RTL S ISTARSKIM VATROGASCIMA /

U vrhu po organizaciji: 'Pomažemo jedni drugima i to ne naplaćujemo'

Sličan bi se sustav mogao primjenjivati u svim hrvatskim županijama.

13.8.2018.
20:10
VOYO logo

Među malobrojne stvari po kojima Hrvatska prednjači u odnosu na brojne europske zemlje svakako spadaju naši vatrogasci. A ono po čemu sve hrvatske županije zavide Istri jedinstvena je organizacija javnih vatrogasnih postrojbi i brojnih dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Zvono javne vatrogasne postrojbe Pula prvi je put zazvonilo pred ravno 140 godina. Otada do danas vatrogasni sustav neprestano se poboljšava. Dnevno se izlazi na dvije do tri intervencije a sve se koordinira iz baze GPS sustavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle pratimo vozilo koje je na terenu, pratimo ga na karti te ga tako upućujemo lijevo ili desno po potrebi ako vidimo nekakav puteljak na orto foto kartama",  rekao je Ivica Rojnić, pomoćnik zapovjednika JVP Pula.

Efikasnosti intervencija u posljednjih šest mjeseci bitno pridonosi i nova akvizicija -  dron koji može snimati teren u promjeru od 500 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dosta nam znači zbog nepristupačnog terena, da možemo vidjeti kakvi su putevi, kakav je teren", rekao je Patrik Morožin, voditelj vatrogasnog odjeljenja JVP Pula.

A, pomažu i prinove u ljudstvu poput 19 godišnje Antonije koja se sezonski zaposlila i već je prošla nekoliko požarišta.

"Bilo mi je ono nepoznanica, ali uhodala sam se. Malo po malo ide to sve kako treba", rekla je Antonija Lanča, sezonska vatrogaskinja.

Pulski su vatrogasci prvi osmislili i izradili i ovu motalicu koja na terenu bitno ubrzava rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači to je prvenstveno naš izum kojeg su preuzele i ostale postrojbe a i proizvođači u proizvodnji, industriji vatrogasnih vozila", rekao je Kristijan Brenko, vatrogasac JVP Pula.

No pravi adut istarskih vatrogasaca je nešto sasvim drugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U vrhu smo u organizaciji. Imamo 7 vatrogasnih postrojbi, 35 dobrovoljnih vatrogasnih društva, jedinstveno zapovjedništvo", rekao je Dino Kozlevac, županijski vatrogasni zapovjednik Istarske županije.

Sve te vatrogasne jedinice po potrebi uskaču jedna drugoj. No za razliku od ostalih županija jedne drugima to ne naplaćuju.

"Generalno ne gledaju se granice, ne gledaju se administrativne granice i rješava se jedinstveno na cijelom području istarske županije", rekao je Klaudio Karlović, zapovjednik JVP Pula.

Sličan bi se sustav mogao primjenjivati u svim hrvatskim županijama. Za to nije potreban velik novac ni tehnologija već samo malo dobre volje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo