prvi izazov za plenkovića /

Ugostitelji i hotelijeri pritišću Vladu: 'Mi samo tražimo stopu PDV-a koja je na razini okruženja s kojim se borimo na tržištu'

Udruge hotelijera strahuju od stotina milijuna kuna potencijalnih godišnjih gubitaka

7.11.2016.
19:01
VOYO logo

Na samom početku mandata, prvi ozbiljni pritisci na Vladu Andreja Plenkovića. Ugostitelji i hotelijeri sve se više bune protiv dizanja PDV-a na njihove usluge i traže od ministra Marića da taj dio izbaci iz porezne reforme. Međutim, Marić poručuje da promjena neće biti.

Ugostitelji i hotelijeri tvrde da će im prihodi s novim PDV-om od 25 posto biti puno manji od prihoda sa dosadašnjim PDV-om od 13 posto, a dobit još i manja. Iz Marićevog ministarstva im odgovaraju da će im porez na dobit biti smanjen te ih podsjećaju da su im cijene rasle za 6 posto i kad im je PDV smanjivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, udruge hotelijera strahuju od stotina milijuna kuna potencijalnih godišnjih gubitaka.

O svemu smo u RTL-u Danas razgovarali s predsjednikom Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Ronaldom Korotajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li izračunali koliko će vas ova porezna reforma koštati?

"Mi smo pokušali nešto računati, ali vrlo je teško izračunati jer je u jednom važnom dijelu ona još nejasna. Nejasna je u dijelu koliko bi u smještajnom dijelu bilo oporezovano sa 25 posto. To je jedna od naših najvećih primjedbi, na taj bi način de facto došlo povećanja stope PDV-a i na smještaj, obzirom da je to ono što mi na tražištu prodajemo. Reći egzaktan broj što bi to značilo teško je reći jer ne znamo po kojim bi se parametrima to utvrđivalo. Na razini ukupne industrije govorimo i nekoliko stotina milijuna kuna".

Koliku biste vi stopu PDV-a?

"Mi bismo stopu PDV-a od 10 posto. To je ona koju smo tražili i prije. Nažalost, dogodile su se brze i nagle promjene u prijedlogu porezne reforme koje nisu išle u smjeru onoga što je i Strategija razvoja hrvatskog turizma predviđala, već u suprotnom smjeru. Mi samo tražimo stopu koja je na razini okruženja s kojim se svake godine na tržištu borimo za goste".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zarađujete puno. S jedne strane, plaćat ćete veći PDV, ali iz Ministarstva poručuju da vam se s druge strane smanjuje porez na dobit?

"Porez na dobit kakav je predlože, sa 20 na 18 posto, je u odnosu na ovu mjeru vrlo malo. Važno je i dobrodošlo, ali ne može kompenzirati povećanje PDV-a s 13 na 25 posto u ugostiteljstvu ili u ovom dijelu smještaja. Te dvije stvari nisu usporedive jer mijenjaju poziciju na tržištu, odnosno našu sposobnost za investiranjem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vi tvrdite da su ovim potezom Vlade ugrožene investicije u turizmu, a u ministarstvu odgovaraju da to jednostavno nije točno?

"Mi smo s ministrom i danas razgovarali i naša poruka je bila da treba još jednom razmisliti i analizirati sve elemente prije nego se takva odluka donese. Tim više što ide u suprotnom smjeru od onoga što je definiramo Strategijom razvoja, a to je da prije svega potenciramo hotele i restorane kao ono što Hrvatska može od kvalitetnog ponudili".

Hoćete li podizati cijene smještaja?

"Mi cijene smještaja ne možemo podizati jer ih definiramo na tržištima, u Berlinu, Beču, Londonu, Milano. Tamo se utvrđuju cijene za naše proizvode. Priče o tome jesmo li ugovorili nešto ili nismo je irelevantna jer se te cijene utvrđuju na međunarodnom tržištu, a ne u našim kućama, odnosno, našim objektima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo