Roditelji pozor / Na cesti najviše stradavaju adolescenti! U zadnje dvije godine nastradalo 1000 djece

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U 2017. godini kao putnik u vozilu stradalo 617 djece od čega njih pet smrtno, a godinu dana kasnije nastradalo ih je 527

8.5.2019.
16:18
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo


U protekle dvije godine na hrvatskim je prometnicama u nesrećama kao putnici u vozilima nastradalo 1144 djece, rečeno je na obilježavanju Petog globalnog tjedna cestovne sigurnosti u koji su uz liječnike uključeni i policija te škole, a koje je u Splitu u srijedu organizirao Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Statistiku za cijelu Hrvatsku iznio je voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa PU splitsko-dalmatinske Siniša Mihanović, koji je istaknuo da najveći broj djece strada kao putnici u vozilima. Tako je u 2017. godini kao putnik u vozilu stradalo 617 djece od čega njih pet smrtno, a godinu dana kasnije nastradalo ih je 527.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše adolescenata

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović kazao je da je većina djece koja stradavaju zbog ozljeda u prometnim nesrećama adolescentske dobi, pa se postupcima prevencije pokušava smanjiti broj ozljeda u djece, posebno onih najtežih, a time i smrtnost djece u prometu.

 "Ne samo to, nego i u onih kod kojih se ozljeda dogodi ona ne mora biti teška, niti mora biti ozljeda glave koja će ostaviti trajne posljedice i štetu za to dijete i obitelj. Važno je raditi na ovaj način na koji mi radimo, da se okupe liječnici, policija, škole, vrtići i da zajednički radimo, da zajedničkim akcijama provodimo preventivne programe, jer je najbolje da se ozljeda ne dogodi", istaknuo je Meštrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prevencija najbitnija

 Ivana Bočina iz Odjela za epidemiologiju i prevenciju ozljeda županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo rekla je kako se ova konferencija održava povodom Petog UN-ovog globalnog tjedna cestovne sigurnosti, s ciljem da se javnost osvijesti da se zajedničkim radom može djelovati na prevenciji ozljeda u prometu i tako spase životi.

 "Ovo je već treća godina da obilježavamo ovaj dan i zahvaljujući zajedničkom radu sa školama i policijom postižemo sve bolje rezultate, osobito kod djece i mladih koji mijenjaju svoje ponašanje u pozitivno u odnosu na poštivanje pravila u prometu", istaknula je Bočina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Izdvojila je projekte "Spasimo živote djece u prometu" koji se provodi za učenike nižih razreda osnovnih škola i "Oprez je cool" za učenike srednjih škola, kojima se pokušava obuhvatiti što više djece kako bi kroz interaktivna predavanja i radionice naučila kako se ponašati u prometu.

 Rekla je da su posebno usmjereni prema mladim vozačima i maturantima s obzirom da nije dovoljno ono što nauče u prometnim školama, već je bitno da se suoče s vlastitim rizicima, da ih spoznaju i ponašaju se u skladu s njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo