HUAWEI HEALTH LAB / Ovo je mjesto u kojem se Olimpijci pripremaju za OI 2028. Tehnologija je ovdje iznad svoga vremena

U ovom laboratoriju nije bitno jeste li korisnik Androida ili iPhonea ili nečeg trećeg, bitniji su njihovi nosivi uređaji, modeli kao što su Huawei Band 7, Huawei Watch GT 4, Huawei Watch Fit 3

28.6.2024.
11:01
VOYO logo

Izgledao je to kao običan četvrtak, samo što se nisam nalazio u Krapinskoj 45 u Zagrebu, nego u Porkkalankatu 13F, u Helsinkiju, glavnom gradu Finske. I zasigurno nije bio običan, jer upravo na taj četvrtak bio je najduži dan u godini, takozvani Ljetni solsticij, odnosno službeni početak ljeta, ljeta, koje nije moglo krenuti na bolji način.

Naime, u Helsinkiju je krajem listopada prošle godine otvoren Huawei Health Lab koji je opremljen najsuvremenijom opremom za testiranje, odnosno laboratorij koji služi kao platforma s pomoću koje će Huawei istražiti sve svoje zamišljene ideje i divizije zadužene za zdravlje i fitness.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Jakov Sedlar

Dok su se Zagrepčani kuhali na visokih 35 stupnjeva, u Helsinkiju je bilo solidnih 18 Celzijusa, ali vrlo sunčano. I stigli smo na svoje odredište, u laboratorij veličine gotovo 1000 četvornih metara koji je opremljen sa svime i svačime. Sportska oprema svjetske klase koja pokriva više od 20 vrsta sportova, među kojima su plivanje, trčanje, skijanje, ali i mnogi drugi.

Image
Foto: Jakov Sedlar
Image
Foto: Jakov Sedlar

U ovom laboratoriju nije bitno jeste li korisnik Androida ili iPhonea ili nečeg trećeg , bitniji su njihovi nosivi uređaji, modeli kao što su Huawei Band 7, Huawei Watch GT 4, Huawei Watch Fit 3. Uz pomoć njih apsolutno sve se mjeri jer ovi pametni satovi opremljeni su nizom značajki za praćenje vitalnih funkcija svakog korisnika na svakoj vježbi koju želi testirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Jakov Sedlar
Image
Foto: Jakov Sedlar

Koliko god da je tehnologija, a uz to i umjetna inteligencija preuzela već dosta toga u 21. stoljeću, znanstvenici, brojni djelatnici s raznih sveučilišta i udruga, uz vas su u cijelom procesu. Objašnjavaju vam što se događa s vašim tijelom kada primjerice trčite ili pak skijate. Uključeni su fiziologija, umjetna inteligencija, strojno učenje, testiranje softvera i softversko inženjerstvo, a članovi multidisciplinarnog znanstveno-istraživačkog tima dolaze iz 7 zemalja EU-a te vam svojim iskustvom i zdravstvenim istraživanjem pomažu i usmjeravaju da postignete što bolji rezultat.

Image
Foto: Jakov Sedlar

I sami smo mogli isprobati svaki od tih sportova ili teretanu koja je opremljena najmodernijim spravama. A zašto je ovo sve uopće toliko važno? Zato što najnoviji podaci OECD-a pokazuju da 45 posto ljudi u Europi navodi da nikada ne vježba i ne bavi se sportom uopće, a svaka treća osoba rekla je da ima nedovoljnu razinu tjelesne aktivnosti. Ovi nepovoljni rezultati su potaknuli Huawei na blisku suradnju sa zdravstvenim i sportskim udrugama i tako su nakon uspješnog osnivanja Huawei Health laboratorija u Xi'anu i Songshan Lakesu u Kini, otvorili i novi zdravstveni laboratorij u Helsinkiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Jakov Sedlar
Image
Foto: Jakov Sedlar

Ovaj objekt danas pomaže europskim sportašima i pojedincima u postizanju fitness ciljeva uz pomoć Huawei nosivih uređaja, a neki od njih će za četiri godine nastupiti i na Olimpijskim igrama u Los Angelesu. Rezultate koje dobe u laboratoriju, koristit će za kalibriranje algoritama za praćenje i obradu podataka, a koristit će se i za daljnje europske istraživačke programe tehnologije nosivih uređaja.

Image
Foto: Jakov Sedlar
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo