'U stanu nam je blizu nule, u bundi smo i pod dekama'

'Dršćem u stanu. Ja i moj muž Vlado, koji je srčani bolesnik, doslovno se smrzavamo. Obukla sam bundu i u njoj sjedim, a Vladi sam obukla čak četiri rukava.

6.2.2012.
9:22
VOYO logo

Nakon Imotske krajine i najjužnija naselja Splitsko-dalmatinske županije ostala su bez struje. Naime, na debelim minusima od subote u 7 ujutro bez električne energije su stanovnici Drvenika, Zaostroga, Podaca, Brsita, Gradaca, Ploča Rogotina i Sućurja. Time se broj onih koji su bez struje u teškim zimskim uvjetima popeo na više desetaka tisuća ljudi.

"Većina kućanstava se grije na struju i ne znam kako ćemo prebroditi dan. Donja Vala, iz koje ide trajekt za Hvar, zametena je, a vjetar i snijeg ne prestaju. Ulice su neprohodne. Do pristaništa se ne može, jedino se probiju jača vozila sa zimskom opremom. Iz kuća se ne može. Stanje je teško. Zvali smo HEP, nemamo informacije, ne može se dobiti direktora HEP-a u Pločama, jer se mi napajamo dalekovodom iz Opuzena, gdje su se zbog ledenih okova polomili željezni stupovi. Cestari ne stignu očistiti snijeg po Drveniku, a stvarno smo zameteni", opisao je za Slobodnu Dalmaciju situaciju Dinko Divić, predsjednik Mjesnog odbora Drvenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pet dana bez struje. Strašno!

Za zdravlje svojih pretežno najstarijih sumještana brine predsjednik Općinskog vijeća Gradac Branko Kosović. Naime, doznao je kako bi bez struje mogli biti i pet dana, što bi, kaže, bilo strašno. Nikša Laušić, pomoćnik direktora HEP-a za Dalmaciju, potvrdio je da je bez struje područje od Opuzena do Drvenika, te Sućuraj na Hvaru. Do kada će biti tako nije poznato budući da se kvar u ovim uvjetima ne može otkloniti. Naime, zbog težine leda nakupljenog na žicama prelomljeni su stupovi dalekovoda.

I u dolini Neretve vrijeme je uzrokovalo tešku situaciju. Neka su mjesta još odsječena od svijeta. U Pločama već drugi dan nema struje, pa zbog toga ne rade ni brojne pekarnice, a stanovnici se smrzavaju u svojim stanovima i kućama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popravili kvar, al' kasne s uključivanjem

"Dršćem u stanu. Ja i moj muž Vlado, koji je srčani bolesnik, doslovno se smrzavamo. Obukla sam bundu i u njoj sjedim, a Vladi sam obukla čak četiri rukava. Sve to nije dovoljno da se ugrijemo", kaže Ana Musa dodajući kako je temperatura u stanu ispod 10 stupnjeva te da im se čini kao da su na sibirskoj zimi. Ne znaju što se vani događa, jer im ne rade TV i radio, a i telefonske veze su u prekidu.

Bez osnovnog sredstva za grijanje ostali su i stanovnici Orija, Maloga Rata i dijela Dugoga Rata, koji su veći dio subote proveli bez električne energije. Kvar je otklonjen relativno brzo, no s ponovnim uključenjem u mrežu se kasnilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni je trafostanica praktično pred kućom, no ja satima nisam vidjela da itko dolazi. Smrzavamo se, čitava je obitelj pod dekicama, najradije bismo nekamo otišli, ali kako kad se nikamo ne možeš maknuti", kazala je Marija Juričić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo