KORONAKRIZA / Ugostitelji 10. rujna spremaju veliku akciju: 'Gotovo polovica nas neće dočekati proljeće'

Image
Foto: Shutterstock

Bez novih koraka za spas poslovanja gospodarstvenici neće moći sačuvati radna mjesta

30.8.2020.
15:56
Shutterstock
VOYO logo

Hrvatska se crveni na sve više listi europskih zemalja iz kojih nam dolaze turisti, tako da je teško očekivati puno od posezone. Sve to znači da se s onime što se zaradilo u srpnju i kolovozu treba preživjeti do iduće godine.

Image
PAD BDP-A /

Bujas Vladi: 'Smanjite, dovraga, te poreze! Bez poduzetnika se ovaj put nećemo moći izvući'

Image
PAD BDP-A /

Bujas Vladi: 'Smanjite, dovraga, te poreze! Bez poduzetnika se ovaj put nećemo moći izvući'

Da bi ukazali na ozbiljnost situacije, ugostitelji Kvarnera i Istre pokrenuli su akciju 5 do 12 kojom simbolički planiraju ukazati da je doista 5 do 12 za gospodarstvo i poručiti odgovornim institucijama ove države da bez novih koraka za spas poslovanja, gospodarstvenici, a posebice ugostitelji, neće moći sačuvati radna mjesta. Pritom traže pristup kreditnim linijama za očuvanje likvidnosti, investicije i porezne olakšice kako bi konsolidirali poslovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akcija upozorenja 5 do 12 kreće 10. rujna na sjevernom Jadranu, a kako doznaje Novi list, ideja je dići je i na nacionalnu razinu s obzirom na to da će je podržati i Nacionalna udruga ugostitelja. Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre (UUKI) pojasnio je da će se s akcijom krenuti lokalno budući da se radi o prvoj ovakvoj akciji kojom žele i vlasti i gostima ukazati na probleme u ugostiteljstvu.

''Krenuli smo na Kvarneru i Istri gdje imamo puno članova i dobru zajedničku suradnju. Činjenica je da jesen i zima dolaze i očekuju nas problemi. Najveći problem je što smo mi kao ugostitelji u bankarskim institucijama označeni crveno, bankama je jasno da velik dio ugostitelja neće preživjeti, i stoga je gotovo nemoguće dobiti sredstva za likvidnost i investicije kod banaka, a bez toga nema šanse da se preživi. Stoga ovom akcijom, kada ćemo na sat vremena neusluživati naše goste i pokušati i njima objasniti u kakvoj smo situaciji, želimo ukazati na stanje u ugostiteljstvu. Imamo osjećaj da smo najnepopularnija struka na svijetu te ćemo na taj način najprije pokušati razgovarati s našim gostima da njima pokušamo objasniti gdje je problem, te poslati jasnu poruku i vlastima i ako uspijemo, ponovit ćemo akciju s većim obuhvatom ugostitelja'', najavio je Jakominić ukazavši na važnost zajedništva među ugostiteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žele preživjeti

Od Vlade i resornog ministarstva ugostitelji traže porezno rasterećenje po uzoru na konkurentne države u regiji, kojem su pribjegli svi izuzev Hrvatske, spuštanje PDV-a na kavu, pivo, vino i bezalkoholna pića na 13 posto, potpore kroz kredite za likvidnost HAMAG-a te potpore kroz kredite za investicije HBOR-a.

''Što se tiče snižavanja PDV-a, treba podsjetiti da su druge europske zemlje ove godine dodatno snizile stopu PDV-a za turizam i ugostiteljstvo, a imaju je ionako nižu nego mi. U nekima se turizam i ugostiteljstvo oporezuju s pet ili šest posto, negdje čak s jedan posto poreza na dodanu vrijednost. A mi smo još uvijek na 25 plus tri posto, što je u ovoj situaciji neizdrživo. Tražimo da nam se osigura i pauza naplate poreza do proljeća, odnosno do 1. ožujka, kada računamo da ćemo moći ponovno ostvarivati konkretniji promet. Osim toga, tražimo da se nakon ožujka spusti PDV na hranu, odnosno jelo, pivo, vino, sokove i kavu, kao i mogućnost da dobijemo sredstva od poslovnih banaka, ali i pompozno najavljivana sredstva od HAMAG-a i HBOR-a, a koja nisu realizirana. Odnosno realizirano je ispod 40 posto potreba, s obzirom na to da su ostali bez sredstava za plasman'', dodao je Jakominić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Što se tiče najava, anketa među 500 ugostitelja je pokazala da oko 40 posto članova ne očekuje da će u trenutnim uvjetima moći preživjeti do proljeća. Dodatno, 80 posto se boji da će u nekom trenutku morati smanjivati broj radnika, i to značajno, i to nisu dobre projekcije'', dodao je predsjednik Udruge navodeći da se ove sezone primijetilo da su objekti koji imaju terase bolje radili od onih koji ih nemaju ili su ostali na nekoliko vanjskih stolova. Isto tako, dok su ugostitelji na sjevernom Jadranu još i odradili sezonu, u Dalmaciji je situacija puno lošija pa je, primjerice Dubrovnik ostao na samo 16 posto realizacije od lani.

Problem likvidnosti

''Moram naglasiti da su, osim ugostitelja, ovom krizom najviše zahvaćeni i putnički prijevoz, turističke agencije te organizatori evenata i da govorimo u ime svih njih jer smo svjesni da problem nije naš, već smo svi dio istog lanca. Doista pokušavamo ukazati da je ovo strukturalni problem koji traži strukturalna rješenja'', istaknuo je Jakominić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je likvidnost problem broj jedan u ugostiteljstvu istaknuo je i Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja: ''Jednostavno, HBOR-ove nove linije se uopće ne otvaraju, a poslovne banke ne žele čuti za plasman u ugostiteljstvo tako da je likvidnost trenutno osnovni problem, a onda je tu i porezno rasterećenje. Bez osiguravanja jednog i drugog teško ćemo se izvući,''.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo