Podaci MUP-a / U prvoj polovici godine od utapanja stradalo 35 ljudi: MUP savjetuje kako povećati sigurnost kupača

Image
Foto: PIXSELL

Prema podacima MUP-a, u prvih šest mjeseci ove godine od utapanja je preminulo čak 35 ljudi, dok se lani se u istom periodu utopilo njih 28.

25.7.2017.
8:13
PIXSELL
VOYO logo

S porastom temperature, mnogi osvježenje potraže u vodi često zaboravljajući na opasnosti koje pritom vrebaju. Prema podacima MUP-a, u prvih šest mjeseci ove godine od utapanja je preminulo čak 35 ljudi, 23 hrvatskih i 12 stranih državljana, dok se lani se u istom periodu utopilo njih 28, pišu 24sata

Podsjetimo, ovog su vikenda u Zagrebu i Lešću poginula dva muškarca. Na zagrebačkom Jarunu utopio se 19-godišnji Paragvajac, dok se u bazenu toplica Lešće u petak utopio bivši nogometaš Dinama Željko Janjanin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz MUP-a upozoravaju građane da za kupanje koriste prvenstveno uređena kupališta koja su pod nadzorom, a ne rijeke, jezera ili šljunčare. Rijeke su najopasnije jer su protočne, često imaju virove i mijanju svoj tok, dok jezera imaju nagle promjene temperature koja je na površini toplija, a u dubini hladnija, kažu u MUP-u. 

"Ne plivajte najmanje jedan sat nakon obroka ili ako ste pili alkohol. Ne ulazite vrući u vodu kako biste izbjegli opasnost od šoka zbog nagle promjene temperature te ne skačite u vodu nepoznate dubine. Ako već skačete, uvijek skačite na noge, nikako na glavu. Ne kupajte se na osamljenim mjestima i djecu držite na oku", savjeti su MUP-a, javlja 24sata

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo