Učinite osobama s invaliditetom život ugodnijim!

Vozilo Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije služi za prijevoz korisnika invalidskih kolica i teško pokretnih osoba.

29.2.2012.
13:59
VOYO logo

Na području Karlovačke županije još uvijek ne postoji organiziran sustav adekvatno prilagođenog javnog prijevoza osoba s invaliditetom, osobito osoba koje su korisnici invalidskih kolica i teško pokretnih osoba.

Udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije je jednom od niza svojih aktivnosti 2004. godine nabavila vozilo. Sredstva su prikupljena humanitarnom akcijom, a nakon kupnje vozilo je specijalno opremljeno i prilagođeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozilo služi za prijevoz korisnika invalidskih kolica i teško pokretnih osoba bez obzira na članstvo u nekoj udruzi osiguravajući im na taj način veću mobilnost i samostalnosti.

U 'tehničkom smislu' prilagođeno vozilo osobama u invalidskim kolicima omogućava ulazak u vozilo bez izvođenja tzv. transfera sjedalo/kolica i obrnuto za koji je potrebna pomoć druge osobe. Osoba u kolicima ulazi u vozilo pomoću mehaničke rampe ili hidrauličke podizne platforme. Po ulasku osoba s kolicima osigurava sigurnosnim pojasevima i na taj način sigurno se prevozi do željene lokacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za osobe s invaliditetom to je doista i u punom smislu: 'Vozilo koje život znači'

No, vozilo je prešlo više od 350 tisuća kilometara i sve se više kvari. Stoga je Udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije krenula u kampanju za prikupljanjem sredstava za nabavku novoga prilagođenoga kombi vozila, jer za osobe s invaliditetom to je doista i u punom smislu: 'Vozilo koje život znači'.

Do sada je prikupljeno 157.000 kuna, i u ovome trenutku nedostaje još 85.000 kuna (PDV ide gore) do ukupne cijene tako prilagođenog vozila koja iznosi 238.000 kuna, a pitanje je dana kada će stari kombi otkazati poslušnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvoren je i poseban žiro račun: Kampanja "Vozilo koje život znači" žiro račun - 2484008-1500182306 u Raiffeisen banci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajmo da je Udruga jedina u čitavoj Karlovačkoj županiji koja obavlja prijevoz prilagođenim vozilom djece i osoba s najtežim vrstama i stupnjem invaliditeta – korisnici invalidskih kolica i to s dijagnozama: cerebralna i dječja paraliza, mišićna distrofija, tetra i paraplegija. Udruga broji oko 500 članova. Jedini su i u Županiji koji imaju rehabilitacijskog psa s kojim rade edukacije. Volonteri također jedini u županiji trenutno socijaliziraju još tri psa za Centar za rehabilitaciju Silver iz Zagreba.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo