velika stvar / U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina izvedena jedna od najkompleksnijih operacija kosti zahvaljujući kojoj bi djevojčica iz Rusije trebala prohodati

Prethodno su djevojčici pokušali pomoći i u Izraelu i Njemačkoj, ali bezuspješno

28.10.2017.
19:30
VOYO logo

Stiže još jedna potvrda izvrsnosti hrvatskih liječnika. U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina izvedena je jedna od najkompleksnijih operacija kosti zahvaljujući kojoj bi djevojčica iz Rusije koja ima krhke kosti trebala prohodati. 

Pred ovom majkom neizvjesni su sati. Na operacijskom stolu je njezina desetogodišnja kćer, koja ne može hodati ni igrati se s vršnjacima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja kćerka voli se igrati, vesela je i jako pametna, ali nažalost od siječnja ona ne može hodati", priča Alla Rotar iz Rusije. Njezine kosti krhke su i lako lomljive. 

"To je bolest koja je cjeloživotna, praktički nema lijeka, kada se slome one se deformiraju, treba ih fiksirati unutar kanala kosti da kost bude zasticena i ispravljena i iako pujkne da ostane ravna i da brzo zacijeli", objašnjava Darko Antičević, dječji ortoped, Specijalna bolnica Sv. Katarina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodno su djevojčici pokušali pomoći i u Izraelu i Njemačkoj, ali  bezuspješno. No, iza ovog tima je 20-ak ovakvih  operacija.

"Koristimo najnoviju tehnologiju teleskopskih čavala koji u rusiji do endavno nisu buili dozvoljeni i nisu imali educirane ljude. Taj čavao raste kako raste i dijete", ističe Dragan Primorac, specijalna bolnica sv. Katarina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je službeno 50-ak ljudi koji imaju bolesti krkih kostiju. Romani je dijagnosticirana kada je imala godinu dana.

"Ja sam do sada imala 19 prijeloma, zahvaćene su mi noge, imala sam do sada imala 4 operacije, i sada sam u fazi kada se bolest primirila", priča Romana Alić, Savez rijetkih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali svaki njihov pomak i korak je neizvjestan. Desetogodišnja Ruskinja, ako sve bude u redu na noge bi trebala stati za tri mjeseca.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo