Oporavak tržišta? / U lipnju je objavljeno 40 posto više oglasa za posao nego predkorona godine: Ovo su najtraženija zanimanja sezone

Strože epidemiološke mjere početkom godine utjecale su na potražnju za radnicima

10.7.2021.
9:25
VOYO logo

Ove sezone traži se radnik više. U lipnju je objavljeno 40 posto više oglasa za posao nego 2019. godine kad za pandemiju nismo ni čuli.

Posljednica je te strogih mjera i neizvjesnog početka sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine dobiti sezonski posao bilo je teško, ove godine potpuno druga priča. Dorotea je u Crikvenicu stigla iz Bjelovara.

"Imam 18 godina ovdje sam došla najviše zbog mora ali sviđa mi se ovaj posao. Dobila sam ugovor do 30.9., bilo bi lijepo dobiti ugovor za stalno jer onda znam da imam siguran posao", rekla je Dorotea Safaić, sezonska radnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stalnom poslu nada se i Tatjana, od sezone živi već petu godinu.

Image
Analiza podataka /

U Hrvatskoj se trenutačno odmara oko 640 tisuća turista, ali u usporedbi s rekordnom 2019. godinom: 'Tuga i žalost'

Image
Analiza podataka /

U Hrvatskoj se trenutačno odmara oko 640 tisuća turista, ali u usporedbi s rekordnom 2019. godinom: 'Tuga i žalost'

"Sezonu odradim ovisno o poslovanju kakvo je . Od 3. do 10. ili 11. mjeseca ovisno kako je. Voljela bi da to bude i dulje, i nadamo se da će to možda krenuti", izjavila je Tatjana Trošelj, sezonska radnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strože epidemiološke mjere početkom godine utjecale su na potražnju za radnicima. S popuštanjem i otvaranjem gospodarstva, stvari se počinju mijenjati. U lipnju je tako objavljeno 40 posto više oglasa za posao nego u istom razdoblju pred pandemijske 2019. godine.

Najveća ponuda poslova zabilježena je u turizmu i ugostiteljstvu, u odnosu na lipanj 2019. za tu kategoriju potražnja za radnicima raste 91 posto. Slijede trgovina te proizvodnja i zanatske usluge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je direktna posljedica toga da su poslodavci ove godine čekali za zapošljavanjem sezonskih radnika. Prethodnih godina to se događalo u veljači i ožujku, do travnja je bilo kompletirano. Ove godine zbog neizvjesnosti sezone se to događalo tek u svibnju i sada u lipnju kada su poslodavci uvidjevši da će sezone doista biti krpali te sve rupe i zaposlili velik broj radnika", poručio je Alen Mrvac, zaposlenik u Odnosima s javnošću portala MojPosao.

U ovom hotelu u Crikvenici ove godine zaposleno je 40 sezonskih radnika.

"Činjenica je da je 2019. bilo više stalnih radnika nego sada, sada prevladavaju sezonski zaposlenici. Poslove koje oni obavljaju najčešće su konobari, sobarice, pomoćna radna snaga u kuhinji, kuhari i recepcioneri", izjavio je Željko Dijan, direktor hotela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govore to i brojke, pa su najtraženija zanimanja u prvih šest mjeseci ove godine konobar, prodavač, kuhar, skladištar, radnik u proizvodnji i vozač.

S obzirom na brojke objavljenih oglasa i prijava za posao, može se govoriti o oporavku tržišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno su brojke bolje nego 2020, a približavamo se pred pandemijskim brojkama iz 2019. Teško je prognozirati što će biti za šest mjeseci, ali ako se trendovi nastave mogli bi do kraja godine biti na predkriznim brojkama", rekao je Mrvac.

Za dugu i uspješnu sezonu i ostvarenje ovih prognoza, preduvjet je povoljna epidemiološka situacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo