Pratite na Danas.hr / Postignut dogovor Grada i Čistoće! Radnici prekinuli štrajk, izlaze na teren

Image
Foto: Matija Habljak/Pixsell

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sastao se sa radnicima Čistoće, zbog čega nije sudjelovao na sjednici Gradske skupštine

26.1.2023.
10:20
Matija Habljak/Pixsell
VOYO logo

Sindikalistica Mirjana Kaltak za Danas je potvrdila kako se radnici Čistoće vraćaju na posao nakon što je s njima razgovarao gradonačelnik Tomislav Tomašević.

"Uz do sada prihvaćenih pet zahtjeva, potpisan je sporazum za pregovaranje o ostalih šest", rekla je pa dodala kako radnici čekaju pisano očitovanje, a sam gradonačelnik rekao je da će s njima izaći na ulice, odnosno da će se pridružiti jednoj ekipi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, održana je i konferencija za medije sindikata na temu štrajka u Čistoći Zagreb. 

Na konferenciji su govorili Marina Palčić iz Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske, Denis Geto, iz sindikata TEHNOS, Nikola Ptić iz Regionalnog industrijskog sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrazili su podršku radnicima Čistoće te rekli zašto smatraju da je njihova akcija legitimna, a reakcija poslodavca , odnosno uprave Čistoće, ZG Holdinga i Grada Zagreba neprimjerena. 

Image
'IZDANI SMO' /

Radnik Čistoće za Danas prije izlaska treće smjene: 'Neće izaći 99 posto. Vić je napustio Holding'

Image
'IZDANI SMO' /

Radnik Čistoće za Danas prije izlaska treće smjene: 'Neće izaći 99 posto. Vić je napustio Holding'

"Danas imaju ujedinjenost 1000 radnika, što je rijetkost i trebaju tO u svojim namjerama. Radikalna je višegodišnja potplaćenost i nepoštivanje radnika. Štrajk je radikalan i takve industrije trebaju biti", rekao je Denis Geto iz TEHNOS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sindikati trebaju biti predstavnici radničkog bunta. Mi ne smatramo akciju nezakonitom jer pomiče granice onoga što je zakonom zapisano. Radnici razgovaraju s vlastima i nastavljaju s akcijom što je hrabro i za primjer, ali su u isto vrijeme pokazali su svijest da razumiju javni interes. To nije borba za njihova materijalna prava nego i za šire dobro", priča Nikola Ptić.

"Svi su stali kao jedan i rekli možete otpustit sve nas. Tužno je što lijeva vlast prijeti otkazima i radnicima u štrajku. Ovo nije kraj, moraju ostvariti svoj cilj, a to je povećanje koeficijenata. 10 godina im stagniraju plaće, plaća od 4800 kn osnovna je plaća u kojima radnici žive i rade u siromaštvu", rekla je Katarina Peović smatrajući kako radnici rade vrlo težak posao za cijeli grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi koji se pitaju koliko je to teško i je li njihov stupanj obrazovanja zaslužuje veću plaću neka pogleda Zagreb i vidi kako izgleda bez radnika", dodala je.

"Zakon je krajnje rigidan prema mogućnostima štrajka. Mi imamo uvjete koji kriminaliziraju štrajk. Radnici moraju imati mogućnost da stanu na stranu svojih kolega jer je to osnova radničke solidarnosti", zaključila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo