U vladavini HDZ-a procvao biznis sina Luke Bebića

Strelovit uspon tvrtke B1 Plakati, u vlasništvu sina predsjednika Sabora Luke Bebića, od 2003. naovamo u marketinškim je krugovima protumačen kao posljedica njene suradnje s državom.

18.1.2010.
14:13
VOYO logo

Specijalizirana tvrtka za oglašavanje u vlasništvu Ante Bebića B1 Plakati ostvarila je u 2003. godini prihod u iznosu 9,3 milijuna kuna, a 2008. 21,2 milijuna kuna. Dobit te tvrtke 2003. iznosila je skromnih 1,4 milijuna kuna, a 2008. godine 9,7 milijuna kuna. Ukupno su B1 Plakati od 2003. do 2008. godine ostvarili 31 milijun kuna dobiti. To je, dakle, rast prihoda 128 posto, a dobiti 598 posto, izračunao je Business.hr.

Koliko predsjednik Sabora Luka Bebić pomaže svom sinu u poslovnim avanturama, ne zna se pouzdano, međutim tvrtka Bebića mlađeg, otkada je HDZ na vlasti, uspješno poštuje s tvrtkama u vlasništvu države ili lokalne samouprave, državnim i lokalnim institucijama poput domova zdravlja, bolnica, škola, dječjih vrtića, dok su im najutjecajniji klijenti Croatia osiguranje, Hrvatska poštanska banka, Hrvatska pošta i Ina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U oglašivačkim krugovima priča se da su političari i ministri HDZ-a urgirali kod gradonačelnika, načelnika općina i direktora tvrtki da moraju raditi s B1 Plakatima, navodi portal.

Nitko ne priča o brojkama

U HP-u tako kažu da su s B1 Plakatima ugovorili zakup oglasnih površina, tisak i postavljanje plakata, te da su tu tvrtku izabrali u otvorenom postupku javne nabave. No, vrijednost ugovora nisu naveli. Croatia osiguranje, pak, nije s B1 Plakatima sklopilo ugovor nakon javnog nadmetanja jer ta državna tvrtka nije obveznik Zakona o javnoj nabavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tvrtka B1 plakati za Croatia osiguranje obavlja poslove oglašavanja na benzinskim crpkama i u veterinarskim ustanovama. Riječ je o 920 površina na agregatima i 280 površina na ulazima u benzinske crpke. Oglašavanjem je obuhvaćeno 255 benzinskih crpki u Hrvatskoj", naveli su u osiguravateljskoj tvrtki.

U HPB-u navode da je njihovo poslovanje s tvrtkom B1 Plakati ugovoreno radi oglašavanja i promocije proizvoda i usluga banke u interijerima zdravstvenih ustanova, javnog prijevoza, poslovnih zgrada i fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HPB i B1 Plakati surađuju nekoliko posljednjih godina, a ugovori o poslovnoj suradnji s agencijom sklapani su na temelju pojedinačnih projekata te na godišnjoj razini, ovisno o potrebi", navode u HPB-u.

Sličnosti B1 i Fima Medije

Antu Bebića povezuje se i s tvrtkom Spektar produkcija, koja od državnih tvrtki dobiva poslove snimanja i prikazivanja plaćenih televizijskih priloga. Spektar produkcija ugovorila je s HAC-om emitiranje plaćenog priloga u vrijednosti 700.000 kuna u slabo gledanim emisijama poput Novca ili Automotiva koje se prikazuju na Novoj TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spektar produkcija surađuje i s HRT-om: isporučuju audio i videomaterijale za emisiju 4 zida.

Uspjeh B1 Plakata usporediv je s uzletom Fima Medije u vlasništvu Nevenke Jurak, bliske prijateljice Mladena Barišića, prijatelja bivšeg premijera Ive Sanadera. Fima Media također je dobivala poslove uglavnom od državnih tvrtki, i to otkako je HDZ došao na vlast, dok je poslovanje tvrtke Nevenke Jurak sada predmet i istrage USKOK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo