PROVJERITE / Prvim danom srpnja stigle i loše vijesti za vozače. Evo za koliko i gdje poskupljuju cestarine na autocestama

Image
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Za razliku od drugih usluga, HAC cijene cestarine nije indeksirao prema inflaciji te je cestarina ista od 2012. godine

1.7.2024.
8:38
Tomislav Miletić/Pixsell
VOYO logo

U razdoblju od 1. srpnja do 30. rujna ponovno se uvode skuplje sezonske cestarine za deset posto, osim za kamione i autobuse, priopćile su u petak Hrvatske autoceste.

Tako će od danas za I. skupinu vozila cijena cestarine na autocesti A1 na dionici od Zagreba do Karlovca stajati 2,80 eura umjesto dosadašnjih 2,50 eura, a na dionici Zagreb - Dugopolje cijena se povećava na 26,40 eura umjesto dosadašnja 24 eura. Nadalje, dionica autocestom Zagreb - Rijeka stajat će 10,10 eura, a dosad je bila 9,20 eura. Dionica Zagreb - Goričan je 6,40 umjesto 5,80 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dionica Zagreb - Lipovac na A3 poskupljuje na 18,60 sa 16,90 eura, a Zagreb - Osijek na 17,70 sa 16,10 eura.

Iz HAC-a podsjećaju da su sezonske cijene cestarine uvedene 2017. godine, ali i da se posljednje četiri godine (tijekom COVID krize i nakon nje) nisu primjenjivale, kao jedna od mjera potpore građanima i gospodarstvu u turističkoj sezoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SEZONSKO POVEĆANJE /

HAC od 1. srpnja diže cijene cestarina, evo za koliko posto

Image
SEZONSKO POVEĆANJE /

HAC od 1. srpnja diže cijene cestarina, evo za koliko posto

Isto tako navode da je HAC ulaskom Republike Hrvatske u eurozonu u konverziji cijena cestarine zaokruživao iznose na jednu decimalu, čime je korisnicima omogućio niže cijene. Primjerice ako je cestarina u konverziji iznosila 20,17 eura, HAC ju je zaokružio na 20,10 umjesto na 20,20 eura.

Za razliku od drugih usluga, HAC cijene cestarine nije indeksirao prema inflaciji te je cestarina ista od 2012. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjava se i da je model sezonskih cijena cestarina jedna od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru. Uvođenje sezonskih cijena cestarina za određene kategorije vozila proizlazi iz činjenice da se oko 40 posto ukupnog godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima, a na pojedinim autocestama broj vozila ljeti povećava se i do tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini.

"Posljedično, znatno se povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja prometom u ljetnim mjesecima. U ukupnom prometu vozila tijekom ljetnog razdoblja najveći udio vozila čine I.A, I. i II. skupine (motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi)", piše u priopćenju HAC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozače od utorka očekuju i nove cijene goriva. Prosječan spremnik eurosupera bit će skuplji za 4 centa, a eurodizela 5 centi.

Nova cijena najprodavanijeg eurosupera bit će 1 euro i 54 centa po litri. Za pet centi će biti skuplji i eurodizel, pa će tako stajati 1 euro i 42 centa. Najviše će poskupjeti plavi dizel - za čak 6 centa, pa će za litru trebati izdvojiti 89 centi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Kolone razbijesnile Hrvate: 'Problem je naplata cestarine. Put od sat i pol će trajati najmanje 3 sata'

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo