Naputak ministra / Ukidat će se dopusnice. Doktori ne mogu raditi privatno ako su liste čekanja preduge

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Kako se rok bliži, bolnice su intenzivirale tempo, većina ih već mjesecima radi u poslijepodnevnim smjenama i vikendom kako bi smanjili dane čekanja za postupke koji su trajali po godinu dana i više. Taj je rad dodatno plaćen, ali je na dobrovoljnoj bazi

2.12.2023.
10:10
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Bolničkim doktorima koji rade i privatno, a neophodni su za dijagnostičke postupke na koje pacijenti čekaju dulje od 270 dana treba ukinuti dopusnice za rad u privatnim ordinacijama sve dok se čekanje pacijenata na taj postupak ne smanji, piše u subotu Večernji list, pozivajući se na naputak ministra zdravstva.

Naputak takvog sadržaja ministar Vili Beroš poslao je nedavno bolničkim ravnateljima, a sve zbog cilja da se do kraja godine liste čekanja svedu na manje od 270 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”U slučaju postojanja teškoća u smanjivanju list čekanja za pojedine dijagnostičke postupke, nalaže se ravnateljima da sukladno članku 160.a Zakona o zdravstvenoj zaštiti opozovu dana odobrenja za sklapanje poslova za svoj račun iz zdravstvene djelatnosti poslodavca onim zdravstvenim radnicima čije je sudjelovanje neophodno u provođenju dijagnostičkih postupaka za postizanje cilja smanjivanja lista čekanja i to u razdoblju dok se čekanje na određeni postupak ne smanji ispod 270 dana”, stoji u Beroševu dopisu ravnateljima.

Image
SLUČAJ BUDAK /

Beroš o onkološkoj pacijentici: 'Kako se 7 mjeseci nije zapitala kakav joj je nalaz?'

Image
SLUČAJ BUDAK /

Beroš o onkološkoj pacijentici: 'Kako se 7 mjeseci nije zapitala kakav joj je nalaz?'

Smanjenje najduljih lista čekanja do kraja 2023. godine na manje od 270 dana zacrtano je Nacionalnim planom oporavka i otpornosti (NPOO) i uvjet je za povlačenje novca iz NPOO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se rok bliži, bolnice su intenzivirale tempo, većina ih već mjesecima radi u poslijepodnevnim smjenama i vikendom kako bi smanjili dane čekanja za postupke koji su trajali po godinu dana i više. Taj je rad dodatno plaćen, ali je na dobrovoljnoj bazi.

Zbog svega zna i zaiskriti između ravnatelja i liječnika koji ne žele dodatno raditi jer su umorni, što nije čudno pogotovo ako još rade i u privatnim ordinacijama. Ravnatelji uglavnom kažu da većina liječnika surađuje, a tek manji dio njih upozorava se da bi mogli privremeno ostati bez dopusnice za privatni rad izvan bolnice, piše novinarka Večernjeg lista Romana Kovačević Barišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Doktorica o lažnim bolovanjima:' Svačega se naslušamo, ali ne možemo prihvatiti da je 30 posto naših pacijenata lažljivaca'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo