U Jadranu je moguć tsunami visok 10 metara!

Prema prognozama seizmologa, južni Jadran mogao bi pogoditi potres jačine 7,5 stupnjeva po Richteru, što bi uzrokovalo tsunami.

17.3.2011.
14:15
VOYO logo

Veliki oceanski tsunamiji Hrvatskoj nisu prijetnja, no oni koji nastanu u Mediteranu, posebno na njegovom istočnom dijelu, mogli bi nas "posjetiti". Ipak, najveći problem za obalu Lijepe naše domaći je teren, točnije Jadran.

Naime, prema prognozama seizmologa, Hrvatsku može pogoditi potres jačine do 7,5 stupnjeva po Richteru, i to na području južnog Jadrana. Kada bi mu epicentar bio u podmorju, situacija po pitanju tsunamija bila bi itekako prijeteća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima profesora doktora Mirka Orlića s Geofizičkog zavoda PMF-a, našeg stručnjaka za tsunamije, kod nas bi izvorni val zbog manje magnitude od one pacifičkog potresa ipak bio slabiji. No, relativno loša situacija bi bila po pitanju brzine širenja vala, jer iako dubina u Jadranu nije tako velika kao u Pacifiku, bazen je puno manji, pa bi pri potresu u južnom dijelu Jadrana val do najbliže obale stigao za 10-ak minuta (do sjeverne obale, primjerice do Trsta, putovao bi pet sati).

Kada je, pak, riječ o interakciji s obalom, profesor Orlić kaže da val na otvorenom moru ima malu amplitudu oko jednog metra, no kako se približava obali, dubina je manja i val raste, pa može dosegnuti visinu i do nekih 10 metara. Takvo iskustvo doživjeli su Talijani na svojoj obali 1627.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jadransku obalu pogodilo 15 tsunamija

Profesor Orlić tvrdi da je zbog svoje strmine hrvatski dio obale po tom pitanju ipak sigurniji. No, ne može se reći da u povijesti nismo imali iskustva s tsunamijem.

Naime, projekt TRANSFER, u kojem su povijesna istraživanja provodili talijanski i hrvatski stručnjaci, bilježi 15 slučajeva tsunamija na Jadranu. Njih sedam više osjetilo se na našoj strani. No, onaj iz 1627., koji je talijansku obalu pogodio valovima visine 10 metara, bio je rekorder.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza njega po jačini slijedi tsunami koji se dogodio nakon dubrovačkog potresa 1667., koji je obalu pogodio valovima visine pet, šest metara.

Crnogorski potres iz 1979., za koji su, pak, stručnjaci našli podatke o valu visine pola metara, lokalno je, kaže prof.dr. Orlić, bio jači, pa je u njemu izgubljen jedan ljudski život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201012070191004-Više o temi katastrofa u Japanu

Vezani članci:

arti-201103170097006 arti-201103160249006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo