UGOVORI, ROAMING, PRIGOVORI... / S novom 2017. stižu nova prava korisnika i nove obveze davatelja telekom usluga!

Image

S novom 2017. stižu i nova korisnička prava i obveze za operatore.

29.12.2016.
16:10
VOYO logo

Povećana je i minimalna brzina pristupa internetu s 50 posto na 70 posto maksimalno ugovorene brzine za sve ugovorene usluge nakon 1. siječnja 2017.

Od prvog dana nadolazeće godine korisnici više neće biti obvezni podnositi prigovor operatoru da im se umanji račun razmjerno broju dana za koje nisu mogli koristiti uslugu. Naime, ako zbog tehničke smetnje i/ili smanjenja kakvoće usluge u djelokrugu odgovornosti operatora, koju operator nije uklonio u roku od 24 sata od trenutka njezina utvrđivanja, krajnjem korisniku nije bio omogućen pristup ili korištenje usluga, operator će biti dužan samostalno korisniku na izbor ponuditi umanjenje mjesečne naknade ili obeštećenje korisnika na drugi način s datumom izdavanja računa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povećava se i minimalna brzina pristupa internetu s 50 posto na 70 posto maksimalno ugovorene brzine, a u slučaju da operator zbog tehničkih razloga ipak ne može redovito isporučivati najmanje 70 posto maksimalne ugovorene brzine, Pravilniku je, pored prava na raskid ugovora bez plaćanja naknade za prijevremeni raskid ili prelaska na neki drugi paket s nižom brzinom, operatorima omogućio da korisnicima ponude i popust na uslugu.

Cijene roaminga

Krajem siječnja planira se puštanje u rad registra ˝Ne zovi˝, koji će omogućiti dodatnu zaštitu potrošačima od neželjenih poziva, bilo da se radi o pozivima s ljudskim posredovanjem ili bez njega. Besplatni upis u registar korisnici će moći ostvariti podnošenjem propisanog zahtjeva izabranom operatoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 15. lipnja 2017. očekuje se i ukidanje dodatnih roaming naknada pa će korisnici usluga pokretnih komunikacijskih mreža korištenje usluga u inozemstvu, unutar EU-a, plaćati isto kao kod kuće. Cijene roaminga ovisit će o nacionalnoj tarifi koju je pojedini korisnik izabrao, što znači da će svaki hrvatski korisnik u roamingu plaćati uslugu sukladno tarifi koju je ugovorio sa svojim operatorom za domaći promet. Za odlazne pozive u roamingu se kao osnova za izračun koristi cijena poziva prema drugim nacionalnim mobilnim mrežama, prema cjeniku tarife koju je korisnik ugovorio. Dolazni pozivi u roamingu, s obzirom na to da se u nacionalnom prometu ne naplaćuje dolazni poziv, bit će besplatni. Ostale roaming usluge se naplaćuju sukladno nacionalnoj tarifi koju je pojedini korisnik izabrao.

Preduvjet za ukidanje dodatnih roaming naknada je donošenje provedbenih akata na razini EU-a o odgovarajućem veleprodajnom tržištu te kriteriju pravedne uporabe i održivosti novog modela ukidanja roaming naknada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sprječavanje talijanskih smetnji za TV

U 2017. bi trebale biti znatno manje izražene i dugogodišnje smetnje na području televizije, koje su izazivali međunarodno neusklađeni odašiljači iz Italije. Nakon što je u studenome došlo do gašenja dijela ometajućih odašiljača, HAKOM je proveo mjerenja razina ometajućih signala iz Italije na više lokacija u Istarskoj županiji i Primorsko-goranskoj županiji te je ustanovljeno značajno smanjenje razine ometajućeg signala na televizijskim kanalima 22, 27, 28, 29, 34, 35, 39, 45 i 53 iz regije Friuli Venezia Giulia i na televizijskim kanalima 22, 27, 28, 29, 35, 39, 45 i 53 iz regije Veneto.

Postupak isključivanja više od 260 odašiljača u tim dvjema regijama uklonio je štetne smetnje talijanskih nakladnika i poboljšao prijam televizijskog signala u digitalnoj regiji D5 (Istarska županija i Primorsko-goranska županija), posebice na lokacijama koje su bile izložene jakim talijanskim smetnjama. Za ostale isključene regije HAKOM za sada mjerenjima sa sigurnošću ne može potvrditi rezultate gašenja ometajućih odašiljača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U narednom razdoblju HAKOM će provesti daljnja mjerenja u sjevernoj, srednjoj i južnoj Dalmaciji i obavijestiti javnost o rezultatima. Za sigurnu i konačnu potvrdu nepostojanja smetnji uzduž jadranske obale potrebno je pričekati ljeto, odnosno bolje uvjete rasprostiranja radijskih valova.

Iz HAKOM-a navode kako će u 2017. nastaviti raditi na izradi prijedloga Strategije i provođenja aktivnosti definiranih Strategijom prelaska digitalne zemaljske televizije na sustav DVB-T2 i dodjele frekvencijskog pojasa 700 MHz te planiraju organizirati forum o budućnosti UHF spektra, na kojem će okupiti dionike tržišta i predstaviti Strategiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HAKOM će intenzivno raditi i na izradi novog europskog regulatornog okvira za područje elektroničkih komunikacija u čijem su fokusu mreže pokretnih komunikacija pete generacije (5G). Očekuje se kako će 5G tehnologije omogućiti cijeli niz novih primjena u zdravstvu, energetici i prometu, kao i nove i kvalitetnije usluge u pokretnim komunikacijama.

"Stoga će u nadolazećem razdoblju kao prioritet u upravljanju spektrom imati aktivnosti vezane uz harmonizaciju dodatnog RF spektra za 5G. Također, u suradnji sa susjednim zemljama te telekom industrijom, planiraju se provesti testiranja 5G tehnologija za što postoji mogućnost dobivanja potpora iz europskih fondova", priopćili su iz HAKOM-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo