'TREBA PAZITI NA DJECU' / Novitet u prometnoj signalizaciji: U Karlovcu postavljena 3D zebra koja ima poseban učinak na vozače

Pri izradi ove zebre morale su se koristiti tri boje, zahvaljujući kojima je i postignut taj efekt 3D percepcije

2.11.2021.
21:13
VOYO logo

Prva 3D zebra u Hrvatskoj postavljena je u Karlovcu s ciljem smanjenja broja nesreća u prometu. Pješački prijelaz u gradskoj četvrti Grabrik, Ulici kralja Petra Krešimira IV., doima se kao da lebdi i tako na vozače ima poseban psihološki učinak.

Postavljena je na dijelu gdje je pojačana cirkulacija djece, a vozači koji prolaze tim dijelom iz daljine primjećuju zebru te su uvjereni, kad joj se približe, da ona lebdi nad cestom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Treba paziti na djecu'

Građani su zadovoljni takvim rješenjem. "Baš ovdje, ovim dijelom idu đaci u školu, a malu dječicu se vodi u vrtić, znači ovakva zebra je neophodna tu", rekla je za RTL Danas Alma iz Karlovca.

"Sad tko je oprezan, oprezan je i na normalnoj zebri. Treba se naviknuti na ovu. Mislim da se ipak malo čini k'o da je ovdje nekakav nagib", rekao je Karlovčanin Željko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Promet je usporio. Treba pazit na djecu, evo tu preko idu u školu'', komentirao je Zdenko iz Karlovca.

Novitet u prometnoj signalizaciji

Osim škole, vrtića i sportske dvorane, na Grabriku se nalazi i velik broj stanova s obzirom da je ta karlovačka gradska četvrt druga po broju stanovnika u Karlovcu. Takvih zebri moglo bi biti sve više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pri izradi ove zebre morale su se koristiti tri boje, zahvaljujući kojima je i postignut taj efekt 3D percepcije. To je novitet jer se uglavnom koriste uzdignute plohe kod pješačkih prijelaza zapravo za zaštitu pješaka, djece u blizini škola, ali mislim da je ovo budućnost", kazao je Domagoj Hanžek, projektant u tvrtki za izradu prometne signalizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike