Uvedena nova pravila i za maske / Covid potvrde nisu jedina novost: Pogledajte što se sve mijenja, važne upute i za klince

Image
Foto: RTL/Screenshot

HZJZ donio je nove upute oko nošenja maski u školama

6.11.2021.
12:59
RTL/Screenshot
VOYO logo

Stožer civilne zaštite najavio je u petak nove epidemiološke mjere, a jedna od njih je i uvođenje obveznih covid potvrda za zaposlenike škola i fakulteta od 15. studenog.

Međutim, potvrde nisu jedina novost, Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je i upute oko nošenja maski u školama, a riječ je o dopuni epidemioloških uputa za škole donesenih uoči ove školske godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obavezne tijekom cijelog boravka

Prema novom dokumentu maske su sada obavezne i za učenike od petog do osmog razreda osnovne škole tijekom cijelog boravka u školi i tijekom boravka u učionici, čak i kada je riječ o ustanovi u kojoj je razmak u učionicama između svih osoba (učenika, nastavnika i dr.) veći od metra i pol.

Maske su obavezne i za učenike srednjih škola tijekom cijelog boravka u školi i tijekom boravka u učionici, čak i kada je riječ o ustanovi u kojoj je razmak u učionicama između svih osoba (učenika, nastavnika i dr.) veći od dva metra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DANAS IMAMO VIŠE OD 7000 ZARAŽENIH /

Beroš potvrdio loše stanje: 'Ne znamo što nas čeka'; Mjere su na snazi, na Velesajmu redovi

Image
DANAS IMAMO VIŠE OD 7000 ZARAŽENIH /

Beroš potvrdio loše stanje: 'Ne znamo što nas čeka'; Mjere su na snazi, na Velesajmu redovi

Maske su obavezne i za nastavnike, odgajatelje i druge djelatnike škola i dječjih vrtića, kao i roditelje i druge odrasle osobe tijekom cijelog boravka u školi/dječjem vrtiću i tijekom boravka u učionici odnosno odgojno-obrazovnoj grupi.

Iznimno, piše u uputama HZJZ-a, cijepljeni odgajatelji i učitelji razredne nastave, kao i odgajatelji i učitelji razredne nastave koji su unazad 12 mjeseci preboljeli COVID-19, ne trebaju nositi masku kada borave u svojem razrednom odjelu, odnosno u svojoj odgojno-obrazovnoj grupi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mijenjaju se i pravila nošenja maski za najmlađe učenike, one od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola.

Lokalni stožeri više ne mogu donositi svoja pravila

Oni od sada masku moraju nositi kod prolaska zajedničkim prostorijama, odnosno u svim situacijama kraćeg trajanja kada se učenici jednog razrednog odjela miješaju s učenicima drugog razrednog odjela (u učionici učenici do četvrtog razreda, uključujući četvrti razred, ne nose masku).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prama starim uputama HZJZ-a za škole donesenima u kolovozu, lokalni stožeri mogli su donositi odluke da učenici ne moraju nositi maske u slučajevima povoljne epidemiološke situacije na području njihova grada ili županije.

Međutim, takve odluke lokalni stožeri više ne mogu donositi, već navedena pravila vrijede za sve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za vrijeme trajanja aktualne epidemiološke situacije nadležni lokalni stožer, na prijedlog ustanove i suglasnost osnivača, ne može odlučiti da za pojedinu školu učenici ne moraju nositi maske te da nastavnici u učionici ne trebaju nositi masku neovisno o razmaku", piše u novoj uputi HZJZ-a.

Ima iznimaka

Također, naglašeno je i da djeca rane i predškolske dobi, kao i učenici s teškoćama u razvoju koji svladavaju posebne programe, ne nose zaštitne maske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izuzet od obveze nošenja maske u školi može biti samo učenik/djelatnik čije zdravstveno stanje to onemogućuje; navedeno utvrđuje nadležni školski
liječnik za učenika ili obiteljski liječnik za djelatnika.

Maske nije potrebno nositi za vrijeme nastave tjelesne i zdravstvene kulture, drugih oblika tjelesne aktivnosti i za vrijeme objeda, stoji u zaključku upute HZJZ-a koju možete vidjeti u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo