Na licu mjesta, u prvom robotskom restoranu koji uskoro otvara svoja vrata, bio je reporter RTL-a Boris Mišević, koji je razgovarao je s jednom od pokretača restorana, Hrvojem Bujasom.
Roboti su spremni, a uskoro će biti i otvoreni. Ima tu svašta, od fuži verde do crnog rižota. Ljudi će moći vidjeti kako robot kuha ispred njih. Radi na temelju recepta koji mu je unio kuhar i po kuharskim koracima, dodaje sol, papar, a kontroliraju ih vrhunski kuhari.
"Zahvaljujući ekipi iz Splita koja je pokrenula jednu spektakularnu priču prije šest godina, imamo nešto što možemo nazvati hrvatskom senzacijom koja će osvojiti svijet. Ovaj robotski restoran je svjetski, a naš, Krećemo iz Zagreba, iz Vlaške, i očekujte spektakl", rekao je Bujas.
Kaže da, iako roboti mogu ispeći pizzu, nikada u svijetu nije postojalo ništa ovakvo, gdje robot u loncu može napraviti njoke, špagete, raznorazne gulaše, i sve to po povoljnim cijenama u 15-tak minuta.
"Ovo je ono što je napravio Rimac, jednu mini revoluciju u automobilskoj industriji, ono što je napravio Tesla, ovo je Tesla u ugostiteljstvu", kaže.
A osim robota, u restoranu je već sada zaposleno pet ljudi. Oni će operirati robotima.
"Praktički izmišljamo nova radna mjesta. Kako će se franšiza širiti, prvo u Zagrebu, pa u Hrvatskoj, a onda po cijelom svijetu, tako ćemo imati i sve sviše zaposlenih", kaže Bujas.
A kako porezna tretira zaposlene robote i jedu li oni ušteda?
"Roboti su naša obitelj. Oni će sutra praktički postaviti Hrvatsku u mapu onoga što mi zove digitalizirano ugostiteljstvo.
Opet se aktualizirao i to pitanje je li prijava na minimalac, za nekoga "varanje države", a Bujas kao poduzetnik kaže da bi volio da svi ministri par godina najprije rade u privatnom sektoru.
"Nakon toga neka nešto komentiraju", poručuje Bujas ministrima.