U moru kod Rijeke pojavio se kit od deset metara!

Kada je sjeo na terasu kako bi odručkovao, Zvonko Brkljačić iz Rijeke u moru je uočio kita. Pohitao je po fotoaparat i uspio ga uslikati.

14.7.2011.
19:26
VOYO logo

''Sjeo sam na terasu kako bih doručkovao, kada sam u moru u smjeru Cresa uočio kita. Pohitao sam po fotoaparat i snimio ga kada je ponovo izronio, nekih dvije stotine metara dalje. Stvarno je riječ o ogromnoj beštiji, a pretpostavljam da je dugačak barem desetak metara'', rekao je Zvonko Brkljačić za Novi list.

Brkljačić je o pojavi kita odmah obavijestio Lučku upravu Rijeka i Oceanografski institut u Splitu, a da je doista uspio snimiti kita potvrdili su stručnjaci lošinjskog Instituta za istraživanje mora 'Plavi svijet', koji su proučili fotografiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Najvjerojatnije se radi o velikom kitu (Balenoptera physalus). Ova vrsta živi u Sredozemnom moru i povremeno se dogodi da jedinke uđu u Jadran, ali ne smatra se stalnim stanovnikom Jadranskog mora. Više je puta viđen na području južnog i srednjeg Jadrana u otvorenom moru, a opažanja u sjevernom Jadranu puno su rijeđa'', rekla je Jelena Jovanović iz 'Plavog svijeta'.

Ravnatelj Prirodoslovnog muzeja Rijeka Marin Kirinčić slaže se kako je riječ najvjerojatnije o velikom ili grbavom kitu, napominjući kako s fotografije nije moguće sa sigurnošću razaznati o kojoj se vrsti radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je riječ o velikom kitu tada treba napomenuti kako je riječ o drugoj najdužoj vrsti kitova, poslije plavetnog kita. Doznaje se i kako su veliki kitovi ujedno i vrlo brzi, pa tako mogu razviti brzinu od 25 milja na sat.

Vezani članak:

arti-201105130243006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike