apel policije /

U tri dana vatrogasci gasili čak 16 požara na otvorenom: za nekontrolirano spaljivanje propisane visoke kazne, moguć i zatvor

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Policija upozorava da je bilo i smrtnih slučajeva pa još jednom, po tko zna koji put apeliraju na građane da nikako nekontrolirano ne spaljuju korov i suhu travu

14.3.2017.
12:50
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

U prošloj godini od ukupnog broja od 153 požara u Karlovačkoj županiji čak 88 je nastalo na otvorenom prostoru, piše KAportal. Proteklog su vikenda vatrogasci na području županije gasili sedam takvih požara, a samo tijekom jučerašnjeg dana ih je bilo devet.

Policija upozorava da je bilo i smrtnih slučajeva pa još jednom, po tko zna koji put apeliraju na građane da nikako nekontrolirano ne spaljuju korov i suhu travu na svojim poljoprivrednim zemljištima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upozoravamo građane da vremenske prilike, zbog isušenosti tla i biljne vegetacije, pogoduju nastanku i širenju požara na otvorenom prostoru. Takvi se požari, zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte, te ugroziti ljudske živote", navode u policiji.

Podsjećaju da su moguće tragične posljedice i velika materijalna šteta, te da je Županijska skupština Karlovačke županije 29. siječnja 2013. godine donijela je Odluku o mjerama za sprječavanje nastajanja požara na otvorenom prostoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Propisano je da je prije spaljivanja suhe trave, korova i drugih tvari, te loženje otvorene vatre, potrebno poduzeti odgovarajuće preventivne mjere da se vatra ne proširi na druge površine i objekte", kažu u policiji.

"Za nepridržavanje Odlukom propisanih mjera, zapriječena je novčana kazna u iznosu do deset tisuća kuna za pravnu osobu, te do dvije tisuće kuna za fizičku osobu. Osoba koja izazove požar će se kazniti za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 15 tisuća do 150 tisuća kuna ili kaznom zatvora do 60 dana. Istim Zakonom je propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja kazniti za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od dvije do 15 tisuća kuna", upozorili su još u policiji.

Članak u cijelosti pročitajte ovdje!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo