kontrolirana detonacija / VIDEO U Zagrebu srušeni ogromni dimnjaci uz zvuke sirene

Projektant Nikola Miletić u izjavi za medije danas je rekao kako su pripreme trajale 10-ak dana i da ne očekuju nikakve probleme

21.2.2021.
11:55
VOYO logo

Zbog potresnih oštećenja nosive konstrukcije dimnjaci Ciglane Črnomerec bit će srušeni danas u 12 sati.

Na lokaciji bivših Ciglana Zagreb, pored okretišta tramvaja na Črnomercu, napušteni je industrijski kompleks s dva dimnjaka na adresi Ilica - Ciglanska ulica 7. Dimnjaci su na istočnom i zapadnom dijelu glavne zgrade s pećima za ciglu. Visina zapadnog dimnjaka je 49.8 metara, a visina istočnog dimnjaka je 62.2 metra. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projektant Nikola Miletić u izjavi za medije danas je rekao kako su pripreme trajale 10-ak dana i da ne očekuju nikakve probleme. "Uklanjanje je puno emotivnija radnja nego gradnja. Oba se uklanjaju u isto vrijeme, ne očekuje se velik prasak", rekao je.

Eksploziv je spojen, detonatori su spojeni. 35 kilograma eksploziva je spojeno, a nije isti kao što je bio za zagrebačku katedralu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog lanjskih potresa, 22. ožujka i 29. prosinca, dimnjaci su oštećeni. Zbog oštećenja narušena im je stabilnost te predstavljaju opasnost od djelomičnog ili cjelovitog rušenja pa će se u nedjelju, 21. veljače 2021., izvesti kontrolirano rušenje, izvijestili su investitori projekta Ciglane nekretnine d.o.o.

Image
Boljka mnogih Hrvata /

Očajna Splićanka: 'Štedila sam, imam pristojnu plaću, ali normalan stan mogu kupiti jedino ako prodam bubreg!'

Image
Boljka mnogih Hrvata /

Očajna Splićanka: 'Štedila sam, imam pristojnu plaću, ali normalan stan mogu kupiti jedino ako prodam bubreg!'

Minirat će se

Odabrana metoda rušenja miniranjem je rotacijom oba dimnjaka u smjeru sjeverozapada. Smjer je odabran s obzirom na okolinu i mogućnost pada u slobodan prostor te zaštitu objekata koji su u funkciji, uz najmanje oštećenje objekata ciglane, stoji u priopćenju. Projektantom je imenovan Nikola Miletić, ovlašteni inženjer građevinarstva, koji će uoči rušenja dimnjaka dati izjavu za novinare u 10:50.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvučni signali za građane

Iz Ciglane nekretnine d.o.o. objavili su i važne informacije za građane.

"Za potrebe izvođenja radova uklanjanja dimnjaka na lokaciji Ilica 288, objekta Stare ciglane, u nedjelju, 21. veljače, od 11:45 do 12:15 bit će onemogućeno kretanje Ilicom na dijelu od Selske ceste do ulice Oranice. Uklanjanje dimnjaka predviđeno je u 12 sati", izvijestili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo