IZRAĐEN KURIKULUM / U osnovne škole stiže novi predmet: 'Nije bila ideja da napravimo pandan vjeronauku...'

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Predmet je moderno koncipiran da djecu od početka vodi kao kritičkom mišljenju i odvajanju onoga što je valjano od onoga što je nevaljano, kazao je Fuchs i izrazio nadu da će ispuniti očekivanja

14.7.2022.
13:28
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izradilo je kurikulum za novi izborni predmet pod radnim nazivom Kritičko mišljenje, koji bi bio alternativa za učenike koji ne upisuju konfesionalni vjeronauk, te ga je uputilo u javnu raspravu. Nije bila ideja da napravimo pandan vjeronauku, nego još jedan predmet koji će biti ponuđen djeci koja ne upisuju vjeronauk, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs na konferenciji za tisak u četvrtak.

Radna skupina napravila je izvrstan posao i kreirala kurikulum koji je više od onoga što podrazumijeva sama izbornost, kazao je. Predmet je moderno koncipiran da djecu od početka vodi kao kritičkom mišljenju i odvajanju onoga što je valjano od onoga što je nevaljano, kazao je Fuchs i izrazio nadu da će ispuniti očekivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj Radne skupine Bruno Ćurko rekao je da je kurikulum usmjeren prema nemanipulativnoj školi, odnosno, da djecu nastoji naučiti kako misliti, a ne što misliti.

Predmet povezan sa drugim predmetima

Cilj je razvoj vještina koje podupiru kritičko mišljenje i da učenik može svoje mišljenje poduprijeti argumentima. Naveo je raspravu o vuku i psu kao primjer za manje uzraste. U toj priči pas odustaje od slobode i odabire sigurnost, a vuku je draža sloboda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz mog iskustva pola djece bi se opredijelilo za jedno, a pola za drugo. Bitno je da su argumentirana mišljenja trebaju poštivati, kazao je i zaključio da je predmet povezan sa skoro svim drugim predmetima koji postoje u školi.

Zamišljeno je da kurikulum mogu izvoditi nastavnici razredne nastave i oni koji predaju društveno-humanističku grupu predmeta, a predavat će se dva sata tjedno u svih osam razreda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je kazao ministar Fuchs, vjerojatno će biti uveden 2023./2024. godina i naknadno će se odlučiti hoće li to biti frontalno u sve škole ili prvo u pedesetak eksperimentalnih škola. U školama će biti organizirani sastanci na kojima će roditelji bit informirani o njegovu uvođenju.

Image
PERITE RUKE I NEMA STRAHA /

U hrvatskim školama hara žutica, bolest prljavih ruku: 'Možemo očekivati porast epidemije narednih dana'

Image
PERITE RUKE I NEMA STRAHA /

U hrvatskim školama hara žutica, bolest prljavih ruku: 'Možemo očekivati porast epidemije narednih dana'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo