'U KRIZI JAČAJU AUTORITARNE TENDENCIJE' / Sociolog upozorava da se okretanje 'demokraturi' vidi i u Plenkovićevom nastupu u saboru

Image

'Po prvi put je svijet suočen s pojavom u kojoj ekonomske i političke znanosti, nemaju odgovor na stanje', ističe

18.9.2020.
18:54
VOYO logo

Sociolog Anđelko Milardović komentirao je dva govora koja pokazuju pravac u kojem ide EU i Hrvatska.

Govor predsjednice EK Ursule van der Leyen vidi kao traženje izlaza iz situacije u kojoj se u pandemiji gubi koncept EU-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zajedničkog odgovora EU nema'

"Nitko nije računao da će se pandemija pojaviti u ovom obliku. Sad se traži mogućnost izlaza iz ove situacije, a čini se da zajedničkog odgovora, čak ni metodologije brojki, na razini EU-a nema.", ističe Milardović za N1 te pojašnjava kako se „pokazuje diskrepancija između proklamiranog koncepta EU-a I političkog ponašanja članica“.

„Kad je epidemija bila na vrhuncu, zakazala je EU kao cjelina. Na vdijelo su izišli različiti modeli obrane, u rasponu od demokratskih, čak i neolliberalnih, do autoritarnih. U ovoj pandemiji kao da je ojačala uloga nacionalnih država u odnosu na koncept EU-a. Ovaj govor zamišljen je u pravcu EU-a i prebacivanju dijela suvereniteta s nacija država na EU, barem u zdravstvenom dijelu.", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jačanje autoritarnih tendencija

Ističe kako, sociološki, posljedice krize su jačanje autoritarnih tendecija, a s time se suočava i EU. „Po prvi put je svijet suočen s pojavom u kojoj ekonomske i političke znanosti, nemaju odgovor na stanje.", zaključuje.

Jalanje autoritarnih tendecija vidi i u ponašanju premijera Andreja Plenkovića u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Saboru zastupnici pitaju premijera, a on se izruguje da ima posla s debitantima koji imaju tek tri mjeseca iskustva... Tu se pokazuje autoritarni stil ponašanja, u konačnici autoritativni stil vladanja. Tu je moja primjedba reverzije prema autoritarnom tipu vladanja. Po meni, to je bliže jednom tipu demokrature.", zaključuje sociolog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo