UMIROVLJENICI OTKRILI TUŽNU STRANU RADA: / 'Kakva otpremnina, božićnica i regres? Pa ni plaću nismo primali kako spada!'

Image

'Nikad nisam dobila ni božićnicu, ni regres, ni prekovremene, ni otpremninu'

22.11.2019.
20:42
VOYO logo

Prema Zakonu o radu, otpremnina je pravo radnika, no čini se da je otpremnina za mnoge u Hrvatskoj stran pojam. I za poslodavce i za radnike. Čitatelji portala Mirovina.hr zaintrigirala je rasprava u HRT-ovoj emisiji "Otvoreno" kada su čelnik sindikata "Preporod" Željko Stipić i pomoćnik ministrice DivjakStipe Mamić počeli pričati o otpremninama. Vrlo kratko su u kontekstu štrajka otišli u područje mirovina i otpremnina.

Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja kazao je da će profesorica, ako se pokaže da je tehnološki višak, a ostalo joj je godina i pol dana do penzije, dobiti otpremninu veću od 300.000 kuna. Šef sindikata mu je na to rekaoda većina profesora u mirovinu odlazi s tek 9.900 kuna otpremnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'PA ZA ŠTO SMO MI RADILI 38 GODINA? ISPADA DA SMO BUDALE': Umirovljenici ogorčeni zbog uvođenja nacionalne mirovine

Image
'PA ZA ŠTO SMO MI RADILI 38 GODINA? ISPADA DA SMO BUDALE': /

Umirovljenici ogorčeni zbog uvođenja nacionalne mirovine

Image
'PA ZA ŠTO SMO MI RADILI 38 GODINA? ISPADA DA SMO BUDALE': /

Umirovljenici ogorčeni zbog uvođenja nacionalne mirovine

Regularna otpremnina

Kako piše Mirovina.hr, postoji nekoliko vrsta otpremnine. Kada je radnik kod poslodavca zaposlen dvije godine počinje mu vrijediti pravo na otpremninu koju će radnik dobiti ako poslodavac procijeni da je tehnološki višak i da mu zato daje otkaz. Cifra te otpremnine određuje se u iznosu koji je proporcionalan vremenu koliko je radnik radio za tog poslodavca i cifra ne smije biti manja od jedne trećine prosječne mjesečne plaće koju je radnik ostvario tijekom tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu. Dakle, taj iznos bi trebao dobiti za svaku navršenu godinu rada. Primjerice, radnik je zaposlen kod istog poslodavca od 25. godine života pa do 55.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Poslodavac mu kaže da ga više ne treba i da će mu dati otkaz. Upravo mu uz taj otkaz mora dati otpremninu. U kolovozu je prosječna bruto plaća u 2019. iznosila 8.775 kuna pa na osnovu od 30 godina staža kod istog poslodavca, radnik će dobiti otpremninu u iznosu od otprilike 87.000 kuna. U slučaju da se radnik ozlijedi na radnom mjestu ili pak oboli od profesionalne bolesti, a poslodavac radnika nakon oporavka i liječenja ne može vratiti na odgovarajuće poslove, radnik ima pravo na dvostruko veću otpremninu, naravno, ako je ispunio uvjete za stjecanje prava na otpremninu. U slučaju profesorice koju je Mamić spomenuo i cifre od 300.000 kuna tiječ je o "normalnoj" otpremnini jer joj je poslodavac dao otkaz godinu i pol dana prije mirovine. Dakle, otkaz je dobila jer je proglašena tehnološkim viškom.

Otpremnina pred mirovinu

Postoje i malo drukčije otpremnine koje ne propisuje Zakon o radu nego se one nalaze u radnikovom osobnom ugovoru o radu (ako je za njega ugovorio prava za otpremninu) ili pak kolektivnog ugovora što je vrlo često u javnim službama. Prema pisanju Mirovina.hr, poslodavac može svoje radno mjesto učiniti primamljivijim radnicima pa prava o otpremnini uvrstiti u pravilnik o radu firme. Pravo na otpreminu kada radnik ide u mirovinu određeno je temeljnim kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u javnim službama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članak 60. kaže: "Zaposleniku koji odlazi u mirovinu pripada pravo na otpremninu u iznosu tri proračunske osnovice". Proračunska osnovica iznosi oko 3.300 kuna pa odatle Stipićev izračun da profesori u mirovinu odlaze s otprilike 9.900 kuna otpremnine. No, ovdje nije riječ samo o prosvjetnim radnicima jer pravo na otpremninu pred mirovinu imaju zaposlenici u ugostiteljstvu, graditeljstvu, policijski službenici, djelatne vojne osobe itd., a uvjeti otpremnine razlikuju se po sektorima.

'Moju otpremninu su uzeli direktor, njegova žena i njena nećakinja'

Mirovina.hr je na društvenim mrežama svoje čitatelje pitala jesu li i oni dobili otpremninu kada su odlazili u penziju. Sudeći prema odgovorima - većina nije dobila otpremninu, a osim toga, svjesni su da je tijekom njihovih radnih godina bilo i drugih muljanjima s plaćama. Prema onome što su napisali, velik broj poslodavaca nije plaćalo doprinose ili su im plaćali najmanje doprinose dok je ostalo išlo "na ruke". Upravo to je rezultiralo manjim mirovinama. No, ima i onih koji su dobili otpremninu i spomenuli su iznos od 10.000 kuna, ali navode primjere drugih ljudi koji su dobivali puno veće otpremnine. Nažalost, bilo je i onih koji su se začudili da uopće postoji otpremnina prije odlaska u mirovinu. Ovako glase neki od komentara umirovljenika:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Sisak: Građani spas od vrućina traže u hladovini parka 17.08.2018., Sisak - Ove vruce dane stariji Siscani najradije provode u debelom hladu parka dr. Franje Tudjmana. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

"Moju otpremninu uzeli su direktor, njegova žena i njena nećakinja..."

"Bože dragi, o kakvim vi otpremninama pričate?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi koji smo radili u trgovinama pitamo se što je to otpremnina"

"Kakva otpremnina, ni plaću nismo primali kako spada!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikad nisam dobila ni božićnicu, ni regres, ni prekovremene, ni otpremninu. Otišla sam u mirovinu i nek je na čast i slavu ovoj jadnoj zemlji što je uništila život radničkoj klasi", komentirali su umirovljenici.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo