U Zagrebu održan skup Jugoslavena: Bilo je bolje!

23.3.2010.
18:56
VOYO logo

Udruga 'Naša Jugoslavija' priopćila je kako se jugoslavenski pokret proširio i na središte Hrvatske: u nedjelju 21. ožujka u Zagrebu održan je osnivački skup Saveza Jugoslavena. Podsjetimo, u Puli je "Naša Jugoslavija" uspostavila prvu podružnicu još u srpnju prošle godine, a udruga djeluje i u Srbiji na području Smedereva te u Bosni i Hercegovini.

"Naša Jugoslavija" bori se prvenstveno protiv svih oblika nacionalizma, za stabiliziranje odnosa među bivšim narodima i narodnostima Jugoslavija koji su razoreni ratovima s početka devedesetih te za priznavanje jugoslavenske nacije kao ravnopravne nacije na Balkanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zajedničko porijeklo, zajednička istorija, kulturne, jezičke, teritorijalno-ekonomske i političke sličnosti i međuzavisnosti svih naroda i narodnosti Jugoslavije su nepobitna činjenica koja je danas zanemarena i zamijenjena nacionalističkom retorikom i djelovanjem. Jugoslavija je bila više od pukog geografskog pojma – ona je predstavljala emotivno stanje duha, način života, mišljenja i ponašanja prema sasvim jednostavnom, normalnom i prirodnom modelu prihvatljivom ljudima i narodima koji žele da su zajedno sa bliskim osobama i narodima kao individualitetima, koji se ne zatvaraju i ograđuju jedni od drugih, nego međusobno usko sarađuju, ostvaruju kontakte, imaju razumijevanja jedni prema drugima, međusobno se respektuju i uvažavaju, intelektualno se nadopunjuju, a sve u cilju zajedničkog prosperiteta", ističe udruga "Naša Jugoslavija".

U priopćenju navode kako Jugoslaveni imaju pravo na očuvanje kulturnog identiteta, povijesne, umjetničke, jezične i književne baštine te kako će se udruga boriti za objedinjavanje svih Jugoslavena bez obzira na njihovo vjersko, političko, spolno ili bilo koje drugo opredjeljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša Jugoslavija" na svojim stranicama navodi kako je školstvo u Jugoslaviji bilo jedno od najboljih u svijetu te kako je najviši stupanj radničkih prava bio ostvaren upravo u toj povijesnoj epohi. Zalaže se također i za obnavljanje jugoslavenske socijalne i mirovinske politike, ali prije svega za suzbijanje mržnje.

Prethodni članci:

arti-201001310191006 arti-201003080823006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo