Zrak i dalje upitan /

U Splitu voda za piće, ali zrak upitan: prvi put o posljedicama sanacije Karepovca šefica zavoda koji se brine o splitskom zraku

Nakon pet dana, Splićani opet mogu piti vodu iz slavine. Ipak, mjera prokuhavanja vode ostaje na snazi izvan grada. Zanimljivo, tek su pravila Europske unije potakla gradske čelnike da reagiraju na ovaj problem

20.12.2017.
18:50
VOYO logo

Piti ili ne piti vodu - dilema je koja se javlja svaki put kada se izvor rijeke Jadro zamuti. No građani su ogorčeni jer se problem ponavlja, a rješenje im bude flaširana voda.

"Meni osobno ne triba, ali žao mi je zbog ljudi i sramota je da danas nemaju mogućnosti da se to sanira u jedan dva dana.", kaže Ante iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prestrašno jer vode nema ni u dućanima za kupiti i to mi je. Sedam dućana smo obišli i nema nigdi vode. ", kaže Srđana iz Splita.

Situacija s vodom nakon pet dana ipak se normalizira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voda iz slavine uglavnom se razbistrila za veći dio potrošača. Preporuka za prokuhavanje ostaje za periferne dijelove vodoopskrbne mreže poput Trogira, Okruga i Segeta.

Voda se i prije znala zamutiti, ali ulaskom u EU postrožili su se kriteriji prema kojima i manje zamućena voda nije preporučljiva za piće.

"To su čestice taloga sa dna izvorišta. No nama je najvažniji pokazatelj rezidulani klor što znači da mikrobiološki voda nije zagađena. Najveća opasnost je ipak od zagađenja. Kako nama treba dva do tri dana za te analize mi građanima iz predostrožnosti prepoučamo da vodu prokuhavaju", kaže Jasna Ninčević, ravnateljica NZJZ Splitsko-dalmatinske županije.

Da nema mjesta panici smatraju i u gradu, ali tvrde traži se i rješenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi kao grad Split već smo poduzeli, ali i dalje ćemo poduzeti aktivnosti kako bismo ako potvrde ispitivanja i izgradili sustav koji će dodatno filtritati vodu i na taj način odgovoriti na ovo stanje.", kaže dogradonačelnik Splita Nino Vela.

Dok se sustav ne izgradi, problem mutne vode će se i ponavljati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo