2020. bila je neobična godina i za medare. Prinosi nisu nikad bili manji, no zato je situaciju spasila prodaja - veća i za 50 posto. Pandemija koronavirusa građane je tako, uz domaće meso, voće i povrće, okrenula i domaćem medu. A kako bi on što lakše došao do njih, postavljaju se i medomati.
Ovo su jedne od posljednjih teglica koja će se napuniti
prošlogodišnjim medom, jer medari su pri kraju sa svojim
zalihama. U vrijeme pandemije koronavirusa porasla je prodaja na
kućnom pragu, a neki su se okrenuli i novim načinima prodaje -
medomatima.
"Kupuje se dosta dobro, dolazi svaki dan 5 do 15 kupaca. Za grad
Ludbreg koji je mali grad, to je stvarno dobro", rekao
je Davor Vađunec, pčelar. U Hrvatskoj
se u prosjeku pojede tek 500 do 800 grama meda po stanovniku, pa
se proizvođači nadaju da je ovo početak nekog novog trenda.
"Meda na tržištu gotovo da više i nema. Svi smo prodali gotovo
sve svoje zalihe meda. Još je ostalo nešto malo za stare kupce.
Ali ljudi su prepoznali neke prirodne sastojke koji su, ne
smijemo reći da liječe, ali su korisni za zdravlje ljudi", rekao
je Krešo Piljak, predsjednik
Pčelarskog društva Ludbreg.
Što se tiče prinosa, prošla je godina bila loša. Najprije su
podbacile paše bagrema, amorfe, a onda i ostale.
"Kesten je dao 7 do 8 kila prosjek, što je malo. Kasnije smo išli
na plitvička jezera na med od jele, a od njega nije bilo ni
grama", rekao je Davor Vađunec, pčelar.
Gubici se ne broje samo u Ludbregu, a uz mraz, za njih su
odgovorni i drugi faktori.
"Imamo strašno puno uginuća, a još uvijek se točno ne zna zašto.
Je li stvar u varoi (pesticidu), možda hrani? ali pčele su bile
dosta prihranjene. Ne znamo, ja bi se čak usudio reći da je ova
korona i njima naštetila", kaže Piljak.
Gubici pčelara ove su se godine nadoknadili dobrom prodajom.
Istina, i med je malo poskupio, oko 10 kuna, no građanima je ipak
na prvom mjestu kvaliteta domaćeg proizvoda.