PO STAROM OBIČAJU / U Saboru izglasan državni proračun za 2020. godinu: Vlada odbila sve oporbene amandmane

Image
Foto: Saborska TV

Zastupnici i zastupnice su izglasali proračun za iduću godinu s 80 glasova 'za' i 41 'protiv' dok je jedan bio suzdržan

14.11.2019.
12:21
Saborska TV
VOYO logo

Vlada je redom odbila sve oporbene amandmane koje su na prijedlog proračuna za 2020. podnijeli zastupnici i klubovi zastupnika, a bilo ih je više od 300 i najviše su ih podnijeli klubovi Mosta i SDP-a.

Podsjetimo, na prihodovnoj strani proračuna, koji Vlada temelji na realnom rastu BDP-a od 2,5 posto u 2020. godini, najveće prihode očekuju se od PDV-a (55,9 milijardi kuna) te od posebnih poreza i trošarina (16,6 milijardi kuna).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupni prihodi proračuna za iduću godinu rastu 6,7 posto u odnosu na originalni plan proračuna za ovu godinu, a u odnosu na rebalans za 5,4 posto.

Ukupni rashodi veći su za pet posto, odnosno za sedam milijardi kuna u odnosu na originalni proračun za ovu godinu, a u odnosu na rebalans za 8,3 milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor je, kao i Vlada, prihvatio samo jedan amandman, i to onaj četvero HDZ-ovih zastupnika Sunčane Glavak, Anđelka Stričaka, Josipa Križanića i Damira Felaka, koji su tražili dodatnih 10 milijuna kuna za Sveučilište Sjever. Njim se ne mijenja ukupan iznos proračuna, već je riječ o preraspodjeli u okviru postojećih limita.

S obzirom na to da je odbijeno više od 320 amandmana Mostov saborski zastupnik Miro Bulj zavapio je: "Znate li vi uopće za što ste danas glasovali? Protiv obnove Poljuda, protiv spajanja Drniša na autoput, protiv navodnjavanja, protiv kninske bolnice".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javio se odmah HDZ-ov Ivan Šipić i popručio da su Buljeva nastojanja za Cetinski kraj i Dalmatinsku zagoru "ravna nuli".

Sabor je ranije većinom glasova izmijenio i ovogodišnji državni proračun, čiji se ukupni prihodi povećavaju za 1,6 milijardi kuna, na 137,7 milijardi, dok se rashodi smanjuju za 1,3 milijarde, na 139 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najznačajnija povećanja odnose se na osiguranje dodatnih sredstava za zaposlene (494,2 milijuna kuna),  povećanje izdvajanja za mirovine (849,6 milijuna), financiranje prve faze terminala za ukapljeni prirodni plin na Krku (350 milijuna), povećanje rashoda za prava iz sustava socijalne skrbi te za sanaciju ustanova u zdravstvu. 

Najznačajnija smanjenja odnose se na uštede na kamatama (797 milijuna) i smanjenje za naknade aktivne politike zapošljavanja (151 milijun kuna).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor se suglasio s Vladinim amandmanom da se unutarnjom preraspodjelom osigura 2,8 milijuna kuna za Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina. Za taj iznos smanjuju se sredstva Ministarstvu financija, a povećavaju Ministarstvu znanosti i obrazovanja. 

Sabor je odbio oporbene amandmane na rebalans ovogodišnjeg proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za izmjene ovogodišnjeg državnog proračuna glasovala je većina zastupnika (82 'za', jedan suzdržan, 41 protiv).   

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo