NAJVIŠE OVE GODINE /

Krenuo dobrovoljni vojni rok. MORH istaknuo odlične brojke. Stiglo 181 mladića i djevojaka

Image
Foto: MORH

Naknade za dragovoljno vojno osposobljavanje porasle su sa 700 na 900 eura mjesečno

19.8.2024.
20:17
MORH
VOYO logo

 U sklopu trećeg ovogodišnjeg ciklusa dragovoljnog vojnog osposobljavanja, u vojarnu u Požegu stiglo je 181 mladića i djevojaka, što je najveći odaziv ročnika u ovoj godini, izvijestili su u ponedjeljak iz Ministarstva obrane. 

Image
Foto: MORH

U vojarnu “123. brigade HV” u Požegi na dragovoljno vojno osposobljavanje po redovnom programu pristupilo je ukupno 154 ročnika, od kojih je 14 djevojaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: MORH

Vojnom osposobljavanju po skraćenom programu pristupilo je ukupno 27 kandidata, od kojih je 9 djevojaka, što je najveći odaziv u ovoj godini i potvrda povećanog interesa mladih za vojni poziv, navodi se u priopćenju MORH-a.

Image
Foto: MORH

Osposobljavanje po skraćenom programu, namijenjeno za kandidate časnike, doktore medicine i stipendiste zrakoplovne tehničare, počelo je 14. kolovoza i trajat će do 30. kolovoza, dok će osposobljavanje za ročnike po redovnom programu trajati od 19. kolovoza do 11. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: MORH

Prva dva tjedna posvećena su prilagodbi na vojno okružje, a nakon polaganja svečane prisege slijedi glavno obučno razdoblje. Ono obuhvaća podizanje psihofizičke spremnosti, pripremna gađanja, pojedinačne vojničke zadaće u realnim uvjetima, a na kraju petotjednog razdoblja objedinjuju se sva znanja i vještine stečene kroz dotadašnju obuku. Na kraju vojnog osposobljavanja je završno ocjenjivanje, nakon kojega slijedi natjecanje za najboljeg ročnika i ročnicu.

Ročnici koji uspješno završe temeljnu vojnu obuku ispunjavaju jedan od glavnih preduvjeta za nastavak vojne karijere. Oni koji se ne odluče za vojni poziv postaju pripadnici razvrstane pričuve.

Image
Foto: MORH

Naknade za dragovoljno vojno osposobljavanje porasle su sa 700 na 900 eura mjesečno. Osim toga, ove su godine u prosjeku za 30 posto povećane plaće svim vojnim djelatnim osobama, kao i dnevnice pripadnicima Oružanih snaga u operacijama i drugim aktivnostima u inozemstvu, istaknuli su iz MORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Kako bi se što više mladih ljudi prijavilo na dragovoljno služene vojnog roka, Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska nastavit će s organizacijom promotivnih akcija „Postani hrvatski vojnik“ diljem zemlje. Spomenute akcije uključuju pokazne vojne vježbe i prikaz sposobnosti Hrvatske vojske. Prva takva promocija vojnog poziva održana je sredinom lipnja u Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo