Umro akademik Vladimir Devide

Ugledni matematičar, japanolog i književnik, akademik Vladimir Devide, preminuo je 22. kolovoza, u Zagrebu, u 86.

23.8.2010.
20:08
VOYO logo

Vladimir Devide (1925., Zagreb) maturirao je na Realnoj gimnaziji 1944., a diplomirao 1951. na Građevinskom odsjeku Tehničkog fakulteta u Zagrebu. Doktorsku disertaciju iz područja matematičkih znanosti obranio je 1956. na PMF-u.

Od 1951. do 1957. bio je asistent te docent na Katedri za matematiku Elektrotehničkog fakulteta u Zagrebu, od 1958. bio je docent, pa izvanredni i redoviti profesor te predstojnik Katedre za matematiku Fakulteta strojarstva i brodogradnje, do umirovljenja 1990. Za professora emeritusa Sveučilišta u Zagrebu izabran je 1990.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U znanstvenom radu u matematici Devide se bavio matematičkom logikom i zasnivanjem matematike, teorijom skupova, apstraktnom algebrom i geometrijom u višedimenzionalnim euklidskim prostorima.

Najzaslužniji je za pokretanje znanstvenog rada na matematičkoj logici u nas. Objavio je prvi udžbenik iz matematičke logike na hrvatskom, a njegovi kolegiji "Matematička logika" i "Turingovi strojevi i rekurzivne funkcije" na postdiplomskom studiju zagrebačkog PMF-a prvi su takvi kolegiji u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovao je te niz godina vodio Seminar za osnove matematike Instituta za matematiku Sveučilišta u Zagrebu, čime je pridonio da se veći broj mladih matematičara u Hrvatskoj usmjeri na područja matematike koja su bitna u informatici, računalnim strojevima, kibernetici.

Objavio je 41 znanstveni rad iz područja matematike u domaćim i inozemnim matematičkim časopisima, o kojima je u američkim, njemačkim, francuskim i ruskim matematičkim časopisima objavljeno više od 120 prikaza. U hrvatskim i inozemnim knjigama i časopisima objavio je oko 300 stručnih i popularnih članaka iz područja matematike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akademik Devide bio je najpoznatiji promicatelj i proučavatelj japanske književnosti, kulture, povijesti i umjetnosti u Hrvatskoj. Objavio je 17 knjiga poezije, esejistike i prikaza s područja japanologije, te primio deset uglednih nagrada na međunarodnim natjecanjima haiku poezije. Neke su njegove knjige vrlo povoljno ocijenjene u nas i u inozemstvu, među ostalim i od japanskoga Dvora.

Bio je, među ostalim, član Association for Symbolic Logic u SAD-u, Društva hrvatskih književnika i P.E.N.-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za svoj umjetnički i znanstveni rad dobio je brojna priznanja: Orden rada sa zlatnim vijencem, Nagradu "Ruđer Bošković" za znanstveni rad na području matematičkih znanosti., Odlikovanje Vlade Japana Zuhosho (Svetoga blaga) za zasluge u razvitku prijateljskih odnosa Japana i Jugoslavije na području kulture, Državnu nagradu Republike Hrvatske za životno djelo iz područja prirodnih znanosti i druga.

Posljednji ispraćaj akademika Vladimira Devidea bit će u četvrtak, 26. kolovoza u 13,20 sati na Mirogoju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike