VELIKI INTERES / Gužva na tržnici u Ivanić Gradu: U samo 45 minuta građani razgrabili 5000 jaja

Image
Foto: Vijesti.hr

Hrvatske kokoši godine snesu čak 654 milijuna jaja

13.10.2018.
22:56
Vijesti.hr
VOYO logo

Svi oni koji su se našli u blizini ivanićgradske tržnice nisu mogli, a da se ne zaustave pored štanda na kojem su članovi obitelji Lukač podijelili čak 500 pakiranja po 10 jaja. 

Sve jaja nestala su za 45 minuta, a to ni ne čudi s obzirom da je upravo to namirnica koja se najčešće koristi, ali i najčešće prva nestane u svakom kućanstvu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kupujem svaku subotu 20, ali ja vam dosta kolače pečem. I tjesteninu doma slažem pa se dosta jaja potroši", kaže Štefica.

"Svaki tjedan po barem 30 komada za kolače i za sve ostalo, dečkima kad slažem doručak, ima ih više, pa 10 komada obavezno", kaže Gordana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jaja su zbog svoje nutritivne vrijednosti proglašena supernamirnicom, a korisna su i jer štite organizam od srčanih bolesti. No dio građana  svjestan je i da s njihovom konzumacijom treba biti umjeren. 

"Ne treba pretjerivati, međutim ja sam skroman u prehrani i u svemu pa tako i kod jajčeka, uzmem razumnu količinu", kaže Mate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi se skupila dovoljno količina ove namirnice za sve potrošače potrebno je pojačati proizvodnju na farmama.  

Hrvatske kokoši godine snesu čak 654 milijuna jaja i iako se to čini kao velik broj on nije dovoljan za hrvatske potrebe. Zbog toga uvozi se još 100 milijuna jaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći proizvođač jaja u Hrvatskoj zbog toga planira proširiti svoje kapicitete i krenuti u borbu s uvozom.

"Do kraja iduće godine u planu je da imamo sveukupno oko 240 tisuća nesilica, a to je znači više od dvostruko povećanje u odnosu na sada", kaže Magi Lukač, voditelj sustava sigurnosti hrane u poduzeću za proizvodnju jaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S ovakvom proizvodnju već bi se za dvije tri godine mogao riješiti problem uvoza nekvalitetnijih jaja zbog čega će i domaći potrošači biti sigurni da na svom stolu imaju najbolje.  


Tekst se nastavlja ispod oglasa


Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo