cijena oko 75 kuna / U MUP-u od danas možete predati zahtjeve za elektroničke osobne iskaznice!

Pravo na hrvatsku elektroničku osobnu iskaznicu imaju svi hrvatski državljani, bez obzira na dob i prebivalište, jer će se onima u inozemstvu upisati podatak o njihovu prebivalištu izvan Hrvatske

8.6.2015.
8:57
VOYO logo

Građani od danas mogu u policijskim upravama i postajama predavati zahtjeve za elektroničke osobne iskaznice sukladno odredbama novog Zakona o osobnim iskaznicama, koji je prošlog tjedna stupio na snagu.

E-iskaznica imat će čip na kojem će biti svi podaci - identitet, državljanstvo, spol, datum rođenja i prebivalište. Cijena nove iskaznice je oko 75 kuna i vrijedit će 5 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo na hrvatsku elektroničku osobnu iskaznicu imaju svi hrvatski državljani, bez obzira na dob i prebivalište, jer će se onima u inozemstvu upisati podatak o njihovu prebivalištu izvan Hrvatske.

Hrvatski državljani koji prebivaju u inozemstvu zahtjev također mogu podnijeti u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji u Hrvatskoj, dok hrvatskim državljanima s prebivalištem u Hrvatskoj osobnu izdaje policijska uprava ili postaja nadležna prema mjestu prebivališta ili boravišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne postoji obveza zamjene trenutačno važećih osobnih iskaznica sve do isteka njihova roka važenja. Dakle, građani ne moraju, ali, ako žele, mogu zamijeniti postojeću osobnu za elektroničku.

Novim Zakonom je, uz redovni i ubrzani postupak, propisano i izdavanje osobne iskaznice u žurnom postupku, u kojem se osobna izdaje u roku od tri dana od dana podnošenja zahtjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo