FOTO/VIDEO: / 'Ima jedna nacionalna manjina s kojom stalno imamo problema'

Na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića, s početkom u 12.05 sati, održan je veliki prosvjedni skup 'Ne ćirilici u Hrvatskoj', u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

7.4.2013.
9:21
VOYO logo

13.40 Prosvjed je gotov. Josić je okupljene zamolio da se raziđu u miru, prethodno im poručivši da će ih sve pozvati u Vukovar ako bude trebalo. "Možemo ako treba i silom spriječiti postavljanje dvojezičnih ploča u Vukovaru. Bauk je najavio veliku svečanost zbog toga. Sve ćemo vas pozvat u Vukovar ako bude trebalo", kazao je Josić.

13.33 Josić je kazao kako su uvijek pobjednici pisali povijest, a da je kod nas još uvijek pišu partizani. "Moramo biti zajedno kao što smo bili '91 godine.... U Hrvatskoj žive 22 nacionalne manjine i s 21 nije nikad bilo problema. Ima jedna nacionalna manjina s kojom stalno imamo problema", kazao je Josić. Kazao je još i da Pupovac nikad nije bio u koloni sjećanja i nikad se nije ispričao, da su pola Vukovara obnovile srpske firme i da zašto Hrvati to nisu mogli. "Zašto su Srbi morali zaraditi i biti nagrađeni", kazao je Josić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13.27 Josić je s pozornice upitao i kome smetaju njihove odore, dodavši da su možda trebali obući partizanske, 'iako bi mnogima bilo čak i u Vladi draže da nosimo šajkače i kokarde'. "Mi smo branitelji i imamo pravo nositi crninu jer smo mnoge izgubili", kazao je Josić. Još je rekao da će sve branitelje pokušati organizirati u jednu udrugu, jer se moraju ujediniti i očuvati 'malo Lijepe naše što je ostalo, što već nije pokradeno'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13.20 Pred kraj prosvjeda, opet je na binu izašao Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. "Nerazumijevanje žrtve Vukovara iznimno je frustrirajuće za stradale. Izuzimanje pojedinih dijelova grada od dvojezičnosti stoga nije dovoljno. Zato od predsjednika RH, predsjednika Vlade i Sabora tražimo proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta, do 18. studenog. Tako ćete pokazati da cijenite žrtvu koju je Vukovar podnio", kazao je Josić.

"Ako to ne napravite u roku 3 mjeseca pokazat ćete da ne cijenite našu žrtvu. Učinit ćemo sve da ne budete dobrodošli u Vukovar, da se ne osjećate tamo dobro i da ne možete doći u svojim skupim limuzinama i odajete počast", kazao je Josić. Kazao je da oni više neće organizirati prosvjede, te da Vladi prepuštaju da učini prvi korak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako dođu postavljati ploče u Vukovar mi cemo pozvati sve naše prijatelje da dođu i nećemo dozvoliti ni silom da se to dogodi", poručio je Josić.

13.07 Opet je na scenu izašao Marko Perković Thompson, pa je otpjevao pjesmu 'Nema predaje' s albuma koji - najavio je - izlazi za nekoliko dana. Nakon toga je otpjevao pjesmu 'Prijatelji'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13.00 Tadić Šutra još drži govor: nakon što je završio čitanje proglasa, počeo je držati govor o povijesti Hrvata. Također, spomenuo je Milanovićevu poruku o Špičkovini kazavši da je to bahato - Trgom su se prolomili zvižduci. S proglasa opet puštaju javljanje Glavaševića iz ratnog Vukovara.

12.46 Čita se proglas Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Odgovorni ste, krivi ste i odgovarat ćete jer ne poštujete nas radnike, branitelje i cijeli hrvatski narod, poručio je Vladi kninski pjesnik i samouki povjesničar Ante Nadomir Tadić Šutra. Kazao je Vladi da trguje 'za nešto srpskih glasova na predstojećim izborima', da ne žele 'prihvatiti činjenicu da je cijeli Vukovar jedno veliko stratište'. Potom je zatražio da se izmjeni ustavni zakon o nacionalnim manjinama, te da se Vukovar proglasi područjem od posebne državne skrbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, zatražio je zabranu uvođenja ćirilice u Vukovar zauvijek i da ga se proglasi gradom posebnog pijeteta. 'Ne poigravajte se s kostima naših poginulih roditelja i s našom djecom', 'odakle vam pravo da izjednačavate žrtvu i agresora', 'ukidate identitet Hrvatske a da niste sigurni ni kako nam izgleda grb', kazao je u prijetećem govoru Tadić Šutra. Optužio je i Nenada Stazića za govor mržnje, za Milorada Pupovca je kazao da 'je prvi Srbin koji će zatvoriti Srbe u Vukovaru u srpski geto, pa je ocijenio da su 'Pupovac i Stazić aveti prošlosti'. "Ako tako nastavite, narod će promijeniti vas i vaše istomisljenike, izabrat će vođu koji zna koga predstavlja i kome služi", poručio je Tadić Šutra. Prozvao je i još vukovarskog gradonačelnika Željka Szabu, kazavši da je 'u Vukovaru većinski hrvatski narod i vaš partijski drug to mora znati'.

12.45 Policija procjenjuje da se na Trgu okupilo oko 20.000 ljudi, dok organizator tvrdi da ih je oko 60.000

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12.38 Organizator prosvjeda Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, govori prosvjednicima. Poziva ih na dostojanstven prosvjed, da ne rade nerede, 'tu smo da ukažemo na probleme i da pokušamo na miran i demokratski način doći do rješenja'. Zamolio je okupljene da poslušaju proglas i dodao da se ovo neće moći ignorirati. Voditelj je pozdravio i prisutnu udovicu Blage Zadre, vukovarskog branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12.30 Na scenu je izašao pjevač Marko Perković Thompson, te je zapjevao pjesmu 'Lijepa li si'. Nakon što je otpjevao pjesmu, voditelj je upitao što misle o onima koji su zabranili izvođenje ove pjesme na stadionima, na što se Trgom prolomilo skandiranje 'Cigani, cigani'.

12.20 Pater Ante Perković, vukovarski svećenik blagoslovio je skup i pomolio se s braniteljima. Tu sam, kaže, radi toga što je s braniteljima ostao u Vukovaru i proživio što i oni. Kazao je da je ponovno izgrađivao grad i radio na zajedništvu, da Vukovarci ne znaju mrziti i da žele poštivanje. "Nitko nema ništa protiv ćirilice kao pisma, ali kao što i tri prsta nisu znak ispovijedanja vjere, tako je i ćirilica u ovom trenutku znak nastavka agresije i osvajanja ovih prostora", kazao je pater Perković. Trgom se ori skandiranje 'Vukovar, Vukovar'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pater je kazao kako su na Veleprometu slušali kako će ostati u srpskom gradu i učiti ćirilicu, te da svakog tko je tamo bio sve ovo podsjeća na ta vremena. Poručio je da ako netko shvati njegov govor kao govor mržnje, da Vukovarci ne znaju mrziti, već da je njegov govor o mržnji 'koja se sručila na nas devedesete'.

12.15 Nakon zahvala u uvodnom dijelu, intonirana je hrvatska himna, a minutom šutnje je odana počast hrvatskim braniteljima. Sad nastupaju tamburaši s pjesmom posvećenom palim braniteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12.05 Počeo je prosvjed. Program je započeo zahvalom Zagrepčanima što su došli i što nisu poput nekih 1991. izdali Vukovar, te dijaspori i Crkvi. Na spomen Vlade čuju se zvižduci i skandiranje 'Vukovar, Vukovar'. Voditelj poziva na dostojanstven i miran prosvjed.

12.00 S razglasa su svirale pjesme Miroslava Škore i Prljavog kazališta, a onda je pušteno i javljanje iz ratnog Vukovara Siniše Glavaševića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.40 Na Trgu bana Jelačića već se nalaze prosvjednici koji su jutros organizirano vlakom iz Vukovarsko-srijemske županije krenuli na prosvjedni skup u Zagrebu, a po procjenama, na Trgu se nalazi oko 5.000 ljudi. Iz Vukovara prema Zagrebu krenuo je vlak sa 17 vagona, a stigao je u glavni grad malo iza 10 sati. Organizatori su vlak simbolično nazvali Vlak mira. U Zagreb organizirano dolaze autobusi i iz drugih dijelova Hrvatske.

11.25 Obustavljen je tramvajski promet preko Trga bana Josipa Jelačića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Želimo im dati još jednu priliku da razmisle'

Glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Zdravko Komšić ranije je kazao da je ovaj prosvjed jedan vid borbe za Vukovar, samo drugim sredstvima kojima žele reći ne ćirilici. "Jer ovo je jedan vid agresije na Vukovar i Republiku Hrvatsku, tako da pozivam sve građane Hrvatske da se odazovu našem pozivu i dođu na Trg bana Josipa Jelačića", rekao je Komšić.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo