'SAVJETUJE SE...' / U Zagrebu zrak loše kvalitete: 'Sitne čestice mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo poručili su da je kratkoročno onečišćenje uobičajeno za ovo doba godine te da ne predstavlja značajnu ugrozu za zdravlje ljudi. No, preventivno se savjetuje izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom

19.2.2024.
21:41
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Meteorološki servisi objavili su da je kvaliteta zraka u Zagrebu loša. "U zraku je visoka razina onečišćenja i nije zdrav za osjetljive skupine. Smanjite vrijeme provedeno na otvorenom ako osjetite simptome kao što su otežano disanje i iritacija grla", upozorava AccuWeather.

"Sitne materijalne čestice su čestice zagađivača koje se mogu udahnuti, promjera manjeg od 2,5 mikrometara i kao takve mogu ući u pluća i krvotok i tako uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Najteže će biti zahvaćeni pluća i srce. Izlaganje može rezultirati kašljem i otežanim disanjem, pogoršanim simptomima astme i razvijanjem kroničnih bolesti dišnog sustava", dalje navode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Kakav zrak udišemo? /

Od nečistog zraka u Europi godišnje umre 1200 djece. Istražili smo: Smijemo li disati punim plućima?

Image
Kakav zrak udišemo? /

Od nečistog zraka u Europi godišnje umre 1200 djece. Istražili smo: Smijemo li disati punim plućima?

Portal IQ Air koji mjeri kakvoću zraka upozorava da je koncentracija sitnih čestica PM 2,5 u glavnom gradu Hrvatske danas 9,6 puta veća od razine koju je Svjetska zdravstvena organizacija odredila kao opasnu.

No iz Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada neslužbeno su za Jutarnji list rekli da podatke raznih meteoroloških servisa treba uzimati s dozom opreza jer različiti servisi koriste različite metodologije mjerenja, a kod mnogih se radi i o računalnom modeliranju kod kojega podaci mogu odstupati od stvarno izmjerenih vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na web stranici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja na četiri mjerne postaje u Zagrebu zrak je obilježen kao loše kvalitete. Relevantni su i podaci Državnog hidrometeorološkog zavoda koji je također upozorio da je danas razina onečišćenja bila visoka.

Iz Instituta su za Jutarnji list naveli promet i grijanje, ali s obzirom na više temperature i slabiji intenzitet grijanja umiješali su se drugi meteorološki parametri. Onečišćenje je veće ako nema vjetra ili kiše koja bi "isprala" čestice iz atmosfere, piše Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo poručili su da je kratkoročno onečišćenje uobičajeno za ovo doba godine te da ne predstavlja značajnu ugrozu za zdravlje ljudi. No, preventivno se savjetuje izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom.

POGLEDAJTE VIDEO: Stručnjakinja otkrila što ne valja u zraku pa je on posljednjih mjesec dana negdje i kritično loš

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo