U OPATIJI KAŽU DA JE SEZONA KATASTROFALNA: / 'Tvrde da smo preskupi, cjenkaju se... Nisu to više oni kvalitetni gosti na koje smo navikli'

Image
Foto: Boris Šćitar / PIXSELL
18.7.2019.
19:46
Boris Šćitar / PIXSELL
VOYO logo

S raznih strana hrvatskog Jadrana stižu informacije o podbačaju dosadašnjeg dijela turističke sezone. Novi list piše kako se i turistički djelatnici u Opatiji žale da je ovogodišnja sezona "katastrofalna" i "duplo lošija od lanjske".

Razloge tomu vide u lošijim vremenskim prilikama, visokoj cijeni smještaja i usluga, slabijoj platežnoj moći turista i nedostatku turističkih manifestacija. Neki uzroke traže izvan Hrvatske, u velikom Turske i Grčke na turističku kartu Mediterana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SRPANJSKA 'RUPA' U HRVATSKOJ SVE VEĆA; /

Nakon prva dva tjedna 122.000 turista manje i čak 470.000 noćenja manje

Image
SRPANJSKA 'RUPA' U HRVATSKOJ SVE VEĆA; /

Nakon prva dva tjedna 122.000 turista manje i čak 470.000 noćenja manje

'Benzin voze u kanistrima, u parku rade sendviče'

"Sezona je generalno lošija. Zapravo puno lošija od lanjske. U svibnju je padala kiša, u lipnju je jednostavno bilo manje prometa, a u srpnju se Opatija počela buditi tek sada. Sve to daleko je od onoga što bi trebalo biti. Gosti tvrde da smo preskupi, cjenkaju se za izlete. Drugim riječima, to više nisu oni kvalitetni gosti na koje smo navikli. Sada trenutačno imamo 'poplavu' Mađara, Poljaka i Čeha", kaže jedan prodavač brodskih izleta iz jedne opatijske turističke agencije.

Dodaje da nema ništa protiv turista iz navedenih zemalja, ali svoju misao objašnjava jednom anegdotom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na opatijskom mulu Mađar je iz kanistra lijevao benzin u svoj auto. U razgovoru s njim saznao sam da je benzin kupio u Sloveniji gdje je nešto jeftiniji, pa ga u kanistrima vozi u autu. Mađari u Opatiju stižu na jednodnevne izlete koji se u njihovim agencijama prodaju za 50 eura. U marketima kupuju hranu, u parku rade sendviče i piju vino. Opatija je izgubila imidž koji je imala, a razlog takve situacije prije svega je loša politika koju vode ljudi u turističkoj zajednici. Ako stvaramo destinaciju, onda bi se trebali dogovoriti što radimo i kamo idemo", pojasnio je.

NEVJEROJATAN PRIZOR S NAŠIH CESTA: Turisti na more nose i gorivo sa sobom!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke 'srpanjska rupa' ne zabrinjava

Da je sezona katastrofalna, za Novi list je izjavio i Kristijan Ružić iz Opatija Chartera koji u opatijskoj luci daje u najam gliser.

"Puno je manje upita, rezervacija je 90 posto manje. Sve je 'last minute' i svi traže popuste, no ne mogu reći za goste koje imam da su loši. S druge strane, nama obrtnicima troškovi stalno rastu, u odnosu na lani porasli su troškovi držanja plovila, a još uvijek su uvjeti loši", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki, pak, opatijski turistički djelatnici kažu da ih "srpanjska rupa" ne zabrinjava previše jer se u periodu od 1. do 15. srpnja ponavlja već godinama.

"Zato bi možda bilo potrebno u tom periodu organizirati dobru manifestaciju koja će biti razlog dolaska u destinaciju. Do unazad dva dana stvarno se osjetio pad prometa, no veći je problem što smo ove godine imali slab uvod u sezonu. Svibanj i lipanj bili su jako loši, tek krajem lipnja, kada su bili praznici, smo nešto bolje radili. Kiša i vremenske neprilike u svibnju definitivno su utjecale na cjelokupan dojam ljeta", smatra Dean Luksetić, ugostitelj na opatijskom dječjem kupalištu Tomaševac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo