UČITELJI I NASTAVNICI BIJESNI NA POMOĆNIKA MINISTRA: / 'Nismo neradnici! Ali posao u školi ne možemo obavljati jer nemamo ni gdje ni na čemu'

Image
Foto: PIXSELL/Ilustracija, Sasa Miljevic

Učitelji i nastavnici bijesni su na pomoćnika ministra obrazovanja koji je iznio ideju da u školi provode po 2,5 sata duže.

29.12.2016.
13:49
PIXSELL/Ilustracija, Sasa Miljevic
VOYO logo

Pomoćnik ministra za obrazovanje Momir Karin razljutio je prosvjetne djelatnike svojim najavama o propisivanju radne obveze i boravka učiteljima i nastavnicima od šest sati dnevno. Prema reformi u koju bi obveze uvrstio, boravak učitelja u prijepodnevnoj smjeni produžio bi se i do 2,5 sati pa bi u školi bili do 14 sati, odnosno oni u poslijepodnevnoj smjeni do 20 sati.

Njegove najave, koje bi došle s izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama na jesen iduće godine, izazvale su veliki revolt kod učitelja koji tjedna kao i svi drugi rade 40 sati. Od toga se 17 minimalno odnosi na nastavu u razrednoj nastavi do propisane norme neposredno-odgojno obrazovnog rada od 20 do 22 sata u osnovnim i srednjim školama. Velik dio obveza, poput priprema, ispravljanja zadaća i slično učitelji su, zbog nedostatka prostora, prisiljeni odrađivati u svojim kućama. Sada bi taj rad, kao i neke izvannastavne i slobodne aktivnosti mogli odrađivati unutar šest obveznih sati boravka u školi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemaju računala, rade na više škola...

Učiteljii nastavnici mreže "Nastavnici organizirano", koji se u pravilu ne bi protivili promjenama, smatraju kako je Karin za ideju vraćanja rada školi ima "jadne i ponižavajuće argumente i odražava posvemašnju nesposobnost istoga da obavlja svoju dužnost." Kao uvjet da se provede ideja o minimalnom šestosatnom boravku predlažu da se svakom učitelju i nastavniku osigura radni stol na kojemu će moći obavljati nenastavni dio posla, mjesto za odlaganje dokumentacije, stručnih knjiga i udžbenika koje koristi u nastavi, minimalno jedno računalo na dva učitelja, bolja organizacija rasporeda, osobito za učitelje koji rade u više škola i slično.

"Nastavnici nisu neradnici. To je zastrašujuća izjava. Nastavnici žele raditi s učenicima, i danas sve svoje obveze provode u nemogućim uvjetima, u školama koje rade i po tri smjene. Ako im itko postavlja ograničenja, onda je to Ministarstvo obrazovanja koje smanjuje, na primjer, mogućnost broja sati dopunske i dodatne nastave. Rad škola treba reorganizirati, ali prije bilo kakvih ishitrenih poteza o tome treba razgovarati upravo s nastavnicima", poručuje, pak, Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo