HITNA SLUŽBA / Umaški pacijenti više ne moraju strahovati za život! Pomoći će suradnja sa Slovencima

'Građanima Umaga ovo znači jako puno i ovo smo jako dugo čekali'

19.4.2019.
21:00
VOYO logo

Velika pobjeda malog čovjeka! Dobre vijesti stižu nam iz Istre gdje hitni pacijenti sa sjeverozapada poluotoka neće se više voziti dulje od sat vremena u udaljenu Pulu i Rijeku već u slovensku Izolu, u koju se iz Umaga stiže za dvadesetak minuta. Veliku zaslugu u ovom pilot projektu koji će godišnje spasiti i do sto života ima i jedan otac iz Umaga koji je zbog udaljenosti do hrvatske bolnice izgubio sina.

Problemi za umaške pacijente počeli su pred tridesetak godina kada je uspostavom hrvatske države prekinuta suradnja s njima najbližom bolnicom u slovenskoj Izoli. Marko Martinčić pokušava tu suradnju iznova uspostaviti od sredine devedesetih kada je zbog preduge vožnje, prvo u Pulu pa u Rijeku, izgubio sina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nesreća je bila u 8.30 ujutro i njega su počeli operirati u 18 sati. Dakle, poslije deset ili 12 sati je umro. Uz Izolu bio bi živ", kazao je Marko Martinić.

Sličan tretman prolazi stotinjak pacijenata godišnje. Najviše tijekom ljetne sezone. Ujedno, Umag je po pitanju prometne povezanosti usporediv s hrvatskim otocima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potrebno je samo pogledati gdje se Umag nalazi, koje su nam bolnice najbliže. Pula je 90 kilometara, Rijeka je 120 kilometara. Rijeka je naš KBC koji je referentni centar za sva hitna stanja", govori voditeljica ispostave hitne službe u Umagu Jovanka Popović-Glavičić.

U sklopu projekta Umag je već dobio nova reanimacijska kola, a u Izoli će se otvoriti helidrom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građanima Umaga ovo znači jako puno i ovo smo jako dugo čekali", rekla je pacijentica Žaklina Nedelovska.

Projekt službeno započinje u srpnju. Uslugu će Sloveniji plaćati HZZO, ali potrebno je da svi pacijenti naprave europsku karticu zdravstvenog osiguranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To se vrlo jednostavno, s dva klika na račualu, za mlađe ljude može napraviti, a mi pokušavamo s lokalnom zajednicom dogovoriti da se i za starije osobe to napravi", pojasnila je Gordana Antić, zamjenica ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije.

Sve ako će biti dovoljno liječničkihtimova jer sada i ravnatelji moraju dežurati da pokriju scve smjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo