Dubrave”, kada ulaze u novu smjenu, više se ne pitaju hoće li preminuti baka ili djed koje su jučer upoznali, nego koliko njih.

“Najgore je što ne možemo predvidjeti tko će se pogoršati, a dosta nam se pogoršaju mladi ljudi, pa ne možemo baš naći mjesta na intenzivnoj”, podijelila je liječnica Besa Osmani iz KB Dubrava.


Stižu strože mjere?

Jučer - “Možemo reći da u ovom stupnju epidemije s ovolikim brojem oboljelih, nemamo istaknuta žarišta, nego je lokalna transmisija velika, virus se širi horizontalno s jedne osobe na drugu stoga su naročito potrebne ove mjere distance, nošenje maski…”, kazala je za RTL Danas Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Blagdani stižu, što znači da mnogi planiraju obiteljsko okupljanje. Šikić je upitana planiraju li se neka dodatna ograničenja kada je riječ o okupljanjima na što je odgovorila da treba pričekati kraj tjedna jer je Nacionalni stožer najavio strože mjere, koje će se onda primjenjivati i u Zagrebu. “S obzirom na predstojeće blagdane, Novu godinu apeliramo na ljude da to odrade u najužem krugu obitelji, da se ne posjećuju i da tu dozu opreza unesu i u taj dio života”, rekla je. Više čitajte OVDJE.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo