STVARNO LUDO / Čeka nas pakao, upaljen crveni meteoalarm: Nebo nad Istrom izgleda jezivo

Image
Foto: Istramet

Vrućinu bi krajem dana i navečer mogao prekinuti koji izraženiji pljusak, lokalno moguće i koja grmljavinska oluja, prognozirao je RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić.

21.6.2024.
9:15
Istramet
VOYO logo

Od jutra Hrvatska se kuha. Danas će temperature doseći i 40 stupnjeva, prema prognozi DHMZ-a. Izadna su upozorenja za cijelu zemlju. a najgore će biti u tri regije. U 6 sati u Dubrovniku izmjereno je 32,7 stupnjeva, u Splitu 29,8 na mjeroj postaji aerodrom.

Image
Foto: DHMZ

Bit će djelomice ili pretežno sunčano i vruće uz vrhunac toplinskog vala. Lokalno u unutrašnjosti prema večeri i u noći mogući su pljuskovi i grmljavina, mjestimice i jače izraženi. Vjetar većinom slab, prolazno do umjeren jugozapadni, na Jadranu i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura od 35 do 40 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj barem djelomice sunčano, vrhunac toplinskog vala, dakle vrlo vruće, uglavnom između visokih 35 i 37 Celzija. No, tu vrućinu bi krajem dana i navečer mogao prekinuti koji izraženiji pljusak, lokalno moguće i koja grmljavinska oluja, prognozirao je RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić.

Novi lipanjski rekord

"Koliko je iznimna vrućina u Dalmaciji u ovom toplinskom valu najbolje govore jučerašnji maksimalci. Na postaji Split-Marjan na kojoj se vrše mjerenja od 1948. godine postavljen je novi lipanjski rekord za najvišu dnevnu temperaturu. Izmjerena je maksimalna temperatura od 38,5 °C. Ne samo da je to lipanjski i po kalendaru proljetni rekord, nego je to i druga najviša izmjerena temperatura na toj postaji ikad, svega desetinku Celzija manja od apsolutnog splitskog rekorda od 38,6 °C iz srpnja 1950. godine. Dakle, od srpnja 1950. u Splitu nije bilo toplijeg dana od jučerašnjeg. Podjednako neugodno, nakon vrlo tople, lokalno i vruće noći, bit će i danas na vrhuncu toplinskog vala", kazao je Ribarić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upaljen meteoalarm

Crveni meteoalarm izdan je za kninsku, dubrovačku i splitsku regiju. Ostatak Hrvatske je pod narančastim upozorenjem. "Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama", stoji u upozorenju.

Image
Foto: DHMZ

Stigao nam je i saharski pijesak. Zamućeno je nebo jedna od posljedica te meteorološke zanimljivosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istramet je na svojoj Faceboook stranici objavio fotografije zamućenog neba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, posljedica velikih količina saharske prašine u atmosferi je zamućenje neba, ponegdje narančaste i žućkaste nijanse. Moguće je i suho taloženje čestica pijeska zbog njihove težine na površinama u vrlo malim količinama, a češće je mokro taloženje uz kišu. Takve se situacije inače najčešće javljaju krajem zime i u proljeće kad se ciklonalni vrtlozi formiraju ili pojačaju iznad obala sjeverne Afrike ili blizu njih te u situacijama dubokih ciklona uz zapadne obale Europe, a zajedničko je to što prevladava izraženo južno strujanje iznad našeg dijela Sredozemlja.

Sitne čestice prašine i saharskog pijeska podižu se s tla zbog lokalnog vjetra, ali se te čestice u izraženim visinskim južnim strujanjima prenose kroz atmosferu prema sjeveru. Inače, blatna kiša nije opasna vremenska pojava te se u pravilu ne izdaju posebna meteorološka upozorenja, a često njezinu pojavu ne sadrži ni opća vremenska prognoza. Najčešće se spominje kao meteorološka zanimljivost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IDUĆIH DANA NA KOPNU

U unutrašnjosti promjenjivije i nestabilnije razdoblje. Popuštanje vrućine i povratak normalnijim lipanjskim temperaturama od nedjelje. No, svakodnevno će biti mogući lokalni izraženiji pljuskovi s grmljavinom, nešto izgledniji i češći u utorak i srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IDUĆIH DANA NA MORU

Na Jadranu još vikend ostaje većinom sunčan i suh, možda tek koji neverin zaluta na sjeverni dio. No, izglednije je to od ponedjeljka, a od utorka se malo kiše ili poneki pljusak očekuje i u Dalmaciji. Temperatura postupno niža, ali ostaje vruće, osobito na jugu.

POGLEDAJTE VIDEO: Sve o toplinskoj kupoli: Što je uzrok i zašto mnogi ne vjeruju u klimatske promjene?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo