počast gradu heroju / U spomen i poštovanje prema žrtvama Vukovara građani diljem Hrvatske zapalili svijeće

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatska u srijedu obilježava jedan od najvećih zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Stoga i ove večeri u spomen i poštovanje prema žrtvama Vukovara građani pale svijeće diljem cijele Hrvatske, kako na javnim prostorima, tako i na prozorima svojih kuća i stanova

17.11.2015.
22:10
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

U spomen na branitelje i civle poginule u obrani Vukovara 1991. godine, u dvorištu vukovarske Opće županijske bolnice i bolnice hrvatskih veterana u utorak navečer zapaljene su svijeće, a molitvu su predvodili mladi vjernici župe sv. Filipa i Jakova iz Vukovara.

U dvorištu vukovarske Opće županijske bolnice i bolnice hrvatskih veterana u utorak navečer, uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., zapaljene su svijeće u spomen na branitelje i civile poginule u obrani Vukovara 1991. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paljenju svijeća i molitvi uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 24. godišnjice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu bili su nazočni mnogobrojni Vukovarci, među kojima i gradonačelnik Ivan Penava te predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić.

Image
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

(Vukovar, FOTO: Grgur Zucko/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukovarska bolnica radila je cijelo vrijeme agresije na Vukovar unatoč topničkim napadima kojima je svakodnevno bila izložena. Nakon sloma obrane grada, mnogi su se civili sklonili u bolnicu iz koje su pripadnici bivše JNA, kad su ušli u Vukovar, odveli najmanje 261 osobu od kojih je 200 ubijeno na Ovčari, a za ostalima se još traga.

Nakon prigodnog programa u zrak je pušteno 24 svijeća - lampiona.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komemorativnim programom u Vukovaru će se u srijedu obilježiti 24. godišnjica stradanja toga grada u Domovinskom ratu. Nakon okupljanja u dvorištu bolnice, sudionici obilježavanja uputit će se u Koloni sjećanja do Memorijalnoga groblja žrtava Domovinskog rata na kojem će državna i ostala izaslanstva zapaliti svijeće i položiti vijence. Svetu misu na groblju će predvoditi zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.

Image

Građani diljem Hrvatske zapalili svijeće povodom obljetnice pada Grada Heroja

Image

Građani diljem Hrvatske zapalili svijeće povodom obljetnice pada Grada Heroja

U hrvatskim gradovima svijeće za žrtve Vukovara

U znak sjećanja na herojsku obranu Vukovara, u utorak navečer u mnogim hrvatskim gradovima zapaljene su svijeće, a u Splitu je u organizaciji Gradske uprave zapaljeno oko tisuću svijeća, čime je odana počast svim žrtvama Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik splitskoga Gradskog vijeća Boris Ćurković istaknuo je kako vukovarske žrtve pokazuju da žrtve za Hrvatsku nisu poginule bez razloga, nego u borbi protiv zla. Paljenje svijeća za vukovarske žrtve, po njegovim riječima, trenutak je sjećanja ali i velikog ponosa svih građana Hrvatske.

Zamjenica splitskoga gradonačelnika Aida Batarelo istaknula je kako se 24 godine sjećamo tužnog dana i žrtava Vukovara, a svaki put kada u spomen na njih zapalimo svijeće, treba reći: "Nikada se više ne ponovilo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

(Split, FOTO: Miranda Cikotic/PIXSELL)

Umirovljeni bojnik Hrvatske vojske i koordinator udruga prosteklih iz borbenih postrojba te stradalničkih udruga i HVIDR-e Splitsko-dalmatinske županije Ivica Bubić istaknuo je kako je paljenje svijeća u Splitu za vukovarske žrtve poseban trenutak u kojem se, kako je rekao, sjete suboraca koji su dali sve za Hrvatsku.„Da nije bilo Vukovara, grada heroja, tko zna kako bi završio Domovinski rat te stoga izražavamo veliki pijetet prema svim poginulim i ranjenim Vukovarcima, ali ne smijemo zaboraviti ni stradanje nedužnih u Škabrnji“, istaknuo je Bubić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splitski HDZ organizirao je također u Vukovarskoj ulici paljenje svijeća, pri čemu se na početku te ulice u blizini sjedišta Splitsko-dalmatinske županije od zapaljenih svijeća oblikovao višemetarski znak u obliku srca.  Tijekom paljenja svijeća u Vukovarskoj ulici skupina nazočnih pjevala je domoljubne pjesme: „Oj hrvatska mati, nemoj tugovati,“  i “Kroacijo, iz duše te ljubim“.

Uzduž cijele Vukovarske ulice u Rijeci građani su večeras postavili upaljene lampione i svijeće. Postavljanje lampiona je organizirala riječka podružnica Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, a građani su palili i postavljali svijeće samoinicijativno, na zidovima i pločniku uzduž ulice. Najviše lampiona postavljeno je uz mural s natpisom "Vukovar".  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Rijeci je 13. studenoga održana tradicionalna manifestacija Vukovar u Rijeci, devetu godinu za redom. Dvije povorke, od kojih je jedna krenula iz Prve sušačke hrvatske gimnazije na istočnoj strani grada, a druga, predvođena navijačkom skupinom Armada, iz Vukovarske ulice na zapadu, susrele su se na Mostu hrvatskih branitelja i tamo zapalile lampione i svijeće. Molitvu za poginule predvodio je riječki nadbiskup Ivan Devčić. 

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, u osječkome Parku kralja Držislava položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika "Hrvatski domobran". Vijence su položila izaslanstva Osječko-baranjske županije, grada Osijeka, osječko-baranjske Policijske uprave i udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Župan Vladimir Šišljagić izjavio je novinarima kako se tim činom prisjećamo tragedije i žrtava Vukovara, ali i Osijeka u Domovinskom ratu. Najavio je da će izaslanstvo županije odati počast žrtvama i sutra u Vukovaru, simbolu obrane i slobode, ali i mjestu posebnog pijeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara Varaždin i Varaždinska županija tradicionalno obilježavaju paljenjem svijeća u obliku vukovarskog vodotornja s imenom grada heroja ispred Gradske vijećnice na Trgu kralja Tomislava. Gradonačelniku Goranu Habušu i županu Predragu Štromaru pridružili su se učenici varaždinskih osnovnih škola, članovi braniteljskih udruga i mnogi građani.

Image
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

(Marko Jurinec/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je prilika da se sjetimo patnji Vukovaraca, ali i svega onoga što je Vukovar značio za stvaranje hrvatske države, da se prisjetimo branitelja iz Varaždina i Varaždinske županije koji su trajno povezali Vukovar i Varaždin. Ovo je trenutak da mlađim generacijama ispričamo priču koja se ne smije zaboraviti, priču koja se ne smije ponoviti, da svatko od nas da sve od sebe da se takve strahote na našim prostorima više ne događaju", rekao je gradonačelnik Habuš te pozvao da se, osim žrtvama u Domovinskom ratu, počast oda i žrtvama terorističkog napada u Parizu.

"I reći ću vam samo još jednu stvar, zapamtite Vukovar" 

Pod nazivom "I reći ću vam samo još jednu stvar, zapamtite Vukovar", u utorak navečer u Zagrebu je, kod raskrižja Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice, obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, gdje je u spomen na žrtvu grada Vukovara lampion u boji državne zastave zapalila i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vukovar je simbol hrvatskog zajedništa, solidarnosti. Unatoč tome što je grad pao 1991. godine, on je ipak bio velika prekretnica u ratu jer je pokazao da je Hrvatska nepokolebljiva u svojoj namjeri za samostalošću. I danas se sjećamo svih žrtava Vukovara, ali i za budućnost. Jer ova mladost koju vidite ovdje, sve ono što su oni ostavili u nasljeđe i o čemu moramo prije svega brinuti. Brinuti o gradu, brinuti o našim mladima i o budućnosti Hrvatske", poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Istaknula je kako joj je jako drago da su mladi došli na obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, jer povijest treba poštivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duž cijele Ulice grada Vukovara zapaljeni su lampioni, a natpis "I reći ću vam samo još jednu stvar, zapamtite Vukovar" istaknut je i na zgradama zagrebačke Gradske uprave i Koncertne dvorane "Vatroslava Lisinskog".

Na fontanama koje se nalaze na livadi u Ulici Hrvatske bratske zajednice zabijelila se projekcija velike vukovarske golubice.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo