Pravi okus / U potrazi za prepeličjim jajima: Građane najviše privlače zbog utjecaja na zdravlje, dobrog ukusa i povoljne cijene

Prepeličja jaja možda jesu manja, ali po svojoj energetskoj vrijednosti jedno zamjenjuju čak pet kokošjih

4.2.2021.
9:09
VOYO logo

Japanske prepelice, na delekom su istoku najprije postale hit kao ptice pjevice, a tek onda otkriveno je da su dobre i zbog drugih stvari. Posljednjih godina sve popularnije i kod nas. Na OPG-u u Kutini danas ih živi čak 200.

"Ja sam s prepelicama krenuo zbog toga što mi je dijete imalo zdravsrvenih problema i na savjet prijatelja sam krenuo u uzgoj. Ljudi ih kupuju jer pomažu u liječnju astimi, želučanih problema, kod respiratornih problema, visokog tlaka, artritisa i kod drugih tegoba", kazao je vlasnik OPG-a Mihael Ferk

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna prepelica kroz godinu dana da oko 360 jaja, jaja koja se obično prodaju po cijeni od primjerice kune u Kutini pa do 2,5 u Zagrebu.

Prepeličja jaja možda jesu manja, ali po svojoj energetskoj vrijednosti jedno zamjenjuju čak pet kokošjih. Sadrže više željeza, fosfora i B vitamina. Ima u njima i dobrg kolesterola. Odraslima se preporučuje najviše pet, a djeci dva di četiri jaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROIZVODNJA HRANE /

Hrana za tijelo i mozak: Tko u svijetu izvozi, a tko najviše pojede jaja?

Image
PROIZVODNJA HRANE /

Hrana za tijelo i mozak: Tko u svijetu izvozi, a tko najviše pojede jaja?

Osim odraslih ovdje ima i malih prepelica, a one će već za 40 dana toliko narasti da će se i od njih dobivati jaja. Zbog velike potražnje, u ovoj bi se staja uskoro trebalo napuniti još par gajbi.

"Dosta ljudi se okrenulo tim prirodnim sastojcima pa je tako i potražnja za prepeličjim jajima porasla", kazao je Ferk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jaja je najbolje pojesti sirova, jer onda se ne gubi ništa od onih hranjivih, zdravih tvari, no bez problema, poput kokošjih mogu se ispeći ili skuhati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike