Pomoć u nevolji / U varaždinsku bolnicu stiglo pojačanje iz Istre: 'Najteže nam pada osjećaj bespomoćnosti kad nismo pacijentu uspjeli pomoći'

Iz Istarske i Primorsko-goranske županije stigli su liječnici, medicinske sestre i tehničari

15.12.2020.
19:30
VOYO logo

U varaždinsku bolnicu stiglo je devetero liječnika koji će kolegama pomoći u borbi s korona virusom. Iz županije koja se nerijetko hvalila da je najbolja - do one koja je bila najgora u Europi.

400 kilometara razlike, ali isti problemi: teško bolesni pacijenti i kako im pomoći? Žive u studentskom domu i Božić će provesti u Varaždinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žive u studentskom domu. Baš kao nekad kad su polagali ispite na Medicinskom fakultetu. Pred njima je sad jedan od težih.

"Prvi dojam, ako se vraćam u studentske dane, ovo me asociralo na one teške dane, kad je bilo isto ovako teško. Puno mrtvih", rekla je Ivana Stuck Tus, anesteziologinja Klinike za ortopediju Lovran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
zabrinjavajuća situacija /

Kako je u bolnicama diljem Hrvatske: Na korak smo do 3000 hospitaliziranih, čak 10 posto pacijenata je na respiratorima

Image
zabrinjavajuća situacija /

Kako je u bolnicama diljem Hrvatske: Na korak smo do 3000 hospitaliziranih, čak 10 posto pacijenata je na respiratorima

Djelatnici van stroja

Iz Istarske i Primorsko-goranske županije stigli su liječnici, medicinske sestre i tehničari.

"Mi anesteziolozi strašno poštujemo život i uvijek se borimo za njega, pa bilo to u Rijeci, Istri, Varaždinu, nama je svaki čovjek jako bitan", poručila je Stuck Tus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako Varaždin više nije najgori u Europi, pomoć im je potrebna jer su zbog zaraze i samoizolacije njihovi djelatnici izvan stroja. U dugogodišnjoj karijeri oni koji su došli pomoći, kažu, vidjeli su puno.

Što vi očekujete od današnje smjene? Ne znam, stvarno ne znam. Ja se nadam najboljem. Spremni na sve? – Uvijek. Koliko im je važna pomoć? Jako su zahvalni, ja znam što znači pomoć. S punim srcem smo došli, s punim srcem smo i primljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolnica u Puli dala je svoje radnike, ali kažu - ni njima nije lako.

"Mi ih iščekujemo i željno gledamo u datume kad će se vratiti. Mi smo poslali 4 medicinske sestre i tehničara, 3 ,liječnika ovu nedjelju. Nedostaje nam kadar, povlačimo ih sa svih mogućih odjela tamo gdje najviše trebaju, a to su svakako intenzivne jedinice", izjavila je Irina Pucić, pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo u OB Pula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navikli da nisu kod kuće

U Kliničkoj bolnici Dubrava izmijenilo se više od 300 zdravstvenih djelatnika iz drugih bolnica. Jedna od njih je i ova anesteziologinja iz KB Merkura. Pomaže već četiri tjedna.

"Rad u jedinici intenzivnog liječenja je dosta dinamičan i dosta stresan, on nas okupira rekla bih 24 sata na dan, ali radimo po 12 sati u smjenama. Najteže nam pada taj jedan osjećaj bespomoćnosti kad nismo pacijentu uspjeli pomoći na način da je on ozdravio i otišao kući", poručila je Jadranka Pavičić Šarić, anesteziologinja u KB Merkur.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred njom je noćna smjena u Kliničkoj bolnici Dubrava. Pomoć koja je stigla u Varaždin ondje ostaje dva ili tri tjedna. Kažu, njihove obitelji već su naviknule na njihov posao i na to da nisu kod kuće. Pa ni na Božić.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo