Uskoro nedovoljno / Hrvatski med pravi je hit na europskom tržištu: Na godinu ga proizvedemo oko 8000 tona

U lipnju se očekuje i zaštita izvornosti sedam vrsta dalmatinskog meda

4.2.2020.
17:38
VOYO logo

U Hrvatskoj se na godinu proizvede oko osam tisuća tona meda. Za građane dovoljno, ali možda ne i u budućnosti jer je hrvatski med sve traženiji na europskom tržištu. 

Za proboj na strana tržišta od sada pčelari zadarskog kraja imaju Institut za med vrijedan oko 26 milijuna kuna. A kako se medne kapljice ondje analiziraju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatko je jedan od 58 članova pčelarske udruge iz Zadra koji košnice ima u Vrsima, a med će ubuduće prerađivati i pakirati u obližnjem Poličniku gdje je izgrađen Centar za razvoj i edukaciju, odnosno prva hrvatska Kuća meda. 

"Najbitnije je to da mladi pčelari koji danas ulaze u ovaj posao više ne moraju ulagati, kao ajmo reći mi stariji, u punionice, u izradu saćnih osnova kod kuće, sve u svemu ne moraju imati nekih 100 kvadrata skladišnog prostora i radionicu", rekao je Zlatko Elveđi iz Udruge pčelara "Dalmatina" Zadar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pčelari će prvu godinu u specijaliziranom poduzetničkom inkubatoru za proizvode na bazi meda imati besplatnu potporu. 

"Centar se sastoji od tri dijela. Znači, proizvodnog, poduzetničkog i edukacijskog centra. Bit će tu punionica meda, prepakirnica da se može prepakirati med u one male stvari. Bit će proizvodnja voska, bit će i proizvodnja kozmetičkih stvari, znači kremica i svega toga", opisao je Petar Bogović, zamjenik načelnika Općine Poličnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali smo analizu tržišta, odnosno imali smo već tada 250 zainteresiranih korisnika budućega Centra. Ne radi se samo o ljudima koji bi tu unajmljivali urede, nego i o tome da bi se ljudi tu educirali, prerađivali svoje proizvode i unaprjeđivali proizvodnju", rekla je zamjenica ravnateljica Županijske ustanove inovacija Vedrana Kevrić.

Kako bi se uz kvantitetu postigla i kvaliteta, u laboratoriju će biti i zaposlenici Zavoda za javno zdravstvo, a na praksu će dolaziti i budući prehrambeni tehničari i tehničari nutricionisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pčelarstvo je u naglom uzletu i sve više djece je zainteresirano tako da u našoj školi imamo izborne predmete o pčelarstvu, a isto tako imamo i preko učeničke zadruge sekciju Pčelarstvo više", rekla je Jelena Gulan, ravnateljica Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole, Zadar.

U lipnju se očekuje i zaštita izvornosti sedam vrsta dalmatinskog meda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo