na Markovom trgu / Inicijativa ' Za radnički ZOR' najavila prosvjed: 'Nismo se mi na cesti našle da bi vječno potplaćeno radile'

Image

Kontro antiradničkom Zakonu o rau

19.10.2022.
13:27
VOYO logo

Inicijativa Za radnički ZOR poziva na prosvjed u petak u pet sati na Markov trg.

Novi zakon kontra radnica i radnika, poznat i kao Zakon o radu, u procesu je usvajanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz tog papirusa namrčenog za prava poslodavaca izdvajamo:

  • rad na određeno navodno se ograničava na tri godine, ali uz to ide ograda da se ograničenje ne odnosi na – sezonske radnike, projektne radnike, radnice na zamjeni, agencijske radnice… naravno, najizloženije i najlošije plaćene radnice.
  • uvodi se koncept izvanrednih okolnosti pod kojima poslodavac može isplatiti 30 posto manju plaću. Mnogo izvanredno.
  • ladno se omogućava posebne dogovore jednog dijela sindikata s poslodavcima, dok se manje i mahom progresivnije sindikate istiskuje sa scene.
  • ostavlja se prostor da se kolektivnim ugovorima uređuju prava manja od zakonskih, iako bi ti ugovori trebali biti alat za uređivanje većih prava. EU traži da se poveća pokrivenost kolektivnim ugovorima u Hrvatskoj pa ćemo, eto, imati pokrivenost, koja može značiti manja prava.
  • umjesto da se zakonom regulira, samo se ozakonjuje dosadašnja neuređena praksa rada preko digitalnih platformi.
  • i zato svi na prosvjed, Markov trg u petak u 17h! Nismo se mi na cesti našle da bi vječno nesigurno i potplaćeno radile dok nam inflacija jede plaće. Zakoni smaraju, ali bez dobrog Zakona o radu šanse da ćemo moći normalno živjeti od svog rada su još manje", poručuju.

Vlada gura donošenje novog Zakona o radu pod izlikom obveze usklađivanja radnog zakonodavstva s europskim direktivama, iako se svrha tih direktiva ovim prijedlogom, ne implementira već upravo suprotno", poručuju iz inicijative

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike