'unose nemir' /

Udruga roditelja odgajatelja o novoj odluci: 'Preko noći žele obitelji ostaviti gladne, obratili smo se odvjetniku'

Image

Svima koji imaju mlađu djecu i dalje će biti korisnici mjere, ali će primati tisuću kuna neto

5.11.2021.
16:40
VOYO logo

Grad Zagreb u petak je otvorio javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Odluke o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja čime se de facto ukida mjera roditelj odgajatelj, koju je uveo bivši gradonačelnik Milan Bandić

Više se neće zaprimati nove prijave za potporu, a one koje već teku, mjera će trajati do sedme djetetove godine, a ne više do 15. godine. Za djecu koja sad imaju sedam godina, mjera će vrijediti do 30. travnja iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svima koji imaju mlađu djecu i dalje će biti korisnici mjere, ali će primati tisuću kuna neto. No, roditelj će se tada smjeti zaposliti ili prijaviti na burzu rada. 

Image
Pala je odluka /

Tomašević ukida mjeru roditelj odgojitelj: Njih 2720 ide na burzu ili mora naći posao. Na stolu su još neka rezanja

Image
Pala je odluka /

Tomašević ukida mjeru roditelj odgojitelj: Njih 2720 ide na burzu ili mora naći posao. Na stolu su još neka rezanja

'Vjerujemo u stečena prava'

Na gradonačelnikovu odluku odmah je reagirala Hrvatska udruga roditelja odgojitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako su nas ignorirali za traženi sastanak, danas, neočekivano, gradska vlast uputila je u javno savjetovanje prijedlog izmjene Odluke o mjeri RO.

Zgroženi smo postupkom – da nema ranijeg dijaloga s nama, socijalnim partnerom, predstavnicima korisnika mjere, pa i samim sadržajem prijedloga, kojim preko noći žele obitelji i djecu ostaviti gladne, unoseći pomutnju među korisnike, unoseći nemir, odlučili smo se obratiti odvjetniku jer vjerujemo u stečena prava.

Nedopustivo je da se ignorira tolika socijalna skupina, plus minimalno 3 djece po obitelji, te da se dovodi u pitanje egzistencija istih na osnovi jedne političke odluke. Niti jedna skupina sugrađana ne bi smjela tolerirati takav odnos vlasti prema njima", poručili su iz Udruge.

Odluka gradonačelnika izazvala je i žustre reakcije na društvenim mrežama pa je tako razočarana majka napisala na Facebooku: "On ih ne istjeruje samo iz mjere roditelj odgajatelj nego ih istjeruje iz grada, a možda i države pa će mu ostati samo penzići kojima je tak svejedno tko im je na vlasti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba organizirati kolektivnu tužbu kao i za slučaj "Franak" jer nigdje u ugovoru sa gradom nema stavke da mogu smanjiti ili ukinuti mjeru", napisao je jedan očeva.

Komentari su padali i izravno na račun Tomaševića: "Ajde da su spustili na minimalac, ali ovo je manje i od dječjeg doplatka i ponižavajuće. Karma je grda stavr godpodine gradonačelniče. Sve se vrati kad tad. Uz hrpu sr*** najviše mu smetaju majke s djecam, ali s Pripuzom i dalje dela".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo