zaštićeno kulturno dobro / U zagrebačkom svetištu izgradili su Gospin vrt: Atrakcija privlači i turiste i vjernike

Gospin vrt sa četiri otajstva jedinstvena je atrakcija u zagrebačkom svetištu Majke Božje Remetske

21.10.2019.
7:00
VOYO logo

U zagrebačkom svetištu Majke Božje Remetske entuzijasti predvođeni upraviteljem svetišta izgradili su jedinstven Gospin vrt sa četiri otajstva. Na atrakciji za vjernike i turiste radilo se pune tri godine. 

Poznato svetište je i zaštićeno kulturno dobro

Pod padinama Medvednice smjestilo se najpoznatije zagrebačko svetište u Remetama koje se, osim svojom bogatom poviješću, zbog čega se ubraja i u zaštićeno kulturno dobro, odnedavno može podičiti još nečim - Gospinim vrtom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Možemo reći da je jedan svjetski raritet. Ako gledate u mnogim crkvama, imate postaje križnoga puta, a ovdje nalazimo postaje krunice, čak 20 postaja krunice'', rekao je Antonio Mario Čirko, župnik i upravitelj svetišta. 

Krunica prikazuje Isusov život

Tu su i otajstva krunice koja prikazuju Isusov život koja će biti izrađena u kaljenom staklu. Vjernici su novim mjestom molitve oduševljeni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Danas smo baš ovdje, na misi, i onda smo odredili da ćemo pogledati malo detaljnije Gospin vrt. Inače smo čuli o tome još prije i jako mi se sviđa'', komentirao je Tomo iz Zagreba. 

''To je tek otvoreno, ali je prekrasno'', oduševljena je Katica iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ambiciozni župljani i njihov svećenik misle da mogu još i bolje. Obnavlja se pročelje crkve, a s južne strane je mjesto i arheoloških iskapanja gdje su, uza sadašnju crkvu, otkrivene i  dvije crkve za koje se nije znalo. 

''Imamo također i jednu ljepotu. Imamo svoj vlastiti vinograd, zatim ribnjak, imamo i životinje'', rekao je župnik i upravitelj svetišta Antonio Mario Čirko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za hodočasnike su spremni. Svetište u Remetama duhovna je oaza Grada Zagreba, a od sada bi, čini se, moglo postati i hodočasnička i turistička atrakcija, ali i ostati ono što je stotinama godina bilo - utočište vjernika u teškim trenucima. 

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo