PUŠTANJE OPTUŽENIKA / U Splitu pušten dvojac iz slučaja Lora: Duić i Bungur pušteni iz istražnog zatvora

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Sudac je Duiću i Bunguru ukinuo istražni zatvor i odredio mjeru opreza kojom će se dvojac morati javljati policiji svakih 15 dana

15.3.2017.
19:10
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Dvojica optuženih u slučaju Lori, Tomislav Duić i Emilio Bungur u srijedu su popodne, prvi poslije 11 mjeseci, a drugi nakon dvije godine i tri mjeseca, u pratnji članova  obitelji napustili splitski zatvor na Dračevcu jer im je ukinut istražni zatvor.

Njima je sudac Županijskoga suda Vladimir Živaljić ukinuo istražni zatvor i odredio mjeru opreza zbog koje će se policiji do pravomoćnosti presude morati javljati svakih 15 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim članova obitelji, dvojicu optuženika pred zgradom zatvora dočekao je i predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije Ivan Turudić, koji je bio sretan što su njegovi suborci ponovno na slobodi.

Bungurova supruga Jagoda bila je najsretnija jer se, zajedno s njegovim braniteljem, velikogoričkim odvjetnikom Vinkom Burazerom, zauzimala za to da ga se pusti na slobodu jer mu je ugroženo zdravlje. Pred zgradom Županijskoga suda u posljednje dvije godine branitelji su nekoliko desetaka puta organizirali mirne prosvjede tvrdeći da Emilio Bungur nije kriv i tražeći da ga se oslobodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac Vladimir Živaljić rekao je obrazlažući odluku o mjeri opreza da se policiji osobno moraju javljati svakih 15 dana, i to u vrijeme kada odrede načelnici postaje. "U slučaju nepridržavanja mjere opreza, ona će se zamijeniti istražnim zatvorom", istaknuo je te sljedeću raspravu u tom predmetu najavio za 17., 18. i 19. svibnja, kada će se ispitivati svjedoci.

Sudac je rekao i da je sudsko vijeće pri donošenju takve odluke vodilo računa o odredbama Zakona o kaznenom postupku te složenim obiteljskim odnosima, osobito kod Tomislava Duića, koji je otac trojice sinova u "formativnim godinama", ali i Emilia Bungura, koji treba svojoj obitelji. Vijeće je donijelo takvu odluku jer "duboko vjeruje da je zakonita i pravdena", a sud jedino tako i može postupati, istaknuo je  sudac Živaljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duiću i Bunguru na tom se sudu sudi s još trojicom vojnih policajaca, koji na suđenje dolaze sa slobode, za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima u Vojno-istražnom centru Lori u kojem je Tomislav Duić bio upravitelj, a Emilio Bungur stražar.

U postupku Lori 1 bili su pravomoćno osuđeni za ratni zločin nad civilima pa je Tomislav Duić dobio osam godina zatvora, a Emilio Bungur šest godina. Suđenje za Loru 1 je ponovljeno, a onda nakon nekog vremena na traženje pojedinih optuženika spojeno u jedan predmet zajedno s Lorom 2.  Krajem siječnja ove godine ta su dva predmeta razdvojena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo