sprema li se novi val? /

U prva tri mjeseca 2018. zbog ilegalnog ulaska u RH procesuirano preko 1.300 osoba: evo koje su županije na najvećem udaru

Image
Foto: AP/Ilustracija

Kako RTL doznaje, od prosinca 2017. godine migranti iz migracijskog vala počinju u većem broju iz BiH ulaziti u RH

13.5.2018.
16:13
AP/Ilustracija
VOYO logo

Tijekom prva tri mjeseca ove godine zbog nezakonitog prelaska državne granice, procesuirano je 1.375 osoba, pokazuju podaci MUP-a. Nužno je istaknuti da je 408 osoba zatečeno u unutrašnjosti Republike Hrvatske, za koje se utvrdilo da su u Republiku Hrvatsku ušli nezakonito, ali na neutvrđenom dijelu granice.

U prva tri mjeseca 2017. godine evidentirano je 806 osoba, dok je tijekom cijele 2017. godine evidentirano 4.808 osoba, što je 6,9% više u odnosu na cijelu 2016. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako RTL doznaje, od prosinca 2017. godine migranti iz migracijskog vala počinju u većem broju iz BiH ulaziti u RH te je za pretpostaviti da bi na tzv. migrantskoj ruti mogle biti sljedeće županije u RH: Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Karlovačka, Ličko-senjska i Sisačko-moslavačka.  

Hrvatska policija kontinuirano surađuje s policijom Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije u cilju razmjene informacija o stanju sigurnosti na državnoj granici i kretanju nezakonitih migracija  te provodi zajedničke mješovite ophodnje s policijskim službenicima Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije u cilju sprječavanja nezakonitih migracije i uspostave povoljnog stanja sigurnosti na državnoj granici. 

Također, provode se i mješovite ophodnje sa policijskim službenicima Republike Slovenije čamcem na rijeci Kupi. Policijski službenici MUP-a RH svakodnevno provode mjere i radnje usmjerene na prevenciju, otkrivanje i procesuiranje kaznenih djela i drugih kažnjivih ponašanja vezanih uz krijumčarenje osoba i nezakonitih ulazaka migranata, kao i identifikaciju nositelja kriminalnih aktivnosti novih pojavnih oblika ove vrste kriminaliteta, aktivnosti te područja djelovanja organiziranih kriminalnih skupina.

Proaktivno postupanje policije tijekom proteklih godina, koje je rezultirao provođenjem većeg broja kriminalističkih istraživanja, usmjerenih na otkrivanje i suzbijanje kaznenih djela u svezi krijumčarenja osoba dovelo je do porasta otkrivanja i prijavljivanja kaznenih djela, a neka kriminalistička istraživanja realizirana su u suradnji sa drugim državama u okviru zajedničkih međunarodnih policijskih istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o svemu doznajte u našoj emisiji RTL Danas, koja počinje u 18:30. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo