U HRVATSKU STIŽE INVESTICIJA TEŠKA 100 MILIJUNA EURA: / Kineski milijarder gradi tvornicu električnih vozila

Image
Foto: PIXELL

Investitor Karl Soong (pravim imenom Xuegao Song) osnivač je Poly International Group, kineske kompanija za proizvodnju električnih proizvoda za kućanstvo i električnih vozila.

16.5.2018.
9:41
PIXELL
VOYO logo

Mala općina Kula Norinska, koja broji tek 2000 stanovnika, pred sklapanjem je povijesnog dogovora. Naime, u to mjesto na desnoj obali Neretve, samo nekoliko kilometara udaljeno od Metkovića, kineski investitor KarlSoong i zadarski poduzetnik MladenNinčević preko svoje tvrtke Green Tech Group namjeravaju otvoriti tvornicu električnih automobila i skutera namijenjenih tržištima srednje i istočne Europe, piše Poslovni.hr.

Spomenuti investitori su s općinom Kula Norinska potpisali 16 milijuna kuna vrijedan ugovor o prodaji 53 hektara zemljišta, nakon provedenog javnog natječaja. Planirano je da Soong i Ninčević ulože u projekt najmanje 100 milijuna eura, a sama izgradnja tvornice odvijala bi se u tri faze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukupnu vrijednost tih investicija u ovom trenutku je nemoguće predvidjeti, jer se projekt radi u višegodišnjim fazama, tako da ne možemo znati što će se sve razvijati u budućnosti. Za početak je to proizvodnja električnih auta i skutera, a sutra može biti bilo što, pa ta investicija nakon završene treće faze može biti i višestruko veća od 100 milijuna eura. U prvoj fazi zaposlit ćemo do 50 ljudi, poslije 500, možda čak i više, ovisno o potrebama i vrsti proizvodnje", rekao je načelnik općine NikolaKrstičević, dok Mladen Ninčević nije bio dostupan za izjavu.

Od projekta općina Kula Norinska neće imati izravnu financijsku korist, jer će se novac dobiven od prodaje zemljišta i komunalnog doprinosa uložiti u infrastrukturu u poslovnoj zoni. Indirektnu korist općina će pak imati kroz poreze i prireze od zaposlenog domicilnog stanovništva, piše Poslovni.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Investitor Karl Soong (pravim imenom Xuegao Song) osnivač je Poly International Group, kineske kompanija za proizvodnju električnih proizvoda za kućanstvo i električnih vozila. Mediji navode kako je Soong vlasnik prototipa električnog vozila koje drži svjetski rekord u prevaljenoj duljini za jedno punjenje baterije od litija.

Na hrvatsko je tržište pokušao ući kupovinom tvrtke MateRimca, no u tome nije uspio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo